0

AUTOMOBIL SA SRCEM MOTOCIKLA: Saab Sonett III Hayabusa

Atraktivni evropski dizajn ’70-ih kombinovan sa naprednom japanskom tehnologijom za rezultat je dao ovo...

Foto: craigslist.org

Foto: craigslist.org

Za švedski Saab čuli su praktično svi, čak i oni koje automobilski svet baš preterano i ne interesuje. Međutim, za model Sonett čuli su verovatno samo najzagriženiji ljubitelji ove marke, budući da je napravljen u relativno malim serijama i već odavno zaboravljen.

pročitaj još

  Foto: craigslist.org

  Foto: craigslist.org

  Automobil pred nama jeste treća i poslednja generacija Sonetta, koja se proizvodila od 1970. do 1974. godine, a kada su se proizvodni pogoni ugasili, iz fabrika je izašlo svega 8368 primeraka ovog interesantnog automobila. Pokretan Fordovim V4 motorom od 1,5 litara, a kasnije i 1700 „kubika“, koji je oslobađao slabašnih 65 „konja“.

  Foto: craigslist.org

  Foto: craigslist.org

  Uz pogon na prednjim točkovima, ne može se reći da je, i pored zanimljivog dizajna, Sonett III bio naročito interesantan u vožnji. Zato je automobil pred nama temeljno prerađen i umesto pomenutog V4 motora, ispod dugačke haube sada se nalazi 1,3-litarski motor… i to iz Suzuki GSX1300R Hayabuse!

  Foto: craigslist.org

  Foto: craigslist.org

  To znači da je na raspolaganju čitavih 180 konjskih snaga, a snaga se na točkove, i to ovaj put zadnje, prenosi putem 6-stepene sekvencijalne transmisije. Unapređeno je i oslanjanje, sa tzv. coiloverima napred i multilinkom pozadi, a ugrađene su i snažne Wildood kočnice.

  Foto: craigslist.org

  Foto: craigslist.org

  Najbolja stvar od svega jeste što cena koju sadašnji vlasnik traži zaista nije velika i iznosi 11.000 dolara. Imajući u vidu koliko je ovaj model redak, a i koliko je uloženo u njega, to stvarno predstavlja dobru investiciju.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: fun news, prodaje se, saab, sonett III, suzuki hayabusa