0

SKUPLJI OD S-KLASE: Na prodaju Moskvič Ivan Kalita po ceni od preko 110.000 evra!

Malo poznata ruska vozila namenjena političarima izuzetno su tražena na svetskom tržištu, pa tako jedan Moskvič 2142 Ivan Kalita košta čitavih 110.000 evra!

Foto: avito.ru

Foto: avito.ru

Ruska, odnosno bivša sovjetska vozila, i pored činjenice da tehnološki poprilično zaostaju za zapadnim konkurentima, oduvek su privlačila pažnju svojim neobičnim rešenjima i pomalo mističnom pojavom, naročito za vreme nekadašnje „Gvozdene zavese“, ali i nakon raspada nekadašnjeg SSSR-a.

pročitaj još

  Foto: avito.ru

  Foto: avito.ru

  Jedan od takvih vozila jeste i Moskvič Ivan Kalita, iz serije 2142, specijalno pravljen za potrebe državnih institucija, koji je bio jedan od tri verzije vozila iz pomenute serije. Drugi je bio Knjaz Vladimir, velika porodična limuzina dok je treći bio luksuzni kupe po imenu Duet.

  Foto: avito.ru

  Foto: avito.ru

  Nažalost, proizvodnja je trajala svega četiri godine, od 1998. pa do 2002. kada je kompanija bankrotirala, te je proizvedeno svega 3500 primeraka sve tri verzije. Naravno, sa cenom od oko 20.000 dolara u to vreme, nije ni čudo da su veliki prodajni rezultati izostali.

  Foto: avito.ru

  Foto: avito.ru

  Prikazani primerak Ivan Kalita, namenjen političkom establišmentu, priča je za sebe jer košta oko 8 miliona rubalja, odnosno oko 110.000 evra! Proizveden je 1999. godine, pokreće ga 2,0-litarski motor od 145 konjskih snaga, a prešao je jedva 1000 kilometara.

  Foto: avito.ru

  Foto: avito.ru

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: fun news, ivan kalita, limuzina, moskvič, prodaje se, rusija, sssr