0

DUEL NA LEDU: Jaguar XE 300 Sport Edition protiv šampiona u brzom klizanju (VIDEO)

Mačka na usijanom... Ne, limenom krovu, već asfaltu... Pa to, svakako, nije retka pojava! Međutim, ovakva „zverka” iz porodice Jaguar, pa još po prvi put na ledenoj površini i u neobičnom takmičenju protiv Olimpijskog šampiona u brzom klizanju... To sve već ne događa svaki dan?!

Foto: Jaguar

Foto: Jaguar

Novi Jaguar XE 300 Sport Edition imao je zanimljiv debi… Specijalna verzija sportske limuzinie bila je prvi automobil koji je obišao krug na najdužoj stazi sa veštačkim ledom u mestu Flevonice, u Holandiji i pri tome pobedio aktuelnog šampiona i nosioca zlatne medalje u brzom klizanju sa nedavo završenih Olimpijskih igara.

pročitaj još

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Zbog bezbednosti, učesnici ove neobične trke na ledu nisu mogli da nastupe istovremeno. Zato je prvi na stazu dugu 3 kilometra sa 11 krivina prvi izašao Shaolin Sandor Liu. Mađarski reprezentativac u brzom klizanju i osvajač zlatne medalje sa ovogodišnjih Olimpijskih igara u Pjongčangu u trci na 5.000 metara je kližući na ošticama dugim 444,5 milimetara postigao maksimalnu brzinu od 55 km/h. A krug na ledenoj stazi prešao je u vremenu 4 minuta 4,21 sekundu, što je potvrdila i njegova devojka, Elise Christie. Potom se trostruka svetska šampionka u brzom klizanju preselila u kokpit Jaguara, za čijim upravljačem je bio Sean Haughey, vođa razvojnog programa sistema stabilnosti ovog proizvođača…

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Jaguar XE 300 Sport Edition sa dvolitarskim benzinskim motorom od 300 KS pogonom na sva četiri točka do 100 km/h čast stiže za 5,7 sekundi, a maksimalna brzina mu je 250 kilometara na čas. Međutim, ovaj poslednji podatak nije od posebnog značaja, budući da se radi o podlozi koja je led, na kojoj je ključno dobro prianjanje i trakcija, a naravno i upravljivost. Zahvaljujući sofisticiranom pogonu na sva četiri točka novi XE 300 Sport Edition je krug prešao za 3 minuta i 3 sekunde, pri čemu je prosečna birzina iznosila 59 km/h.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Po svemu sudeći nova velika mačka iz porodice Jaguar se ne snalazi dobro samo na usijanom asfaltu, već i na ledu!

  Zoran Živkov/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: extreme, fun news, jaguar, klizanje na ledu, xe300