0

ČLAN PARTIJE: Sovjetski GAZ-13 Čajka u oglasima za pola miliona dolara!

Uz neobične “budževe” koji se mogu naći po oglasima na prostorima bivšeg SSSR-a, s vremena na vreme se nađe i na pravi raritet, i to još sa pedigreom!

Foto: motor.ru

Foto: motor.ru

Da i stari ruski, tačnije, sovjetski luksuzni automobili mogu da dostignu prilično visoku vrednost prilikom prodaje, potvrđuje jedan GAZ-13 Chaika (Čajka) – luksuzna limuzina s kraja ’50-ih godina, napravljena po uglednu na američke modele, a s ciljem prevoza visokih partijskih ličnosti tadašnjeg SSSR-a. Ovih dana, upravo jedan GAZ-13 iz 1980. godine, našao se u online oglasima, i to po prilično neverovatnoj ceni od čak 30 miliona rubalja, odnosno oko 420.000 evra!

pročitaj još

  Foto: motor.ru

  Foto: motor.ru

  Ako se pitate zbog čega tolika cena, i to za relativno mlad model, kada većinu primeraka iz ’70-ih možete naći u rasponu od 3 do 9 miliona rubalja (40.000 – 125.000 evra), razlog leži u činjenici da je ovaj automobil korišćen kao prevoz Leonida Brežnjeva, bivšeg generalnog sekretara SSSR, kada je 1982. godine posetio Uzbekistan (tadašnju sovjetsku republiku), svega par meseci pre svoje smrti.

  Foto: motor.ru

  Foto: motor.ru

  Automobil je navodno prešao svega 2000 kilometara, ima svega dva vlasnika, a pokreće ga originalni 5,5-litarski V8 benzinac od 195 „konja“. Ono što je takođe interesantno jeste da je automobil beo, za razliku od većine „Čajki“ koje su stizale u „otmenoj“ crnoj boji.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: fun news, gaz-13 chaika, leonid brežnjev, prodaje se, sovjetski savez, sssr