0

AMERIČKI MONSTRUM: Hennessey VelociRaptor 6x6! (VIDEO)

Na tržištu se pojavio još jedan impresivni pikap u 6x6 konfiguraciji... Ovog puta, u pitanju je američki Hennessey VelociRaptor 6x6, baziran na popularnom Fordu F-150 Raptor

Foto: Hennessey

Foto: Hennessey

Izgleda da nekima više nisu dovoljni ni ultrarobustni 4×4 pikapovi, te se na tržištu sve češće pojavljuju i verzije sa tri osovine, odnosno 6×6 pogonom! Najpoznatiji je svakako Mercedes-AMG G63 6×6, ali je i američki proizvođač i tjuner Hennessey najavio svog „monstruma“!

pročitaj još

  Foto: Hennessey

  Foto: Hennessey

  U pitanju je verzija bazirana na Ford Raptoru F-150 SuperCrew, koja nosi naziv VelociRaptor 6×6, a prvi put je prikazana na nedavno održanom SEMA Show u Las Vegasu. Za razvoj ovog vozila bilo je potrebno nepunih godinu dana, a kako je američki tjuner najavio, biće proizvedeno svega 50 primeraka.

  Foto: Hennessey

  Foto: Hennessey

  Ispod haube je dobro poznati 3,5-litarski twin-turbo EcoBoost V6 agregat, koji u ovom modelu, zahvaljujući brojnim unapređenjima, oslobađa čak 605 konjskih snaga i 843 Nm obrtnog momenta. Sasvim dovoljno da ovaj monstrum do 100 km/h stigne za oko 5,0 sekundi!

  Foto: Hennessey

  Foto: Hennessey

  Pored produžene šasije, dodatne osovine i unapređenog sistema oslanjanja, VelociRaptor se može pohvaliti i točkovima od 20 inča, na kojima se nalaze Toyo Open Country pneumatici. Tu su još i metalni Hennessey prednji i zadnji odbojnik, kao i veliki LED panel na krovu.

  Foto: Hennessey

  Foto: Hennessey

  Kupci se mogu odlučiti i za opcioni Brembo kočioni sistem sa šestoklipnim čeljustima, koje koštaju 22.000 dolara. Inače, cena jednog VelociRaptor 6×6 primerka uopšte nije mala i iznosi čak 349.000 dolara!

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 6x6, ecoboost, f-150, ford, fun news, hennessey, pikap, raptor, super crew, twin turbo, v6, velociraptor