0

DAVID PROTIV GOLIJATA: Može li “pero laka” Alfa Romeo 4C Spider protiv “teškaša” kao što je Audi SQ7!? (VIDEO)

Poređenje ova dva automobila možda nema nikakvu logiku, ali je interesantno videti šta se dešava u duelu dvostruko snažnijeg protiv više nego dvostruko lakšeg automobila!

Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Poređenje sličnih automobila, naročito sportskih, uglavnom se „kruniše“ tzv. drag trkom, koja je, pre svega, stvar prestiža, ali ponekad i dobar pokazatelj koliko su zapravo efikasni svi ti silni „konji“ ispod haube, kakva je trakcija, koliko masa utiče na performanse, itd.

pročitaj još

  Međutim, šta ako je pojam “sportski” toliko širok, da može da podrazumeva i duel između SUV „teškaša“, kakav je Audi SQ7 i „lake konjice“, čiji je predstavnik Alfa Romeo 4C Spider!? Audi raspolaže sa 435 „konja“ i čak 900 Nm, uz Quattro pogon, dok se Alfa „zadovoljava“ sa svega 240 KS i 350 Nm iz 1,75-litarskog motora.

  Foto: Youtube screenshot

  Foto: Youtube screenshot

  No, razlika u masi je ogromna, i iznosi čitavih 1400 kilograma! Alfa Romeo 4C Spider, uprkos ojačanjima i nešto većoj masi u odnosu na Coupe, teži svega 940 kg, dok Audi SQ7 prelazi 2340 kg! Takođe, ne treba zanemariti ni otpor vazduha pri većim brzinama, koji „ide na ruku“ italijanskom „šarmeru“.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4c, alfa romeo, audi, drag, fun news, quattro, spider, sq7