0

DOKTOR PROTIV ROBOTA: Valentino Rossi vs Yamaha Motobot! (VIDEO)

Da li su roboti i njihova “inteligencija” toliko napredovali da mogu da budu brži i od najboljih vozača na dva točka!? Yamaha je nedavno testirala svoj Motobot, zadajući mu težak zadatak da pobedi vreme Valentina Rossija!

Foto: Yamaha

Foto: Yamaha

Da kompjuteri i roboti mogu adekvatno da zamene čoveka u većini svakodnevnih operacija, to je postalo jasno gotovo svima. Daleko brže procesuiranje informacija i matematička precizonost s kojom obavljaju zadate poslove, velika su prednost u odnosu na “ljudski faktor”.

pročitaj još

  Međutim, ima i oblasti gde je “ljudski faktor” i dalje od presudnog značaja, a jedna od njih jeste i MotoGP. Naime, Yamaha je nedavno testirala najnoviju verziju svog robota-vozača motocikla zvanog Motobot Version 2, koji je fazi razvoja poslednje tri godine.

  Na stazi Thunderhill Raceway Park, u Kaliforniji, Motobot je na Yamahi R1M odvezao krug u vremenu od 1:57,504 što je za čitavih trideset sekundi sporije od kruga koji je napravio Valentino Rossi na serijskoj R1M. Naravno, i pored prednosti “veštačke inteligencije”, položaj vozača na motociklu od presudne je važnosti tokom vožnje ovakve “mašine”, budući da raspored mase, kako u krivinama, tako i pri ubrzanju, odnosno kočenju, igra veliku ulogu u postizanju dobrog rezultata.

  Ipak, Yamahin Motobot za sada i nema za cilj da dostigne Rossija, već da, pre svega, pomogne u razvoju nekih sistema aktivne bezbednosti, kao što su kontrola trakcije, kontrola “propinjanja” (tzv. anti-wheelie), kao i usklađivanje isporuke snage u zavisnosti od nagiba motocikla u krivinama.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: fun news, motobot, motogp, r1m, robot, valentino rossi, yamaha