0

TRKA DO OBLAKA: Pikes Peak International Hill Climb 2017 (VIDEO)

Proteklog vikenda održana je i najteža brdska trka na svetu, čuveni Pikes Peak International Hill Climb, a najbrži i ove godine bio je Francuz Romain Dumas

Foto: Larry Chen/TAG Heuer

Foto: Larry Chen/TAG Heuer

Ovo legendarno takmičenje, koje se održava u SAD, u Koloradu, simboličnog naziva “Trka do oblaka” zauzima posebno mesto u svetu auto-sporta jer se održava na najvišoj tački Rocky planinskog masiva. Ovogodišnja trka održana je 25. juna, a u žestokoj konkurenciji vrhunskih vozača i raznovrsnih automobila slavio je izvrsni Romain Dumas, već drugu godinu za redom.

pročitaj još

  156 krivina, 20  kilometara staze, uspon od 1440 metara na nadmorskoj visini od 4300 metara, to je Broadmoor Pikes Peak International Hill Climb, najteža brdska trka, verovatno poslednja  na svetu koja zaslužuje slogan #DontCrackUnderPressure.

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Ipak, i ekstremno teški uslovi nisu omeli pobednika da za nešto više od 9 minuta stigne do cilja na visini od 4300 metara, koji se nalazi praktično u oblacima. Na ovoj visini, atmosferski pritisak je pravi izazov kako za vozače, tako i za automobile. Više od 80 vozača učestvovalo je u trci koja je podeljena u 12 kategorija automobila, motocikala i kamiona.

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Takođe poznata kao “Trka do oblaka”, Pikes Peak je postigla  legendarni status kao druga najstarija trka u svetu automobila i motocikla u Sjedinjenim Državama. Jedna od zaista jedinstvenih karakteristika trke je promena atmosferske gustine, jer se ruta usmerava na sam vrh planine. Startna linija izlazi na nadmorskoj visini od 2.862 metara (9.390 stopa), gde je atmosferska gustina 71% što drastično smanjuje performanse motora.

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  To je jedna od najtežih trka na svetu, kako za vozače tako i za njihove mašine. Poznato je da veliki usponi i visoke nadmorske visine usporavaju reflekse vozača, dodatno naprežu njihov mozak i neretko izazivaju grčenje mišića. Uz vrlo malo sigurnosnih ograda, i najmanja greška bi i najiskusnijeg vozača mogla da pošalje bespovratno u provaliju.

  Tako vozači neretko dolaze u situaciju da moraju birati da li da posegnu za maskama sa kiseonikom kako bi smanjili glavobolje, vrtoglavice i slabost koje ih često na ovoj trci obuzimaju, što im dodatno smanjuje sposobnost da brzo reaguju na kursu sa vrlo malo bezbednosnih barijera između uskog puta i strmoglave litice.

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Foto: Larry Chen/TAG Heuer

  Izvor: TAG Heuer

  chats-viber-ts

  Tagovi: brdska trka, international hill climb, kolorado, pikes peak, romain dumas, TAG Heuer