0

IDEALNO REŠENJE: Kako funkcioniše „pametni“ ležeći policajac!? (VIDEO)

Umesto da se svaki čas „penjete“ preko „ležećih policajaca“ u saobraćaju, ukoliko poštujete ograničenje brzine, „pametna“ verzija vas nagrađuje tako što ostaje u ravni sa kolovozom!

Foto: Youtube screenshot

Foto: Youtube screenshot

Svima je već dobro poznat termin „ležeći policajac“, koji se koristi kako bi „nasilno“ usporio vozila u zonama oko škola, bolnica ili stambenih četvrti, pa čak i u neposrednoj blizini nekih pešačkih prelaza ili opasnih raskrsnica, kako bi se izbegle saobraćajne nezgode.

pročitaj još

  No, kako to obično biva kod nas, standardizacija „ležećih policajaca“ je nepostojeća, te dok se jedni izrađuju od metala, sa relativno malim pregibom, drugi su opet betonski, kod kojih gotovo sigurno „češete“ automobil od dole…

  Foto: Youtube screenshot

  Foto: Youtube screenshot

  Ipak, samo kada bi se potrudili, postojalo bi i rešenje za sve ove „problem“, i to u vidu „pametnih ležećih policajaca“, koji recimo već postoje u Meksiku, a funkcionišu na principu sistema kamere sa senzorom brzine, koji kada detektuje brzinu vozila veću od propisane, izdiže „prepreku“ iznad ravni asfalta, kao da je u pitanju klasični „ležeći policajac“.

  Ukoliko se, pak, držite ograničenja, „pametni ležeći policajac“ vas nagrađuje tako što ostaje u ravni sa ulicom, te ga zapravo i ne osetite prilikom prelaska i nemate potrebu da se „penjete“ svojim vozilom preko. Skroz logično i gotovo idealno, zar ne!?

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: brzina, fun news, pametni ležeći policajac, pešački prelaz, saobraćaj, senzor, speed bump, zona 30