3

NAJBRŽI NA SVETU: Toyota Land Speed Cruiser – SUV rekorder sa 370 km/h! (VIDEO)

Zahvaljujući moćnom V8 turbo motoru od 2000 „konja“, Toyota Land Speed Cruiser najbrži je SUV na svetu, sa 370 km/h maksimalne brzine!

Foto: Toyota

Foto: Toyota

Da se takmičenje u brzini polako prenosi i u segment SUV vozila, potvrđuje i vest da je Toyota Land Cruiser, tačnije, njena specijalna verzija Land Speed Cruiser, postigla fantastičnu maksimalnu brzinu za ovu kategoriju vozila od čak 370 km/h!

pročitaj još

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Naravno, za ovakav poduhvat, bio je neophodan i vanserijski motor. U ovom slučaju, za osnovu je uzet serijski 5,7-litarski V8 motor, kojem je dodat ogroman Garrettov turbopunjač, koji obezbeđuje fantastičnih 3,8 bara natpunjenja, a samim tim, i fascinantnih 2000 konjskih snaga!

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Jasno je da su gotovo sve interne komponente agregata morale da budu izmenjene i ojačane, a upotrebljena je i specijalna, trkačka transmisija, kako bi se izborila sa silnom snagom i obrtnim momentom. Uz to, vozilo je „spušteno“ kako bi se postigla veća stabilnost pri velikim brzinama, a ujedno i poboljšala aerodinamika, preko potrebna pri brzinama preko 250 km/h.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Za upravljačem se našao Carl Edwards, bivši Toyotin vozač u NASCAR šampionatu, koji je na pisti dugoj četiri kilometra, ostvario brzinu od 230,03 milje na čas, odnosno oko 370 km/h, što je potvrđeno i kao najveća brzina jednog SUV-a ikada.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: brzina, fun news, land speed cruiser, rekord, toyota, turbo, v8
  Popularni komentari
  • D
   Deki

   Da mi je, samo da bacim koji krug na mišeluku!

  • И
   Игњет

   Џаба. Кад ми се не свиђа!