0

SNAGA KLADE VALJA: Porsche Cayenne povukao Airbus A380 od rekordnih 285 tona! (VIDEO)

Porsche Cayenne novi je rekorder u povlačenju “teškaša” budući da je uspeo da pokrene ogromni Airbus A380 od čitavih 285 tona! A da rekord bude impresivniji, poduhvat su uspešno izveli kako moćni Diesel S, kao i Turbo S vezija Cayenne!

Foto: Porsche

Foto: Porsche

Većini ljubitelja automobila svakako je poznat poduhvat od pre nekoliko godina, kada je Volkswagen Touareg „povukao“ Boeing 747 od 155 tona, i vukao ga čak 150 metara, postavivši novi svetski rekord. Ubrzo se i Nissan uključio u ovu „igru“, te je njegov terenac Patrol „povukao“ teretni avion od 170 tona te izbio na prvo mesto u knjizi rekorda.

pročitaj još

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Odgovor Volkswagena na ovo „isporučen“ je u vidu novog Porsche Cayenne, koji je dobio zadatak da na pariskom međunarodnom aerodromu Charles de Gaulle, povuče ogromni Airbus A380 od čitavih 285 tona!

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  Za to je odabran serijski Cayenne S Diesel, koji iz svog 4,1-litarskog V8 motora oslobađa 385 konja, ali i impresivnih 850 Nm obrtnog momenta. To je očigledno bilo dovoljno da se pokrene Airbus A380 i vuče 42 metra, pri čemu je postavljen Ginisov rekord u najvećoj masi aviona koji je povukao serijski automobil.

  Foto: Porsche

  Foto: Porsche

  A da bi dokazao koliko je i benzinska verzija moćna, Porsche je isti ovaj poduhvat ponovio i sa snažnijom Cayenne Turbo S verzijom, koja iz 4,8-litarskog V8 oslobađa 560 „konja“, ali ima i 50 Nm manje obrtnog momenta (800 Nm) od dizel modela. Ako mislite da su nakon ovoga, oba automobila „otpisana“, varate se, jer su iz Pariza, dva Cayenne zatim krenuli na put ka Londonu, odakle su i stigli.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: a380, airbus, cayenne, diesel s, fun news, guiness, porsche, rekord, turbo s