0

POLARNO ODMERAVANJE SNAGA: SEAT-ovih 300 “konja” protiv šest “haskija”! (VIDEO)

Nedavno su na zaleđenom jezeru u Laponiji, snage odmerili SEAT Leon Cupra sa 300 “konja” i sanke u koje je upregnuto šest “haskija”!

Foto: SEAT

Foto: SEAT

U uslovima niskih temperatura, snega i leda, nekada su jedini pouzdan prevoz sanke i nekoliko izdržljivih “haskija”, koji dnevno mogu da prevale i preko 100 kilometara! Ovaj put, njima je na zaleđenom jezeru Pikku-Nissi u Laponiji, “na crtu” izašao novi SEAT Leon CUPRA ST (karavan), sa čitavih 300 konjskih snaga!

pročitaj još

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Na gotovo metru leda ispod sebe, svoje veštine pokazao je Leon CUPRA, koji do 100 km/h ubrzava za svega 4,9 sekundi (na asfaltu, naravno!), uz pomoć 2,0-litarskog turbo benzinca i 4Drive pogona na sva četiri točka. Za upravljačem – profesionalni trkač, Jordi Gene!

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Sa druge strane, šest “haskija”, saonice i čovek, koji svakako nisu toliko brzi kao automobil, ali koji itekako opstaju u ovim surovim predelima, na temperaturama i do -40 stepeni Celzijusa! Dnevno mogu da prevale do 130 kilometara, a maksimalna brzina koju dostižu iznosu respektabilnih 40 km/h.

  Foto: SEAT

  Foto: SEAT

  Naravno, ova “trka” više je stvar promocije i zabave nego li pravo odmeravanje snaga, ali treba napomenuti da je SEAT za ovu priliku morao da bude opremljen i specijalnim pneumaticima sa ekserima, kako bi se 300 “konja” nekako prenelo na zaleđenu podlogu.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: cupra, fun news, haski, laponija, leon, polarni krug, psi, sanke, seat, trka