0

POLARNA EKSPEDICIJA: Hyundai Santa Fe prvi automobil koji je prešao Antarktik! (VIDEO)

Patrick Bergel, praunuk čuvenog britanskog istraživača, Ernesta Shackletona, uspeo je da pređe Antarktik, i to u putničkom automobilu Hyundai Santa Fe!

Foto: Hyundai

Foto: Hyundai

Čitav vek nakon ekspedicije Ser Ernesta Shackletona na Antarktik, njegov praunuk, Patrick Bergel, odvažio se da poseti šesti kontinent i napravi nesvakidašnji poduhvat – da putničkim automobilom pređe sa jednog na drugi kraj Antarktika!

pročitaj još

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  U tome mu je pomogao Hyundai, ustupajući specijalno modifikovan SUV Santa Fe, i to, interesantno, 2.2 CRDi turbo-dizel verziju, iako u svojoj ponudi, južnokorejski proizvođač ima i snažne benzinske agregate, bolje prilagođene izuzetno niskim temperaturama.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Da bi pomenuti Santa Fe funkcionisao besprekorno, motor je prilagođen da radi na bezolovni kerozin Jet A-1, jedinu vrstu goriva koja je dostupna na Antarktiku. Ujedno, rezervoar je povećan na čitavih 230 litara, a dodati su i grejači, kako za gorivo, da se ne bi smrzlo, tako i za rashladnu tečnost, koju održava na temperaturama iznad 65 stepeni Celzijusa.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Izvršene su i modifikacije na sistemu transmisije, te je posebno za vožnju po snegu, prenosni odnos „spušten“ na 1,5:1, što je bilo neophodno i zbog korišćenja ogromnih AT38 pneumatika niskog pritiska (0,14 bara), koje firma Arctic Trucks koristi na gotovo svim svojim ekstremnim modelima.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Nakon 30 dana i čitavih 5000 pređenih kilometara, Patrick Bergel je stigao sa jednog na drugi kraj Antarktika, upisujući se tako u istoriju, dok je Hyundai Santa Fe ujedno postao prvi putnički automobil koji je „savladao“ šesti kontinent!

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: antarktik, fun news, hyundai, polarna ekspedicija, santa fe