0

SPREMAN ZA SEVERNI POL: Ruska 6x6 amfibija “Burlak”! (VIDEO)

Foto: autoarctic.ru

Foto: autoarctic.ru

Ako smo do sada nešto naučili, to je da su Rusi pravi “maheri” u konstruisanju specijalizovanih vozila, sposobnih da se snalaze i na najtežim terenima, naravno, i u najsurovijim vremenskim uslovima, kakvi vrlo često vladaju u Sibiru.

Foto: autoarctic.ru

Foto: autoarctic.ru

Novi projekat koji nam stiže iz Rusije jeste Burlak, specijalno amfibijsko vozilo 6×6, delimično bazirano na oklopnom transporteru BTR-60, uz značajne inovacije i modifikacije, koje bi trebale da mu pomognu u pokušaju da samostalno stigne do Severnog pola, verovali ili ne!

Foto: autoarctic.ru

Foto: autoarctic.ru

Kao što rekosmo, vozilo je amfibijsko, sa ugrađenim propelerima, koji bi trebali da ga pokreću u slučaju nailaska na vodene prepreke, odnosno u situacijama gde je led previše tanak da bi izdržao masu vozila. Za vožnju po kopnu, tu su veliki pneumatici niskog pritiska, prečnika čak 1,75 metara, koji obezbeđuju odličnu trakciju.

Unutar vozila, tu su čak četiri kreveta za posadu, kuhinja sa gasnim “šporetom”, lavabo, pa čak i tuš kabina! Toplotu obezbeđuje sam pogonski agregat, a konstruktori napominju i da je posebna pažnja posvećena toplotnoj izolaciji zbog surovih vremenskih uslova u kojima će se Burlak kretati.

Foto: autoarctic.ru

Foto: autoarctic.ru

Start ekspedicije planiran je za drugu polovinu 2017. godine, kada će ekipa prvo krenuti put ruske polarne stanice na arhipelagu Severna Zemlja, da bi se potom “ustremili” i na glavni cilj, a to je stizanje do Severnog pola.

Đorđe Pavićević/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: 6x6, amfibija, burlak, oklopni transporter, rusija, severni pol, sibir