2

ZIMSKE ČAROLIJE: Bolidom F1 po čuvenoj spust stazi! (VIDEO)

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

U poznatom austrijskom skijaškom centru Kitzbühel (Kicbil), na jednoj od najpoznatijih i najtežih staza Hahnenkamm, gde se održava takmičenje Svetskog kupa u alpskom skijanju u disciplini spust za muškarce, po prvi put vožen je i bolid Formule 1!

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

U kokpitu automobila ekipe Red Bull Racing bio je mladi Holanđanin Max Vrestappen, koji je pred 3.500 gledalaca i u prisustvu austrijskih F1 ledendi, Gerharda Bergera i Dr Helmuta Marka, napravio kratku promotivnu vožnju na 1.600 metara nadmorske visine!

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Istovremeno, bio je to deo promocije predstojećeg FIS takmičenja u spustu i slalomu, koje će se na ovoj legendarnoj skijaškoj stazi održati 23. odnosno 24. januara, ali i VN Austrije koja će voziti od 1. do 3. jula na pisti Red Bull Ring, pored Spielberga.

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Spektakularnom nastupu Verstappena, inače vozača ekipe Toro Rosso, na delu legendarne staze Streif, gde se vozi po mnogima najteža skijaška spust trka, prethodile su opsežne pripreme. Šampionski bolid Sebastiana Vettela iz 2011. najpre je kamionom dopremljen u Kitzbühel. Potom je na scenu stupio helikopter kojim je RB7 prebačen do vrha.

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Tu su u garaži, gde se održavaju tabači snega na stazama, obavljene finalne pripreme. Pirelli je za ovu priliku pripremio posebne pneumatike za mokro, na koje je dodao šiljke. Nešto kasnije se pokazalo da je potrebno još više prianjanja, pa su na točkove motirani i specijalni lanci za sneg!

Foto: Red Bull

Foto: Red Bull

Tada je zabava za Maxa Vrestappena, bolje reći vratolomna vožnja po skijaškoj stazi, mogla da počne! Istina, održati bolid F1 na stazi nije bilo lako i pored ove “zimske opreme” u vidu guma sa šiljcima i lanaca za sneg, ali je nova stranica istorije automobilskog sporta ispisana.

Tako je Red Bull definitivno potvrdio da je šampion kada je reč o “ekstremnim sportovima” te da je moguće voziti F1 i zimi u planini, bez obzira na sneg i led…

Zoran Živkov/TopSpeed

chats-viber-ts

Tagovi: f1, formula 1, kitzbuhel, max verstappen, pirelli, red bull, sneg, spust
Popularni komentari
  • N
    NR

    Pravo osvezenje u F1 karavanu. Samo da ga ne ubiju sa kaznama! F1 je odavno smece postala. Dace Bog sto vise mladih i ludih vozaca..

  • G
    Gox64

    Pa ja ga definitivno obozavam! Samo jos da predje u mercedes!!