8

RUSKI MONSTRUM: Lada Niva 6x6 umesto Mercedes G-klase!

Foto: carbuzz.com

Foto: carbuzz.com

Većini ljubitelja automobila, Mercedes-Benz G63 AMG 6×6 ne treba posebno predstavljati! U pitanju je pravo „čudovište“ sa pogonom na šest točkova, baziranom na G-klasi 63 AMG. Cena je isto tako „čudovišna“ i kreće od preko 450.000 evra za serijski model, pa do preko 750.000 evra za „tjunirane“ verzije iz Brabus ili Mansory „radionice“.

Foto: carbuzz.com

Foto: carbuzz.com

No, izgleda da više ne morate biti multimilijarder, šeik ili vlasnik države da biste posedovali jedan 6×6 off-road automobil! Rešenje, kao mnogo puta do sada, stiže iz Rusije, a bazirano je na megapopularnom VAZ 2121, u narodu poznatijem kao Lada Niva!

Foto: AvtoVAZ

Foto: AvtoVAZ

Modifikacije, iako na prvi pogled ne izgledaju tako, zaista jesu opsežne, budući da je na produženu verziju Nive, tačnije pick-up VAZ 2329 „Medved“, koji je izuzetno redak na putevima van Rusije, dodata još jedna zadnja osovina („most“), kao i potpuno jedinstvena karoserija u pick-up stilu, ojačana roll-barom.

Foto: vk.com

Foto: vk.com

Tu su čak i male merdevine između zadnjih osovina, sa obe strane, radi lakšeg ulaska u tovarni prostor. Nažalost, trenutno nije poznato kakve su mehaničke izmene na vozilu, odnosno šta se tačnije „krije“ ispod haube (da li je zadržan standardni 1.7 benzinac od 79 „konja“?) i na koji način je prepravljen Nivin 4×4 sistem pogona.

Foto: vk.com

Foto: vk.com

Takođe, nije poznato ni koliko je vlasnika koštala ovakva, prilično ekstremna modifikacija, ali budući da su cene Ladinih modela prilično male, naročito u Rusiji, Niva 6×6 ne bi trebala da košta više od oko 20.000 evra. A za taj novac, dobijate zaista unikatan automobil, koji je uz to, i prvoklasno off-road vozilo!

Foto: carbuzz.com

Foto: carbuzz.com

Inače, ovo nije prvi put da Rusi od Lade Nive prave automobil sa šest točkova, budući da je već nekoliko klasičnih, produženih verzija „uhvaćeno“ u fazi prerade, sa dvostrukom zadnjom osovinom, ali više informacija o njihovoj sudbini još uvek nema…

Foto: vk.com

Foto: vk.com

Đorđe Pavićević/TopSpeed

Tagovi: 6x6, lada niva, mercedes g63 amg 6x6, off-road, telegraf_focus, vaz 2121
Popularni komentari
 • T
  The illuminati

  Russia rules, dosta nacista vise

 • С
  Срб

  Права машина за наше “путеве”…

 • d
  dekiamg

  a to da su cene lada bas male a “narocito u rusiji” ne bih se slozio sa vama,bio sam u sochi-ju 9meseci radeci na objektima za olimpijadu,lada riva izguljenja,prezivela neki blazi sudar cena na prodaju 88.000rubalja,to je u vreme kada sam ja bio,bilo ravno 2000e