0

UPOREDNI TEST Porsche Panamera 4 E-Hybrid vs Mercedes-AMG CLS 53: Dva puta do istog cilja (VIDEO)

Protagonisti ovog uporednog testa Porsche Panamera 4 E-Hybrid sa 462 KS i Mercedes-AMG CLS 53 sa 435 KS demonstriraju slične, a opet različite pristupe i imaju zadatak da, pored atraktivne pojave i luksuznog enterijera, pod „istu kapu“ smeste sportska vozna svojstva i ekonomičnost

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

U poslednje vreme može se čuti dosta negodovanja zbog sve agresivnijeg nametanja hibridne tehnologije i električnog pogona, koje dolazi kao posledica pooštravanja propisa o zaštiti životne sredine. Proizvođači su zakonskom regulativom naprosto prisiljeni da se dovijaju na različite načine kako bi ostali u igri. Takva konstalacija na posebne „muke“ stavlja sportske modele, jer postoji deo publike koji naginje tradicionalnim vrednostima i nikako ne želi da se pomiri sa činjenicom da dolaze neka nova vremena…

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zapravo, već su došla, ali sa sobom donose i savremene tehnologije koje omogućavaju da se spoji ono što je do skoro bilo nezamilsivo – vrhunske performanse i ekonimičnost. E sad, u kojoj meri je baš tako, odgovor smo potražili kroz uporedni test dva sportska modela koji različitim putevima idu ka istom cilju. Sa jedne strane je Porsche Panamera 4 E-Hybrid sa 462 KS i plug-in hibridnom tehnologijom, sa druge AMG CLS 53, prvi hibridni model iz Afalterbaha sa tzv. „mild“ hibridnim rešenjem, bez klasičnog elektromotora. No, o svemu tome nešto kasnije…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za početak, red je da se osvrnemo na strukturu i tržišno pozicioniranje ova dva automobila. Oba su na neki način unela revoluciju u portfolio brendova – Panamera kao prvi Porscheov hečbek sa petora vrata i četiri sedišta, CLS kao prvi kupe sa četvora vrata čijim stopama su potom krenuli Audi sa A7 Sportbackom i BMW sa Serijom 6 Gran Coupe.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Treba reći i da je isto tako „trokraka zvezda“ nedavno krenula u poteru za komšijama iz Štutgarta sa jednim drugim modelom koji nosi naziv AMG GT 4 Door i daleko više se po obliku i ekskluzivnosti poklapa sa Panamerom nego AMG CLS. Ipak, ako se malo šire sagledaju stvari, testirani automobili iskazuju bliskost ne samo spoljašnjim dimenzijama već i gran turizmo formulom koja predstavlja sinonim za luksuzne, tzv. GT sportske automobile pogodne za duga putovanja. A oba takmaca sa ovog uporednog testa to svakako jesu!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Čim otvorite vrata, naprosto ćete „namirisati“ miris kvaliteta, baš kao što ćete prepoznati sportski temperament kada ih izdaleka ugledate. Niske siluete, sportski detalji u vidu četvorostrukih izduvnih završetaka, veliki aluminijumski točkovi, moderna LED svetla, agresivni odbojnici, šta bi još čovek mogao da poželi!? E sad, iako su po dužini, visini i međuosvinskom razmaku bliski, oblici im se utoliko razlikuju što je Panamera koncipirana kao veliki „hečbek“, izuzetne širine, sa petim vratima nazad, dok se CLS drži trozapreminskog oblika sa kratkim i spuštenim, ali ipak izdvojenim „repom“.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Upravo zbog impresivne širine i prepoznatljivog Poršeovog lica, ovaj model ostavlja ekskluzivniji utisak od Mercedesa koji u ponudi svakako ima i običan CLS, a ako ga opremite opcionim AMG paketom dobićete vizuelno sličan automobil daleko skromnijih dinamičkih mogućnosti nego što je slučaj kod testirane verzije koja raspolaže sa 435 konjskih snaga, 30-ak manje od rivala.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  E sad, posebno inetersantno u čitavoj priči oko ova dva automobila je što ne odstupaju previše jedan od drugog u pogledu snage, ali se ona dobija kroz dva različita pristupa. Panamera 4 E-Hybrid kombinuje benzinski V6 biturbo motor kapaciteta 2,9 litara, koji oslobađa 326 KS, sa elektromotorom od 136 KS i 400 Nm. Vozaču je na raspolaganju ukupno 462 KS i bezmalo 700 Nm u opsegu od 1.100 do 4.500 obrtaja u minutu, a snaga se preko osmostepenog PDK menjača prenosi na sva četiri točka.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Nasuprot tome, Mercedes-AMG CLS 53 pod haubom krije 3,0-litarski redni šestocilindarski motor od 3 litara koji pomoću turbo-punjača i električnog kompresora oslobađa 435 KS i 520 Nm pri 1.800–5.800 o/min, a preko devetostepenog AMG Speedshift menjača pogon takođe dobijaju sva četiri točka.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako je za ovako koncipirane automobile od važnosti ne samo koliko daleko dobacuju na polju performansi i vozne dinamike, već i ekonomičnost, mi smo ih testirali u različitim uslovima, po gradu, na otvorenom putu, po krivinama i na auto-putu. Odmah moramo da kažemo da plug-in hibrid koncepcija daje najviše upravo u gradskoj vožnji jer omogućava vožnju u električnom režimu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Panamera 4 E-Hybrid pored poznatih Porscheovih režima „sport“, „sport plus“ i „individual“ nudi dodatna dva – „hibrid“ i „e-power“. Sve se podešava preko kružnog tastera na upravljčau, kao i kod ostalih Porschea. Ukoliko odaberete hibridni mod automobil će češće prebacivati iz električnog u kombinovani režim, dok u „e-power“ modu radi isključivo elektromotor sve dok ne stisnete papučicu gasa toliko jako da će sistem prepoznati da u pokretačku ulogu treba da se „umeša“ i V6 agregat. Dakle, sa lakom nogom na gasu hibridna „panamera“ sa vazdušnim oslanjanjem udobno i tiho plovi, naročito kada je kontrola amortizera u komfornom modu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  I tako, na struju u realnim uslovima u Beogradu može da prevali 30–35 kilometara pre nego što se baterije isprazne, mada fabrika deklariše autonomiju od 50 kilometara. Naravno, baterije se dopunjuju prilikom kočenja sakupljanjem kinetičke energije i njenim pretvaranjem u električnu, kao i preko utičnice. Za to je potrebno nešto manje od šest sati ukoliko koristite klasični punjač i mrežu od 230 V odnosno 10 ampera. Ukoliko pak priključite jači punjač od 7,2 kW na mrežu snage 32 ampera, gotovo ćete prepoloviti vreme punjenja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za razliku od Porschea, CLS 53 nema tu mogućnost da vozi isključivo na struju, ali zato poseduje starter alternator od 48 V koji koristi električnu energiju i daje 22 KS uz 250 Nm, te omogućava „koasting“ kada se prilikom krstarenja isključuje SUS motor dok svi ostali agregati i napajanja koriste „struju“. Jasno je kao dan da ekonomičnost ova dva modela ne može uopšte da se poredi u gradskoj vožnji, jer dok „panamera“ može bez kapi goriva, „trokraka zvezda“ pije minimum 12 litara u gradu u eko modu. Inače, pored pomenutog, dostupni su „komfort“, „sport“, „sport plus“ i individual gde se zasebno podešavaju parametri rada motora, menjača, upravljanja, amortizera, ESP sistema, slično kao i kod Panamere.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Prema očekivanjima, na otvorenom drumu je razlika daleko manja u potrošnji, u kombinovanom režimu magistralnog puta i auto-puta, Porše je u proseku trošio 7,7 litara, a Mercedes-AMG 9,2 litara, što su svakako fanstastični rezultati ako se ima u vidu kolikom snagom raspolažu ovi veliki, luskuzni i brzi automobili. Naravno, da biste ostvarili ove vrednosti ni ne pomišljajte da prizivate svu tu snagu…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Osim, štedljivosti, u normalnoj vožnji oba rivala iskazuju zavidan nivo komfora. Kako su opremljeni vazdušnim vešanjem i elektronskom kontrolom amortizera, sa odličnim sportskim a opet komfornim sedištima, uzornom zvučnom izolacijom i mnoštvom „haj-tek gedžeta“, uključujući digitalnu instrumentizaciju te velike centralne ekrane osetljive na dodir, i jedan i drugi automobil pružaju širok spektar uživanja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kvalitet materijala i nivo završne obrade su na najvišem nivou, prostora za putnike ima i više nego što je potrebno, naročito napred, s tim da Mercedes pozadi ima tri sedišta, a Porše samo dva, ali se zato u njega pozadi lakše ulazi i izlazi zbog šireg otvaranja vrata i većeg otvora. No, kada se smestite, čak i pozadi uživanje neće izostati, mada je, mora se priznati, daleko lepše provoditi vreme napred, posebno na vozačkim pozicijama.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U AMG-u su nam se posebno dopala aktivna sedišta, ne samo što dozvljavaju da skrojite bočnu potporu po meri, već nude i dinamički mod. Drugim rečima, kada skrećete naglo ulevo, kako vam leđa ne bi krenula u kontra stranu u deliću sekunde će se desna „kadica“ napumpati. Ovo fenomenalno rešenje je ponudila još prva generacija CLS-a… Kada smo se dotakli teme sedišta, treba napomenuti da su „sicevi“ u „panameri“ nešto tvrđi i nisu toliko sportski profilisani, ali i takvi garantuju udobnost na nivou koji se traži od GT automobila.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Međutim, od njih se isto tako zahteva ubedljiva vozna dinamika. A nju Panamera 4 E-Hybrid i CLS 53 najbolje iskazuju kada se „prešaltaju“ u „sport plus“ režim. Tada ogibljenje postaje krući, odziv na gas britak, upravljanje čvršće i preciznije, a zvuk motora koji dolazi iz izduvnih cevi se nadaleko čuje. Prilikom ubrzanja iz mesta do brzine 100 km/h, uprkos činenici da je teža za 260 kilograma, Panamera zahvaljujući Launch Control funkciji, ali i boljoj početnoj reakciji na gas stiže tek za 0,1 sekundu sporije.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U maksimalnoj brzini, što nismo proveravali, Porše je, ipak, brži jer dostiže 278 km/h, za razliku od AMG-a koji ima elektronski ograničen „špic“ na 250 km/h, osim ukoliko nije opremljen AMG vozačkim paketom koji pomera limit na 270 km/h. No, kod ovih „sportista“ je zapravo fascinantno koliko ažurno prihvataju gas prilikom međuubrzanja, kod Porschea tu pomaže elektromotor, kod AMG-a dve stvari – EQ boost iz startera alternatora, kao i električni kompresor.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Što se tiče upravljanja, odziv na komandu upravljača je za nijansu brži kod Panamere mada i Mercedes poslušno i odsečno skreće, čak i lakše jer kod uskih sporih krivina do izražaja dolazi (pre)velika masa Porschea. Mada baterije i elektromotor koji su smešteni u pod automobila spuštaju težište i daju na stabilnosti i trakciji, Porsche na kočenju gubi dragoceno vreme jer mu je potrebno više da obori brzinu na nivo potreban da se uđe u krivinu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Nekako je utisak da zbog težine Panamere ispašta agilnosti, pa se Mercedes čini okretnijim, mada „zvezda“ lakše gubi trakciju što može biti opasno ukoliko niste dovoljno iskusni a isključite ESP uređaj. Naravno, kod oba modela se rad ESP uređaja može postaviti u sportski režim, a kontrole stabilnosti se mogu i isključiti, s tim da se kontrola trakcije ne isključuje u potpunosti.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako i jedan i drugi većim delom prenose snagu na zadnje točkove, zanošenje je moguće, a naravno najviše zabave pružaju kada su im „elektronske stege“ deaktivirane i menjači postavljeni u manuelni režim, a na vozaču je da preko leptira iza upravljača „gađa“ adekvatne stepene prenosa i da pažljivo dozira gas kako bi zadržao željenu putanju. Pored pogona na sva četiri točka, doprinos voznoj dinamici naročito u smislu upravljivosti i stabilnosti daju sistemi upravljanja na sva četiri točka kojim su opremljeni ovi modeli. Uz to, Porše nosi i aktivni zadnji stabilizator koji se izvlači pri 100 km/h i daje dodatni potisak na zadnju osovinu…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako bi se stekla kompletna slika o ovom tandemu GT automobila, potrebno je osvrnuti se i na cene. I tu se možda krije i najveća razlika među njima, jer Mercedes-AMG kreće od 79.800 evra, dok Panamera 4 E-Hybrid ima početnu cenu 113.000 evra. Otprilike je identična distanca i kada se uporede testirani modeli sa dosta dodatne opreme…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Porše sa dvobojnim kožnim enterijerom (4.400 evra), specijalnom metalik bojom (4.000), LED glavnim svetlima (2.070), panoramskim krovom (2.170), aluminijumskim felnama od 21 inč (4.750), komfort sedištima sa masažom i ventilacijom (4.000) Bose muzičkim sistemom, itd. „izlazi“ na 147.950 evra.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Mercedes-AMG sa paketom multikonturalnih sedišta (2.586 evra), memorijskim paketom (1.353), Comand online sistemom povezanosti (1923), keyless go komfornim ulaskom i pokretanjem vozila (1.605), Driving assistance paket plus (2.667), multibim LED svetlima (1.802), akustik-komfort paketom (1.459), alu felnama od 20 inča (1.459), zavšava otprilike na 112.120 evra. Dakle, tamo gde počinje njegov rival…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ipak, mora se napomenuti da Porsche u ovaj dvoboj unosi više prestiža i savremenih tehnologija. Nevezano od AMG verzije, Mercedes CLS je svakako manje ekskluzivan automobil od bilo koje Panamere, stoga su u Štutgartu i ponudili drugi model kojim žele da pariraju Poršeovoj sportskoj krstarici, a to je AMG GT 4 door koji košta daleko više od CLS-a.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  Porsche Panamera 4 E-Hybrid

  Karoserija hečbek, 5 vrata, 4 sedišta; d x š x v 5.049 x 1.937 x 1.423 mm, međ. rast. 2.950, masa 2.250 kg, prtljažnik 450 l
  Motor benzin, V6, bi-turbo, 2.894 ccm, 326 KS; Elektromotor 136 KS, 400 Nm; Ukupna snaga 462 KS, 700 Nm pri 1.100–4.500 o/min;
  Transmisija automatska, PDK osam stepeni prenosa pogon na sve točkove
  Kočnice napred ventilisani diskovi nazad ventilisani diskovi
  Oslanjanje adaptivno vazdušno napred dvostruka ramena, nazad multilink
  Pneumatici 275/35 ZR 21 napred; 315/30 ZR 21
  Performanse 0–100 km/h za 4,6 s; 278 km/h, 2,5 l/100 km, 56g CO2/km
  Cena od 113.000 evra

  Ocene
  ▲  Potrošnja, trakcija, kvalitet materijala, imidž
  ▼  Velika masa, cena

  Utisak
  Porsche Panamera 4 E-Hybrid je mnogo dobila na polju ekonomičnosti, ali se masa u vožnji dosta oseća


  Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+

  Karoserija kupe, 4 vrata, 5 sedišta; d x š x v 5.001 x 1.890 x 1.422 mm, međ. rast. 2.939, masa 1.980 kg, prtljažnik 500 l
  Motor benzin, R6, turbo,el. kompresor; 2.999 ccm; 435 KS pri 6.100 o/min; 520 Nm pri, 1.800–5.800 o/min starter alternator 22 KS, 250 Nm
  Transmisija automatska, AMG Speedshift 9 TCT; pogon na sve točkove
  Kočnice napred ventilisani diskovi, nazad ventilisani diskovi
  Oslanjanje adaptivno vazdušno; napred četvorostruka veza, nazad petostruka veza
  Pneumatici 245/35 R20
  Performanse 0–100 km/h za 4,5 s; maks. brzina 250 km/h; 8,7 l/100 km, 200g CO2/km
  Cena od: 79.800 evra

  Ocene
  ▲  Prednja sedišta, elastičan motor, zadnja klupa za tri osobe
  ▼  Ekskluzivnost

  Utisak
  Mercedes-AMG CLS 53 kao prvi „mild“ hibrid iz Afalterbaha u potpunosti opravdava sportske atribute, ali ipak, ne može da parira daleko skupljem rivalu u pogledu ekskluzivnosti i efikasnosti

  chats-viber-ts

  Tagovi: amg, cls 53, mercedes, panamera, porsche, uporedni test