0

TEST Mercedes-Benz B 220 d: Druga klasa (VIDEO)

Mercedes-Benz kod B-klase prenosi tradicionalne vrednosti brenda, uprkos činjenici da je reč o modelu koji se klasifikuje kao monovolumen i ima poprečno postavljen motor odnosno pogon na prednje točkove. Mi smo za prvi test na Majorci odabrali verziju B 220 d sa dvolitarskim dizelom od 190 KS

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Predstavljena pre više od deset godina, B-klasa je privukla veliki broj kupaca, što zbog dobrog kvaliteta, što zbog samog zvučnog znaka koji se nalazi na prednjoj masci. Sada se pred nama nalazi treća generacija, koja je, pa slobodno možemo reći, mnogo odskočila od prethodne u svakom pogledu! Već pri prvom susretu, sam izgled automobila deluje dinamično i ne tako „dosadno“ kao što je generalno slučaj sa vozilima iz ovog segmenta. To je najviše zbog novog dizajnerskog „potpisa” koji nose svi novi Mercedesi.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Prednji deo, koji u velikoj meri podseća na A-klasu, odlikuju male LED svetlosne grupe, veliki gril i prednji branik sa „škrgama“ kao kod sportskih modela. Sa druge strane, visoko postavljena štop svetla i nisko „upakovani“ lažni otvori za izduv daju vizuelni osećaj visine, ali i širine, te B-klasa pomalo podseća na SUV modele. Tek kada posmatrate bočnu siluetu, primetićete da se radi o monovolumenu, ali čak ni ta vizura ne izgleda konzervativno zahvaljujući retrovizorima u crnoj boji, kao i velikim naplacima. To se naravno podrazumeva ako izaberete najviši paket opreme…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Unutrašnjost je ipak područje gde „Nemac“ najviše briljira. Živimo u vremenu kada se razvoj novih tehnologija odvija velikom brzinom, a nemački proizvođač to na najbolji mogući način koristi. Intuitivni MBUX sistem koji je veoma lak za korišćenje, a lansiran je sa predstavljanjem nove A-klase, sada, je našao primenu i na trećoj generaciji B-klase koja, naravno, donosi još mnogo toga. Ne samo da je prostrana, kao što to mora da bude svaki monovolumen, već je i sportski orjentisana i po tome iskače iz ustaljenih okvira.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Smeštanjem u kokpit prvo što primećujete su dva velika ekrana, koja standardno dolaze u veličini od 7 inča, a moguće je opciono izabrati i dva veća od po 10,25 inča, kao u slučaju testiranog modela! Ipak, ono što nam se posebno sviđa jeste upravljač koji je isti kao na A-klasi, ali i na daleko luksuznijoj S-klasi!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Pored toga, novi model poseduje „tačped“ na centralnom grebenu između vozačevog i suvozačevog sedišta, a nudi i grejanje odnosno hlađenje sedišta, masažu, head-up displej, a sve pomenuto je propraćeno ambijentalnim svetlom i odličnom grafikom na ekranima. Veliku pohvalu zaslužuje i navigacioni sistem koji ne samo da vam sa velikom tačnošću pokazuje gde da skrenete, već vam i dodatno skreće pažnju tako što upali prednju kameru i strelicama u realnom vremenu označava kojim putem da se krećete. Stvarno impresivno!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Što se prostora tiče, zahvaljujući povećanju od 26 mm u dužinu i 10 mm u širinu, Mercedes je uspeo da ponudi još više mesta za putnike u odnosu na prošlu generaciju. Tako napred, ali pozadi možete uživati u odličnom komforu, a tu je i više nego dovoljno mesta za odlaganje sitnica. Prtljažni prostor od 445 litara se pomeranjem zadnje klupe može povećati na 705 litara, a jednostavnim obaranje raste i do 1530 litara! Ako vam to nije dovoljno, Mercedes nudi i opcione „nastavke“ koje se kače na zadnji kraj autombila za prenos bicikala i slično.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za prvi test mi smo izabrali najsnažniju B 220 d verziju, u najvišem AMG Line paketu opreme! To znači da se ispod poklopca motora nalazi 2,0-litarski dizel agregat od 190 KS i 400 Nm obrtnog momenta, što je nekima i previše za B-klasu, jer ubrzanje od svega 7,2 sekunde do 100 km/h može da ostavi većinu sportskih automobila u zadnjem retrovizoru! Važno je napomenuti da je ovo potpuno novi agregat koji ispunjava sve rigoroznije Euro 6d norme (koje su obavezne tek od 2020. godine), a dolazi i u slabijoj B 200 d verziji od 150 KS.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Što se prenosa tiče, snažnije verzije su „nagrađene“ osmostepenim automatskim menjačima sa duplim kvačilom, dok se u slabijim nalaze oni sa sedam stepena prenosa. Inače, pored ovog u ponudi je još jedan dizel zapremine 1461 ccm i 116 KS rezervisan za B 180 d, kao i dva benzinska motora zapremine 1.332 ccm – u modelu B 180 oslobađa 136 KS, a kod B 200 163 „konja“.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Nevezano od toga koji motor je pokreće, treća generacija može se pohvaliti i značajnim poboljšanjima na polju aerodinamike! Inženjeri su potrošili mnogo vremena kako bi „kockasti“ oblik učinili agilnijim, i uspeli su! Mada, kod slabijih verzija umesto naprednog multilink oslanjanja pozadi dolazi torziona osovina koja svakako umanjuje dinamične sposobnosti. Kako kaže Mercedes, to ništa ne menja po pitanju udobnosti, ali su promene neophodne zbog snažnijih motora i većih naplataka.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  No, vratimo se aerodinamici, sa posebnim osvrtom na detalj koji je nama zapao za oko. To su mali spojleri ispred prednjih točkova, pozicionirani na donjem delu poklopca motora, koji usmeravaju vazduh kako bi smanjili vrtloženje oko točkova. Fascinanto! Finalni produkt svega toga je značajno smanjenje buke u kabini i nešto manja potrošnja goriva, koja po Mercedesu iznosi oko 4,5 litara za najsnažniju verziju. U praksi, sve je u skladu sa očekivanjima. B-klasa je udobna i tiha u „komfort“ modu, a biranjem „sport“ režima ona postaje „kruća“, glasnija i iznenađujuće zabavna po krivinama. Pored pomenuta dva, tu su još „eko“ i „induvidual“ režimi vožnje.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za kraj možemo da zaključimo da je Mercedes po ko zna koji put uspeo u nameri da napravi jedan sjajan automobil, ovoga puta takav da će njemu pre svega porodice bezbrižno i sa uživanjem moći da obiđu svoje omiljene destinacije.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  Mercedes-Benz B 220 d

  Karoserija monovolumen, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.419 x 1.796 x 1.567mm, međ. rast. 2.729, masa 1.545 kg, prtljažnik 445 l
  Motor dizel, redni, četiri cilindra turbo;  1.950 ccm; 190 KS pri 3.800 o/min;  400 Nm od 1.600–2.600 o/min
  Transmisija automatska, 9G-DTC; pogon na prednje točkove
  Kočnice ventilisani diskovi napred i puni diskovi pozadi
  Oslanjanje napred MacPherson, nazad multi-link
  Pneumatici 235/40 R18
  Performanse 0–100 km/h za 7,2 s; maksimalna brzina 234 km/h; 4,5 l/100 km, 119 g/km
  Cena u Nemačkoj od 31.800 evra

  Ocene
  ▲ Tehnološka opremljenost, odličan dizel motor, praktična i funkcionalan kabina
  ▼ Bočna potpora na prednjim sedištima

  Utisak
  Treća generacija B-klase nije samo odskočila od svog prethodnika, nego i od konkurencije

  chats-viber-ts

  Tagovi: b 220 d, b-klasa, benz, mercedes, test