0

TEST Mercedes-AMG A 35 4MATIC: Ulaznica u AMG svet (VIDEO)

Sportsko orijentisani Mercedes-AMG A 35 bi u teoriji trebalo da predstavlja „prelaznu“ varijantu između A 250 i nadolazeće snažne AMG A 45 verzije, a kako bi to proverili, otišli smo na Majorku, gde smo ukrotili svih 306 „konja“ sa kojim raspolaže ovaj „najslabiji“ AMG!

Foto: TopSpeed

Foto: TopSpeed

Negde početkom ove godine, u prazničnom duhu, periodu popusta, darivanja i poklona, stiglo je i lansiranje najnovije kreacije iz “ergele” AMG. Ne, nije reč o nekom sedanu od „previše“ konjskih snaga za koji vam treba pista kako bi osetili njegov pun potencijal, već o „najslabijem“ predstavniku cenjenog sportskog Mercedesovog AMG odeljenja.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Čemu onda toliko uzbuđenje? Jednostavno, proizvođači kao da su „izgubili kompas“ pri izradi svojih sportskih automobila, te njihova vozila poseduju granice do kojih je jako teško stići, a kada dođete do njih bude vas strah jer idete prebrzo, a uz sve to prkose zakonima fizike. Drugim rečima, nisu prilagođeni normalnom saobraćaju, već stazi.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zato smo se, ako nas pratite, nedavno oduševili Mercedes-AMG C 43 modelom, mlađem bratu velike C 63 verzije, koji smo vozili u Luksemburgu, a sada je pred nama predstavnik iz manje, takozane A-klase. Reč je o novom Mercedes-AMG A 35 koji je pozicioniran ispod A 45 izvedbe, čineći ga najpristupačnijim AMG modelom.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Naše upoznavanje sa pomenutim sportistom bilo je zakazano u Španiji, tačnije na ostrvu Majorka, gde je održana međunarodna dinamična prezentacija i mi smo zajedno sa novinarima širom sveta dobili jedinstvenu priliku da iskusimo i testiramo prinovu. Već pri prvom susretu primećujemo promene na eksterijeru koje „odaju“ da ovo nije samo još jedna A-klasa sa dobrom opremom.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, prednjicu izdvaja prepoznatljiva AMG maska hladnjaka ispod koje su naglašeni aero detalji u crnoj boji. Sa druge strane pažnju najviše privlači spojler pozicioniran na zadnjim vratima, sličan onom koji smo videli na prethodnom A 45 modelu i moramo priznati da deluje malo nametnut na silu, ali iz pojedinih uglova daje dozu agresivnosti. Ipak, u koliko to želite možete konfigurasiti auto bez njega, ali verujte nam, ne želite AMG bez spojlera, ne ide…

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  No, na zadnjem kraju nalaze se i dva velika kružna izduva koja „izviruju“ iz redizajniranog zadnjeg odbojnika, takođe sa aerodinamičnim škrgama crne boje na bokovima i difuzerom između njih. Izgled je zaokružen velikim naplatcima promera 19 inča koje dolaze isključivo i samo uz AMG verziju, a mogu biti raznih nijansi. Jedna od varijanti je svakako srebrno-bronzana kombinacija kao na testiranom primerku. Veliku ulogu vizuelnom aspektu daje boja eksterijera, a ako izaberete jedinstveni i samo u prvoj godini proizvodnje dostupan Edition 1 paket, možete uživati i u nalepnicama na boku vozila, ali i na retrovizorima.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ulaskom u kokpit primećujemo da je i on prošao kroz AMG tretman. Posebno plene takozvane kadice iz jednog dela, odnosno profilisana sedišta, sportski volan koji je zasečen u donjem delu zbog lakšeg manevrisanja, iza kog se nalaze, u slengu rečeno, „šamaraljke“ za brzo menjanje brzina. Na upravljaču su smeštena i dva tastera, sa leve i desne strane, čija je uloga da brže i lakše konfigurišete kako će se AMG A 35 ponašati.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, preko levog tastera birate tvrdoću amortizera, prisustvo ESP sistema, kao i da li želite manuelni ili automatski mod rada menjača. Drugi taster, koji se vrti, ima samo jednu ulogu, a to je selektovanje jednog od pet režima rada. „Sliperi“ je za vožnju na klizavom terenu, „individual“ otvara zasebno podešavanje svih parametara po želji vozača, „komfort“ je najudobniji setap, „sport“ i „sport plus“ za malo dinamičniju, odnosno vožnju na trkačkoj stazi!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada smo se već dotakli staze, važno je napomenuti opcionu AMG Track Pace aplikaciju koja sadrži i prikuplja informacije sa različitih trkačkih staza, a nju je moguće prilagoditi bilo kojoj etapi ili stazi. Aplikacija će da sačuva podatke u vidu vašeg najbržeg kruga, vremena po sektorima i slično, a moguće je meriti i performanse na pravcu u takozvanom „drag“ odeljku.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Što se ostatka samog enterijera tiče. lep detalj nalazi se sa suvozačke strane u vidu natpisa AMG koji vas podseća da se ne nalazite u bilo kom Mercedesu, već u posebnoj sportskoj verziji. A to je uzelo danak na zadnjoj klupi, gde je zbog velikih prednjih sedišta manje prostora nego inače. Pored pomenutih promena, A 35 deli dosta, i to onog dobrog, sa standardnom A-klasom.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, u kvalitetno izrađenom i digitalizovanom enterijeru dominiraju dva velika multifunkcionalna displeja koji vizuelno deluju kao jedan i ventilacioni otvori čiji dizajn podseća na oblik turbine. Tu su i mnoge druge opcije poput memorije pozicije sedenja, kamere od 360 stepeni, adaptivni tempomat, ali i MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sistemu veštačke inteligencije koji se glasovno aktivira pri izgovaranju ključnih reči „Hej Mercedes“!

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Kao što znamo, glavni adut svakog AMG modela su performanse, a Mercedes-AMG A 35, iako predstavlja ulaznu verziju, mora to da ispuni. Dobio je 2,0-litarski turbo agregat, unapređeni, jer je reč o prepravljenoj pogonskoj jedinici iz verzije A 250, s tim što je ugrađen veći turbo punjač i izduvni sistem sa klapnom koja pritiskom na dugme menja notu. Promene su prouzrokovale dodatnih 75 KS čineći ukupan zbir od 306 „konja“ i 400 Nm obrtnog momenta!

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Izvorni poznavaoci će reći da ovo nije pravi AMG agregat, i u pravu su ali samo ako traže manu u tome da ne prati proceduru ručnog sklapanja. Međutim, to je samo činjenica koja vam u praksi ništa ne znači, jer onog momenta kada selektujete „launch control“ funkciju i stisnete „glasnu pedalu“ katapultiraćete se iz mesta do 100 km/h za 4,7 sekundi, a dostizanje elektronski limitirane maksimalne brzine od 250 km/h nećete još dugo čekati.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Veliki uticaj za ostvarenje pomenutih brojki ima i 4MATIC pogon na sva četiri točka, koji je u većini slučajeva ipak šalje snagu na prednje točkove, međutim kada sistem oseti da neki od točkova gubi trakciju, može da „pošalje“ do 50% na zadnju osovinu. Celokupan proces se odvija preko sedmostepenog automatskog menjača sa duplim kvačilom. Moć zaustavljanja obezbeđuju kočnice od 350 milimetara napred sa četvoroklipnim čeljustima, odnosno 330 mm pozadi sa standardnim dvoklipnim.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada bi mogli da opišemo jednom rečju iskustvo iza volana AMG prinove to bi bila reč igrica! Dinamičan izgled automobila sa nalepnicama, taman asfalt, idealni vremenski uslovi, digitalna grafika u kokpitu… Kao da se nalazimo u virtuelnoj realnosti, samo bez ovog virtuelnoj. Iako postoje još uvek ljubitelji „stare škole“ odnosno manuelnog menjača, analognih cajgera i slično, shvatamo da je Mercedes ovaj primerak konstruisao da privuče pažnju novih, mlađih generacija.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Svega nekoliko kilometara u odličnoj poziciji iza upravljača bilo je dovoljno da se „srodimo“ sa automobilom. Retko koje vozilo vam pruža toliko samopouzdanja da bukvalno sednete, prođete par krivina i već dobijete osećaj kao da se dugo poznajete. Kočnica je „oštra“ i jaka, volan precizno reaguje na mikro pokrete, agregat snažan, nota izduvnog sistema je simfonija, menjač…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  E on malo kvari užitak. Nezavisno od toga da li vi menjali brzine ili prepustili da on sam to radi, pri kočenju, kada treba da se izabere niži stepen prenosa, prođe krivina i nastavi vožnja, on malo sporo reaguje, tačnije čuva motor kako ne bi otišao u visoke obrtaje, što prouzrokuje malo sporiji izlaz iz krivine nego što bi mi to želeli. Ipak, budući da ovo nije A 45 već njegova slabija verzija, možemo mu to oprostiti. Nezavisno od toga, dinamični način vožnje je odličan, ali onaj u „komfort“ režimu bi mogao biti bolji, jer je „A 35”, po našem mišljenju, tvrđi nego što bi trebalo, s obzirom da je više namenjen svakodnevnom korišćenju, a ne stazi kao njegov nadolazeći stariji brat.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Na kraju, postavljaju se pitanja.. Da li je novi Mercedes-AMG A 35 zlatna sredina između A 250 i AMG A 45 verzije, kao i da li je bolji izbor od Golfa R i Audija S3? Pa, teško je reći, jer postoji jedna ključna nepoznanica. Cena. „Šuška“ se da će startovati ispod 50 000 evra, ali ako zanemarimo nju, po našim ličnim preferencijama, odgovor je potvrdan, jer AMG A 35 nudi sve što jedan moderan „hot heč“ treba. Atraktivnog je izgleda, poseduje odlične performanse, tehnologija ide u korak sa vremenom i uz sve to nosi ime koje zahteva poštovanje – AMG.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  Mercedes-AMS A 35 4MATIC

  Karoserija hečbek, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.436 x 1.797 x 1.405 mm, međ. rast. 2.729, masa 1.480 kg, prtljažnik 370 l
  Motor benzin, redni, četiri cilindra turbo; 1.991 ccm; 306 KS pri 5.800 o/min; 400 Nm od 3.000–4.000 o/min
  Transmisija automatska, 7G-DTC; pogon na sva četiri točka
  Kočnice ventilisani i bušeni diskovi napred i pozadi
  Oslanjanje napred McPherson, nazad multi-link
  Pneumatici 235/35 R19
  Performanse 0–100 km/h za 4,7 s; maksimalna brzina 250 km/h; 7.3 l/100 km, 169 g/km
  Cena ispod 50 000 evra
  Ocene
  ▲  Tehnološka opremljenost, agregat, sedišta, vozna dinamika
  ▼   Menjač je spor pri biranju nižih prenosa, mesta za putnike na zadnjoj klupi, previše tvrd u Comfort režimu

  Utisak
  Mercedes-AMG A 35 „puca” na sam vrh segmenta zahvaljujući idealnom sklopu kvaliteta izrade, tehnologije, performansi i jedinstvenog imidža koji poseduje

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4matic, a 35, amg, mercedes, test