0

TEST Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD: Vrh ponude (VIDEO)

Četvrta generacija Hyundaijevog SUV-a stavlja akcenat na veličinu, kvalitet vožnje i najsavremeniju opremu, tako da najskuplja verzija modela Santa Fe, u Ultimate paketu, u potpunosti opravdava epitet premijum

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Svedoci smo brisanja ili bar prekrajanja granica koje su terminom „premijum“ uspostavljene u automobilskoj industriji. Sveopšta digitalizacija sa povećanjem bezbednosnih propisa i sistema uslovila je da masa elektronskih gedžeta i sistema nađe svoje mesto i u vozilima iza kojih ne stoji tradicija luksuza, prefinjenosti, prestiža…

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Najnoviji primer daje nam četvrta generacija korejskog SUV-a iz D segmenta, novi Santa Fe koji je u potpunosti izgrađen na iskustvu prethodnih generacija ovog modela i predstavlja sam vrh ponude Hyundaija. Kad kažemo sam vrh, tu mislimo na digitalizaciju, vrhunsku bezbednost, komfor, luksuz, kvalitetne materijale, savršenu finalnu obradu, a bogami i nešto „jaču“ cenu ukoliko se opredelite za bogato opremljene verzije koje nude sve pomenuto.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  A šta je sve novo na ovom automobilu koji je premijerno prikazan ovog proleća u Ženevi, a ovih dana je stigao i na naše tržište? Pa, skoro sve… U dužinu je porastao toliko da zahvata 4,77 m, dok je međuosovinski razmak protegnut za 65 milimetara i sada iznosi 2,76 metara. Visina od 1,68 i širina 1,89 metara skoro su identične kao na prethodnom modelu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ulazak u vozilo je lak napred i pozadi. Unutar kabine je najviše iznenađenja… Onih, prijatnih! Ogromne izmene su uočljive odmah po ulasku u kabinski prostor, posebno kada se nalazite za upravljačem verzije sa „ful“ opremom Ultimate. Crno „nebo“ je od alkantare, dok su upravljač, sedišta, naravno elektropodesiva, i veći deo kokpita obloženi mekom kožom. Luksuznoj atmosferi doprinosi i displej instrument table sa blagim 3D efektom. Dizajneri Hyundaija su uspeli da dočaraju vrhunski, premijum osećaj za potrebe svih putnika. Izbor i kvalitet materijala su na visokom nivou.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na vrhu kontrolne table nalazi se novi Infotejnment sistem od 8 inča, dok je u slabijim paketima opreme nešto manji ekran. Dobro je pozicioniran, vozač ne mora spuštati pogled da bi video određene informacije o stanju vozila, modu vožnje kao i navigacijskih detalja. Mada, očitavanje prikaza moguće je pratiti kako na instrument tabli tako i na head up displeju, koji sve bitne funkcije prikazuje na prednjem vetrobranskom staklu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Mogućnosti ovog sistema obuhvataju i povezivanje sa mobilnim platformama koje uključuje Apple Car Play i Android Auto sa mirror opcijama. Sa spiska opreme se svakako izdvajaju i sistem kamera sa prikazom 360 stepeni, ventilacija prednjih sedišta, panorama krov, kao i LED prednja svetla.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Model koji smo testirali za pogon koristi 2,2-litarski dizel od 200 KS, a za prenos snage do sva četiri točka angažovan je automatski osmostepeni menjač. Inače, ovo je zasad jedini motor u ponudi na našem tržištu, a kupcima je ostavljen izbor između pomenutog automatskog i manuelnog menjača sa šest stepeni prenosa. Novi, elektronski kontrolisani HTRAC sistem pogona na sva četiri točka je standard. Kako sve to izgleda u praksi?

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ono što ćete odmah primetiti za upravljačem je da primetan luksuz ne predstavlja šminku – kvalitet vožnje kod novog Santa Fea se ne dovodi u pitanje. Velika, meka sedišta u kombinaciji sa čvrstim, ali ne i tvrdim oslanjanjem, čine vožnju izuzetno udobnom. Putnici na zadnjoj klupi takođe će uživati na dužim relacijama.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dobar nagib sedišta, dovoljno prostora za noge, pomična zadnja klupa, ravan pod, kao i komande klima uređaja pozadi zaista obećavaju jako lepo putovanje. Naravno, ukoliko se odlučite za verziju sa sedam sedišta, to neće usrećiti odrasle putnike u trećem redu, koji je pre svega namenjen za prevoz dece. Konačno, ta dodatna dva sedišta odraslima mogu poslužiti samo kao ispomoć na kraćim relacijama.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Sa 200 KS te 440 Nm maksimalnog obrtnog momenta i uz dobro odmerene prenosne odnose, ovaj SUV „poteže“ tečno i snažno uprkos masi od preko dve tone. Naravno, agilnost u krivinama mu nije jača strana i tako nešto od ovog Hyundaija ne treba očekivati. Ipak, voleli bismo malo više povratnih informacija na upravljaču, bez obzira što se njegova čvrstina menja u zavisnosti od režima vožnje koji se odabere. To važi i za odziv na gas, ekonomičnost motora i rad menjača.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  A da su u Hyundaiju veliku pažnju usmerili na stabilnost i aspekat bezbednosti, svedoči novi sistem integralnog pogona HTRAC koji ne samo da aktivno distribuira snagu između prednje i zadnje osovine, već i kontroliše kočenje između levog i desnog točka. Time se poboljšava trakcija u vožnji po klizavim putevima.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Inače, raspodela snage zavisi i od režima vožnje odnosno da li ste u Comfort, Eco ili Sport modu. U svakom slučaju, prilikom pokretanja vozila, aktivan je pogon na svim točkvima, a raspodela obrtnog momenta može se pratiti u realnom vremenu na info displeju instrument table. Povećanjem brzine kretanja preko 50 km/h, sva snaga se prebacuje na prednju osovinu, a HTRAC će ispratiti promenu uslova na putu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Po svemu što je prikazao, Hyundai Santa Fe opravdava epitet modernog i luksuznog SUV-a. Nudi obilje prostora, dovoljno snage, luksuzan enterijer i sasvim dobru udobnost. Uz to, opremljen je svim sistemima pasivne i aktivne bezbednosti čime još jednom potvrđuje koja je ciljna grupa.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Održavanje u saobraćajnoj traci, praćenje vozila ispred i upozorenje na blizinu, prepoznavanje saobraćajnih znakova, adaptivni tempomat sa limitatorom brzine, kontrola mrtvog ugla, kamere napred i pozadi sa prikazom pogleda iz ptičje perspektive kao i mnogi drugi potvrđuju rešenost da se pruži maksimalna bezbednost… A koliko su u Hyundajiu išli daleko svedoči i sistem prevencije prilikom otvaranja vrata i izlaska iz vozila u slučaju da postoji neko vozilo koje se kreće iza vas.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kao zaključak nameće se konstatacija da će ovaj SUV sigurno impresionirati kupce svojim atributima. Premijum osećaj je zagarantovan, ali to ima i svoju cenu. Testirani model na našem tržištu košta nešto manje od 49.000 evra sa uračunatim akcijskim popustom, dok najjeftinija verzija sa automatskim menjačem staje 42.990 evra. I po tome je, nažalost, u vrhu ponude!

  Uroš Dedić/TopSpeed

  Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD

  Karoserija SUV, 5 sedišta; d x š x v 4.770 x 1.890 x 1.680 mm, međ. rast. 2.765 mm; zapremina prtljažnika 625/1.695 lit, masa 1.980 kg
  Motor dizel, redni, 4 cilindra, 2.199 ccm, 200 KS pri 3.800 o/min; 440 Nm pri 1.750–2.750 o/min
  Transmisija automatska, osam stepeni prenosa; pogon na sve točkove
  Ogibljenje napred MacPherson, nazad multi-link
  Kočnice samoventilirajući diskovi napred i nazad
  Pneumatici 235/55 R19
  Performanse 0 – 100 km/h za 9,4 s; 203 km/h; 6,2 l/100 km; emisija CO2 165 g/km
  Cena od 42.990 evra

  Ocene
  ▲ veoma dobar komfor, prostranost i mnoštvo savremene elektronike
  ▼ nedostatak vozne dinamike i cena

  Utisak
  Objektivno, novi Hyundai Santa Fe je sasvim dobar porodični SUV, kojem nedostaje malo više dinamike u vožnji

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4wd, hyundai, santa fe, suv, test