0

TEST MERCEDES-BENZ A 250 EDITION 1: Simbol modernog doba (VIDEO)

Četvrta generacija hečbeka sa znakom trokrake zvezde osetno je porasla i unela mnogo tehnoloških novina u premijum C segment i kao takva cilja mlađu urbanu populaciju, kao i porodične kupce u potrazi za drugim automobilom u voznom parku. Mi smo za prvi test odabrali najsnažniji model u ponudi – Mercedes A 250 sa 1,6-litarskim turbomotorom od 224 KS i ekskluzivnim Edition 1 paketom opreme

Foto: Konstantin Tchovikov

Foto: Konstantin Tchovikov

Nakon svetske premijere nove A-klase pre nekoliko meseci u Amsterdamu, gde smo na statičnoj promociji upoznali četvrtu generaciju Mercedesovog kompaktnog hečbeka, sada smo iskoristili priliku da u vožnji sagledamo sve sklonosti ovog izuzetno važnog noviteta koji je nedavno stigao u Srbiju. Ali, prvu vožnju nismo obavili kod nas nego u Dalmaciji, pod okriljem međunarodne dinamičke prezentacije za predstavnike medija iz čitavog sveta. U Splitu nas je sačekala flota reprezentativnih test vozila, a naš izbor je pao na trenutno najsnažniji i najluksuzniji model u ponudi – Mercedes-Benz A 250 Edition 1.

pročitaj još

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Kada je reč o izmenama i novinama, njih je zaista mnogo. Ima ih gotovo na svim poljima. Među najznačajnijim promenama je to što je nova A- klasa porasla u svim pravcima. Najviše u dužinu, čak 13 centimetara! Sa 4.419 mm postala je toliko dugačka da je preskočila, do juče za broj veću, B-klasu. U skladu sa povećanjem spoljašnjih dimenzija proširen je trag točkova i to za 14 mm, dok je međuosovinsko rastojanje „protegnuto“ za 30 milimetara. Na osnovu svega jasno je da je na raspolaganju više prostora u unutrašnjosti pogotovo na zadnjim sedištima. Pored toga, zadnja vrata se sada šire otvaraju što omogućava lakši prilaz zadnjoj klupi. I tu se priča o unapređenoj funkcionalnosti ne završava jer je prtljažnik dobio 29 litara i sada broji 370 litara. Ovim modifikacijama Mercedes je učinio A-klasu dosta komfornijom i praktičnijom nego što je bio slučaj ranije.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Sve je stavljeno pod novi, znatno moderniji plašt koji ipak nije narušio prepoznatljivost kompaktne „trokrake zvezde“. Napregnuti bokovi, nova LED svetla zasečena po uzoru na veliki i luksuzni kupe sa četvoro vrata CLS, bočno usklađenije linije… sve su to novi vizuelni aduti A-klase. Takođe, izmenjena su stop svetla koja su sada dvodelna, jedna polovina se nalazi u zadnjem krilu dok druga prelazi u vrata prtljažnika, što predstavlja još jednu u nizu naznaka da novi model izgleda dinamičnije i atraktivnije od starog modela. Međutim, promene na eksterijeru kod nove A-klase odlaze u drugi plan čim se nađete u njenom kokpitu. Unutra je ovladao digitalni svet i to je očigledno recept kog ne žele da se odreknu kupci sa dubljim džepom kada biraju automobil nove generacije, bez obzira kojoj klasi on pripada. Sa količinom opreme koja je krasila baš ovaj A 250 Edition 1 model, imali smo osećaj kao da sedimo za upravljačem nekog većeg i luskuznijeg modela, a asocijacije su išle sve do Mercedesa S-klase.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Uvedena je digitalna interaktivna instrument tabla, grejanje volana, grejanje i ventilacija sedišta, ambijentalno osvetljenje sa čak 64 različite boje, kao i niz bezbednosnih sistema i asistencija. Naime, već pomenuti osećaj luksuza nije došao bez povoda, jer je poznati volan preuzet baš iz najluksuznije klase, a tu je i veliki centralni ekran od 10,25 inča. Inače, osnovna konfiguracija pozdrazumeva dva ekrana od po 7 inča, pored nje dostupna je i kombinacija jednog displeja od 7 i drugog od 10,25 inča, dok su vrhunac ponude dva ekrana od po 10,25 inča. Da bi se što više ugodilo navikama vozača bez remećenja bezbedne vožnje, postoje dva načina za upravljanje multimedijalnim ekranom – sam odabir određene opcije prstom-ekran osetljiv na dodir ali i putem touchpad-a na centralnoj konzoli. Ipak, treba pomenuti da sve to predstavlja deo dodatne opreme i sigurno da dosta podiže cenu. Recimo, kod osnovog modela su iza ekrana od 7 inča obična sedišta, dok smo ovde mogli da uživamo u sportski profilisanim sedištima koja daju odličnu bočnu podršku, a i veoma su udobna. Ono što ovaj model čini prepoznatljivim na „prvi pogled“ jeste AMG aerodinamički paket spolja našminkan žutim linija, kao i dizajn sedišta i kombinacija boja u enterijeru.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Žuti konac koji se provlači kroz njihove ivice i žuta traka sa natpisom EDITION 1 na armaturnoj tabli doprinose jedinstvenoj estetici. Inače, kupcima je ostavljen izbor između tri vrste prednjih sedišta – standardnih, komfornih i sportskih. Kada već govorimo o sedištima, primetili smo da zadnja nisu ni približno udobna kao prednja. Imaju dosta čudnu poziciju i na njima se sedi neuobičajeno nisko. Sa druge strane, putnici pozadi dobili su tri cm dodatnog prostora za noge. Ipak, ono što novu A-klasu izdvaja od rivala u segmentu, a to su BMW Serie 1, Audi A3 Sportback i Volvo V40, jeste MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Reč je o novoj generaciji sistema tzv. veštačke inteligencije koja ima sposobnost da uči i da se prilagođava navikama i potebama vozača. Interakcija se obavlja putem displeja, komandi na multifunkcionalnom upravljaču kao i glasovnom komunikacijom koja se odaziva na ključnu reč “Hej Mercedes”!

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Informacije o novoj A-klasi koje su postepeno dolazile do nas uoči početka probnih vožnji, budile su želju da sve to sami osetimo „na svojoj koži“. Mercedes je za početak ponudio tri potpuno nova motora sa četiri cilindra, dva turbo benzinca i jedan dizel. Benzinski 1,4-litarski turbo od 163 KS razvijen u kooperaciji sa Renault Nissanom pokreće model A 200 i dostupan je u kombinaciji sa šestostepenim ručnim ili sedmosetpenim automatskim menjačem, a tu je i 1,5-litarski dizel sa polica francusko-japanske alijanse koji olsobađa 115 KS i dolazi isključivo u pratnji automatskog menjača.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Kao što smo napomenuli, naša meta je bio atraktivni A 250 Edition 1 sa dvolitarskim turbo motorom od 224 KS i automatskim 7G-DCT menjačem. Uzbudljivim krivinama uz obalu Jadranskog mora imali smo priliku da zaista uživamo u vožnji najsnažnije A-klase. Sa 350 Nm obrtnog momenta i respektabilnom maksimalnom brzinom od 250 km/h, automobil „pokazuje zube“ sa svakim jačim dodavanjem gasa. Pored ažurnog odziva na gas, odlična vozna dinamika je i posledica sjajne saradnje sa automatskim menjačem čija ručica se, kao i kod ostalih modernih Mercedesa, nalazi sa desne strane upravljača, a dostupno je i ručno menjanje „brzina“ preko polugica iza upravljača.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Brzina, moć, testiranje snage i sposobnosti ovog automobila, sve to ne bi bilo tako prijatno i sigurno da su izostali udobnost, kao i čvrsto držanje na putu. Tu važnu ulogu igraju spušteno oslanjanje (napred McPherson, nazad četvorostruka veza), neutralan balans, dobre kočnice i odlična aerodinamika sa koeficijentom otpora vazduhu od 0,24 Cd. Uveravajući se u sve vrline ovog automobila, konstatovali smo da su sve promene otišle u pravom smeru. Tako nešto je bilo i očekivano, jer tehnologija, kvalitet i lepota moraju da opravdaju prepoznatljiv znak na vozilu, uostalom kao i cenu koja svakako nije mala.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Od pomoćnih sistema u vožnji najviše nam se „nametnula“ asistencija upravljanja koja A- klasu vraća u saobraćajnu traku ukoliko automobil prepozna da niste želeli da je napustite i to će učiniti svaki put kada nenamerno zgazite razdelnu liniju ili započnete preticanje bez migavca. Naravno kao što smo već napomenuli ovo nije jedini asistent, čitav spektar izuzetno bogate dodatne opreme omogućio nam je da se za upravljačem osećamo sigurno, moćno i spremno na sve izazove koje put donosi.

  Foto: Mercedes-Benz

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Pomenućemo sistem za nadzor mrtvog ugla, sistem kamera, adaptivni tempomat, front asist sa upozorenjem na prepreku i automatskim kočenjem ukoliko vozač propusti da blagovremeno reaguje… Sve u svemu, na nas je Mercedes A 250 Edition 1 ostavio izuzetno dobar utisak. Atraktivni, veliki hečbek okupan je luksuzom i tehnologijama kakve nismo do sada sretali u ovoj klasi. Naravno, sve ima svoju cenu. Tako dobro opremljeni model A 250 Edition 1 (LED svetla, automatska klima, MBUX sa proširenim funkcijama, AMG stajling, alu felne 19-ice, navigacija, kamera…) u Srbiji staje 37.643 evra.

  Foto: Konstantin Tchovikov

  Foto: Konstantin Tchovikov

  U svakom slučaju, nova A-klasa ima sve predispozicije da privuče dobrostojeću mlađu urbanu populaciju, kao i porodičnu klijentelu koja je u potrazi za drugim automobilom u voznom parku.

  Tijana Stefanović/TopSpeed

  Mercedes-Benz A 250 Edition 1

  Karoserija hečbek, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.419 x 1.796 x 1.440 mm, međ. rast. 2.729, masa 1.445 kg, prtljažnik 370 l
  Motor benzin, redni, četiri cilindra turbo;1.991 ccm; 224 KS pri 5.500 o/min;350 Nm od 1.800 o/min
  Transmisija automatska, 7G-DTC; pogon na prednje točkove
  Kočnice ventilisani diskovi napred, puni diskovi pozadi
  Oslanjanje napred McPherson, nazad multi-link
  Pneumatici 225/45 R18
  Performanse 0-100 km/h za 6,2 s; maksimalna brzina 250 km/h; 6,5-6,2 l/100 km, 149 g/km
  Cena od 37.643 evra

  Ocene
  ▲ Tehnološka opremljenost, kvalitetan enterijer, brz odziv na gas, adaptivno oslanjanje omogućava zavidnu udobnost i stabilnost
  ▼ Glasovne komande ne podržavaju srpski jezik

  Utisak
  Mercedes A-klasa tehnološkim gedžetima i kvalitetnim materijalima pruža osećaj luksuza na nivou više klase i time nadmašuje svoje rivale

  chats-viber-ts

  Tagovi: A250, edition 1, mercedes, mercedes a klasa, mercedes-benz, test