0

TEST SSANGYONG REXTON: Ozbiljne namere (VIDEO)

Obično se nije lako vratiti u igru nakon duge pauze, a korejski SsangYong Rexton u drugoj generaciji nastoji da pridobije publiku kao veliki terenac za pet ili sedam putnika, koji ispod nenametljive spoljašnjosti skriva uglađeni enterijer, iznenađujuće bogatu opremu i sasvim korektna vozna svojstva

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Kako je na tržištu prisutan još od 2001. godine, SsangYong Rexton slovi za starosedeoca, ali je daleko od takvog imidža. Kako se prva generacija proizvodila punih 16 godina, već na pola puta nije više imala šta da traži, prosto je pregažena pred naletom raznovrsne, mlade garde. SsangYong je, dakle, predugo oklevao sa naslednikom, ali sada u drugom pokušaju nastoji da uhvati korak. Suočena sa velikom konkurencijom, korejska marka u vlasništvu Mahindre uvidela je da su im neophodni drugačiji argumenti kako bi prizvali kupce u svoje dvorište. Svesni toga da ne mogu u poteru za najjačim premijum igračima i dinamičnim SUV-ovima, okreću se sredovečnoj klijenteli zainteresovanoj za veliko i luksuzno terensko vozilo, ali bez prevelikih aspiracija u pogledu vozne dinamike. To potvrđuje, pogonska „gama“ svedena na samo jedan agregat, dizel od 2,2 litra i 185 KS, ali i sam dizajn automobila.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dokazano je da izgled kod većine određuje izbor pri kupovini automobila, međutim svojom pojavom SsangYong će malo koga oduševiti. I pored modernih crta lica, jednostavno se vidi da dizajn nije prilagođen prosečnim evropskim vrednostima. Novi Rexton jeste daleko atraktivniji od prethodnika, ali među savremenicima se spolja ne ističe. Za razliku od mladalačkog Tivolija u najmanjem krosover SUV segmentu, veliki Rexton gleda na drugu stranu i to prema delu gde su grupisani konzervativni kupci. Takav soj ljudi obično stavlja razum ispred emocija, pa neće imati ništa protiv Rextonovog običnog, svedenog izgleda. Njima je za početak važnije da za što manje novca dobiju što veći i opremljeniji automobil.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  A SsangYong Rexton ne samo da se ističe gabaritima i bogatom opremom, već sve to potkrepljuje i iznenađujućom količinom luksuza. Sa dužinom od oko 4,85 i tri reda sedišta, Rexton je sličnih gabarita kao i Toyota Land Cruiser. Onda je nekako i logično da se po otvaranju vrata „ispreči“ prostran enterijer. Ali ono što predstavlja veliko iznenađenje, pored količine opreme, jeste kvalitet izrade. Mi smo na testu imali top verziju Diamond, ali moramo istaći da već srednji paket Platinum iskazuje ozbiljne premijum manire. Za to je zaslužan luksuzan eneterijer sa mekom kožom takoreći svuda gde je to moguće. Osim elektropodesivih sedišta, prednji panel i oplate vrata takođe su presvučene kožom, pride i ukrašene kariranim dezenom. Već viđeno kod Mercedesa, ali svakako neočekivano za jedan veliki terenac sa 4×4 pogonom koji ostaje u cenovnom razredu između 35 i 40 hiljada evra.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Veličina odnosno visina pomalo otežava ulazak u kokpit jer se do njega dolazi „penjanjem“. No, u kabini se sedi komotno i komforno u velikim sedištima, koja pored grejanja imaju i ventilaciju. Pride, pod rukama je sve mekano i prijatno na dodir. Sam dizajn kokpita i raspored komandi ne traži neko posebno vreme za privikavanje. Za razliku od spoljašnjosti, arhtektura enterijera ni najmanje ne kaska za vremenom. Grejani upravljač sa multifunkcijama je fino oblikovan, plava instrument tabla ima lepu grafiku, a između obrtomera i brzinomera je multifunkcionalni displej od čak 7 inča. Na njemu se smenjuju informacije sa bord kompjutera, multimedijalnog uređaja, podešavanja sistema bezbednosti i još mnogo toga.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada već pominjemo sisteme bezbednosti, treba reći da verzija sa pet sedišta u pomenutom paketu Diamond za 36.990 evra nudi upozorenje na vozilo u mrtvom uglu, upozorenje na promenu saobraćajne trake, pa čak i Rear Cross Trafic Alert upozorenje na vozila pozadi bočno, dodatak od velike pomoći pri isparkiravanju unazad. No, ako merkate ovakav automobil sa „ful opremom“ koja ionako bogat spisak proširuje za električni krovni otvor, sistem sa četiri kamere i pogledom 360 stepeni, aluminijumske točkove od 20 inča i električno otvaranje prtljažnika, potrebno je da izbrojite 40.990 evra, dok se treći red sedišta posebno doplaćuje 1.000 evra i dostupan je samo u najvišem paketu opreme. Koliko pažnje je posvečeno svakom detalju, vidi se i iz toga što su ventilacioni otvori postavljeni čak i uz treći red sedišta. Ipak, do njih se teško dolazi jer je pristup tesan, pa u njima mogu sedeti samo deca.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Bez obzira koji paket opreme da odaberete, kao što smo već rekli, osuđeni ste na pomenuti 2,2 litarski dizel od 181 KS, koji preko automatskog menjača prenosi snagu na zadnje ili na sva četiri točka, zavisno od položaja selektora pogona. I ovde postoji paralela sa Land Cruiserom koji takođe dolazi sa samo sa dizelom od 177 KS. Inače, motor je delo SsangYonga dok sedmostepeni automatik potiče iz Mercedesa. U svakom slučaju, postojeća konfiguracija je sasvim primerena ovakvoj vrsti vozila. Performanse nisu primat jer veliki gabariti, masa od preko 2,2 tone i visoko težište ionako limitiraju voznu dinamiku. Vožnja je, međutim, veoma ugodna, zahvaljući tihom i elastičnom dizel agregatu, ali i odličnoj zvučnoj izolaciji. Daleko bitniji podatak od vremena potrebnog za ubrzanje od 0 do 100 km/h krije se u maksimlanom obrtnom momentu od 420 Nm, koji „maskira“ spor menjač te obezbeđuje tečna međuubrzanja. Na otvorenom putu, Rexton snažno ubrzava uz prijatan zvuk motora pa mu u opsegu između 60 do 100 km/h preticanje sporijih učesnika u saobraćaju ne pada nimalo teško. Inače, na magistralnom putu sa uključenim 2WD pogonom i klima uređajem, zabeležili smo potrošnju od oko 8,5 litara što je sasvim prihvatljivo. U gradu je to među 11 i 13 litara u realnim uslovima gde gužve predstavljaju deo svakodnevice.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada je reč o ostalim aspektima vožnje, ovaj SUV na dobrom putu se ponaša kao lađa. Tih, dovoljno snažan i udoban, lepo pliva uz blago ljuljuškanje. I tako se ponaša sve dok ne naiđe na jače poprečne neravnine ili lošiji kolovoz sa udarnim rupama Tada nešto jače poskakuje zbog zategnutog zadnjeg oslanjanja prilagođenog „of-roud“ prirodi vozila. I zato kada siđe sa asfalta, Rexton sa 4×4 pogonom, redukcijom prenosa i visokim klirensom od 22,4 cm iskazuje prohodnost po zemljanoj, pa čak i blatnjavoj podlozi. Ovde ne govorimo o nekim teškim i nepristupačnim terenima već o putevima bez asfalta, kao i nešto strmijim padinama u prirodi kada je od pomoći HDC sistem kontrolisane brzine spuštanja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dakle, u duhu pravog terenca Rexton sa bogatom opremom i kvalitetnim enterijerom, a nadasve primamljivom cenom, svakako ima čemu da se nada. Kao luksuzni prevoz sa sedam sedišta može predstavljati alternativu nešto manjim SUV-ovima od njega, kao što su Hyundai Santa Fe, Nissan X-trail ili Peugeot 5008, ali i velikim terenskim vozilima poput jednog Land Cruisera. Jedno je sigurno, u šarolikoj ponudi SUV modela trenutno ne postoji ni izbliza veliki i luksuzan terenac sa tako reprezentativnom opremom i cenom od oko 40.000 evra.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  SsangYong Rexton 2.2 D

  Karoserija SUV, 5 vrata, 5+2 sedišta; d x š x v 4.850 x 1.960 x 1.825 mm, međ. rast. 2.865 mm, masa 2.243 kg, prtljažnik 820 l
  Motor dizel, redni, četiri cilindra, turbo; 2.157 ccm; 181 KS pri 4.000 o/min; 420 Nm pri 1.600 – 2.600 o/min
  Transmisija automatska, sedam stepeni prenosa; pogon na zadnje točkove i 4×4
  Kočnice ventilisani diskovi napred, puni diskovi pozadi
  Pneumatici 255/50 R20
  Performanse 0–100 km/h N/A; maks. brzina 185 km/h; 8,1 l/100 km, 218 g CO2/km
  Cena 41.990 evra

  Ocene
  ▲ Prostran i luksuzan enterijer, opremljenost, cena
  ▼ Neubedljiv dizajn, malo mesta za sedenje u trećem redu

  Utisak
  SsangYong Rexton je terenac koji po korektnoj ceni pruža veliku upotrebnu vrednost i luksuz na premijum nivou, uz ograničenu voznu dinamiku

  chats-viber-ts

  Tagovi: rexton, SsangYong, suv, test