0

TEST SEAT Leon Cupra 300: Vuk u jagnjećoj koži (VIDEO)

Veoma uspešna, treća generacija modela Leon u sportskoj Cupra izvedbi nedavno je „zategla bore”, a dobila i injekciju snage, te deluje ozbiljnije, ali koliko, s obzirom da sada raspolaže sa divljih 300 „konja“!

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Skoro dve decenije prošle su od kada je nastala prva Cupra, sportska verzija SEAT-ovog modela Leon. Pripadnost VW grupi omogućila je fabrici iz Martorela „pristup“ snažnom 2.0 TSI motoru i vrhunskom DSG menjaču, kao i korišćenje platforme na kojoj je ovaj model utemeljen zajedno sa rođacima – Golfom GTI, Audijem S3 i Škodom Octavijom vRS. Sve to je „poguralo“ španski “hot heč” da nastavi svoj put, tako da je sada pred nama najnoviji predstavnik treće generacije, koji nije samo restilizovan već i unapređen dodatnom snagom.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Moderni dizajnerski pravac je Leonu podario novo ruho još 2012. godine kada je i predstavljena aktuelna generacija ovog kompaktnog modela iz VW grupacije. Kako bi ga dodatno modernizovali, dizajneri iz SEAT-a su prošle godine napravili male, ali primetne izmene kroz restilizaciju. Tako pored prepoznatljivog LED svetlosnog “potpisa” napred i pozadi, Leon Cupra se može pohvaliti novim prednjim i zadnjim odbojnikom, što mu daje dodatnu dozu agresivnosti u odnosu na prethodnika.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Primetan je i crni detalj u vidu ukrasne plastike, koji se prostire po rubu zadnjeg stakla, od gepek vrata do spojlera i upravo po njemu je najlakše razlikovati staru i novu verziju. Celokupan izgled zaokružen je naplacima prečnika 19 inča, prepoznatljivim logotipom zastavice na prednjoj rešetki hladnjaka, kao i na zadnjim vratima. Testirani primerak ističe sportski karakter i opcionim „borbenim“ mat crnim nalepnicama u vidu dve linije, koje se prostiru preko haube i krova.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ipak, i pored svih novina i dodataka, Cupra nastavlja da prikriva svoj žestok temperament. Sudeći samo na osnovu izgleda, teško da bi neko mogao da pretpostavi da je posredi „hot heč“ sa čak 300 konjskih snaga! Rečju, ovaj automobil deluje kao vuk u jagnjećoj, pogotovo kada je u crnoj boji koja maskira dosta detalja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Unutrašnjost vozila je obeležena alkantarom i taj prefinjeni trim, zajedno sa crnim „nebom“ odnosno unutrašnjom oblogom krova, pravi najveću razliku u odnosu na standardni model. Smeštanjem u sportska sedišta, primećujemo da su udobna, ali bez naglašene bočne potpore. Ipak, uz doplatu od 1.500 evra moguće je izabrati sporska sedišta, koja ne samo da bolje drže telo pri dinamičnoj vožnji, već i izgledaju atraktivnije. Ipak, standardna sedišta su kudikamo praktičnija u svakodnevnoj, normalnoj vožnji kao i pri dužim putovanjima.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  A Cupra sa snažnim „srcem“ u verziji sa petora vrata svakako jeste zamišljena kao sportski automobil koji je pogodan za mlade, ali i za porodice. Mesta na zadnjoj klupi ima dovoljno da se komforno smeste dva odrasla putnika, a prtljažnik meri 380 litara. Ostale detalje koji nagoveštavaju da se nalazite u sportskom Leonu prepoznaćete na naslonima sedišta, gde je utisnut natpis Cupra, kao i na oznakama karirane zastavice kod 6-stepenog DSG menjača i na donjem delu upravljača.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tu su još i alkantara i karbonski dekor na oplatama vrata, kao i aluminijmske pedale. Lep detalj je i na pragovima vozila, gde se nalaze osvetljeni aluminijumski pragovi sa Cupra logotipom. Međutim, kao i kod spoljašnjosti, sportski enterijer deluje dosta svedeno, mada mu kvalitet ne manjka, naprotiv.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Pomalo bled sportski utisak se momentalno menja nakon okretanja ključa (opciono je dostupan i keyless sistem), i startovanjem dvolitarskog turbo motora. Tada pažnju privlače klasteri ispred vozača i brzinomer izgraviran do 300 km/h, dok na centralnom grebenu, ispod 8-inčnog ekrana osetljivog na dodir, svetli taster prepoznatljivog logotipa. Pritiskom na njega, ekran prikazuje četiri opcije, odnosno četiri režima rada (Comfort, Sport, Cupra i Individual).

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Od izbora režima rada zavisi kako će se ponašati „mašina“ ispod haube, kao i upravljač i menjač. Pogon je poveren sjajnom TSI agregatu zapremine 2,0 litara, koji isporučuje 300 konjskih snaga i 380 njutnmetara obrtnog momenta dostupnog u širokom ospegu, od 1.800 pa sve do 5.500 obrtaja u minutu. Dakle, novi model raspolaže sa 10 KS i 30 Nm više nego ranije. Dodajte tu i fenomenalnu opcionu DSG transmisiju sa „šper“ diferencijalom, koja prenosi snagu na prednje točkove i dobijate ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi, dok je maksimalna brzina 250 km/h.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Svakim pritiskanjem papučice gasa zaboravite na svu monotoniju i osmeh se pojavljuje na vašem licu, jer Cupra stvarno čupa silovito, u najmanju ruku neočekivano za C segment. Odličnim performansama veliki doprinos daje i i sjajni menjač. Što se oslanjanja tiče, korišćen je poznati recept – napred je MacPherson, dok je pozadi multilink. Ipak, na malo lošijim putevima sa izraženim neravninama, automobil u dinamičnoj vožnji ima tendenciju da „skakuće“, drugim rečima, pruža nelagodan osećaj na volanu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za to ponašanje krivimo loš kvalitet puta, ali i amortizere, koji nemaju dobro podešen „rebound“ i to zahteva navikavanje. Prošle godine, kada smo na stazi testirali Leon Cupru ST, karavan sa pogonom na sva četiri točka, ovaj problem nismo primetili, ali nismo imali ni neravnine. Kada je reč o kočnicama, moć zaustavljanja obezbeđuju dvoklipne čeljusti napred i pozadi, što je pomalo čudno, s obzirom da i manji sportski automobili imaju četvoroklipna klješta kao standard.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ipak, kočnice solidno rade i u redovnom saobraćaj se „manjak klipova“ ne primećuje. Međutim, ukoliko preferirate dinamičnu vožnju na stazi, naš savet je da izdvojite 3.200 evra za Performance Pack, jer sa njim dobijate četvoroklipne Brembo čeljusti napred, a uz nešto lakše točkove za dodatnih 1.000 evra moguće je uzeti i Michelin Pilot Sport Cup 2 „semi slik“ pneumatike za vožnju na stazi.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ipak, ovo je automobil sa kojim se mnogo više vremena provodi u uobičajenim uslovima, u redovnom saobraćaju. Na tom polju je Cupra odlična! Kao ekstremno brzo prevozno sredstvo koje se svakodnevno koristi, testirani automobil ni u jednoj situaciji nas nije nagnao da pomislimo kako nam nešto nedostaje, izuzev parking senzora. U Comfort režimu, automobil nije previše tvrd, niti glasan, menjač radi uglađeno, a prosečna potrošnje može da ostane na ispod 10 litara.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ako želite sebi da date malo oduška, tu je Sport mod, dok je za maksimalne performanse na raspolaganju Cupra režim, u kom se upravljač više ukruti, obrtaji se sa standardnih 800 „penju“ na 1.100 u leru i retko ko može da vam stane na crtu. U pomenutom režimu i sa isključenim ESP uređajem, moguće je aktivirati Launch Control. Ova funkcija se koristi tako što levu nogu stavite na pedalu kočnice, desnom stisnete gas do kraja, motor se „zavrti“ do 3.000 o/min nakon čega samo pustite kočnicu, a Cupra kreće kao iz praćke!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tako nešto, recimo, nećete moži da doživite u Peugeotu 308 GTi, niti u Civicu Type R jer pomenuti rivali iz „hot heč“ segmenta dolaze samo sa manuelnim menjačem. Ipak, u odnosu na Leon Cupru, „Francuz“ i „Japanac“ izgledaju dosta atraktivnije. Ali na kraju, činjenica koja može, ali i ne mora da bude presudna pri izboru jeste cena.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ona je naklonjena Cupri, jer za 27.500 evra možete sesti za volan automobila od 300 „konja“, doduše u verziji sa manuelnim menjačem, dok je za DSG potrebno izdvojiti dodatnih 1.400 evra. U svakom slučaju, za pomenuti novac nećete naći automobil sa boljim pefrormansama.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  SEAT Leon Cupra 300

  Karoserija hečbek, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.271 x 1.816 x 1.435 mm, međ. rast. 2.631, masa 1.247 kg, prtljažnik 380 l
  Motor benzin, R4; turbo; 1,984 ccm; 300 KS pri 5.500–6.200 o/min; 380 Nm od 1.800 – 5.500 o/min
  Transmisija automatska sa duplim kvačilom; šest brzina, pogon na prednje točkove
  Kočnice ventilisani diskovi napred i pozadi
  Oslanjanje napred MekFerson, nazad Multi-link
  Pneumatici 235/35 R19
  Performanse 0–100 km/h za 5,7 s; maksimalna brzina 250 km/h; 6,9 l/100 km, 156 g CO2/km
  Cena od 27.500 evra

  Ocene
  ▲   Perfromanse, cena, svakodnevna upotrebljivost
  ▼   Kočnice se brzo „zamaraju“, nedovoljno profilisana sedišta, oslanjanje

  Utisak
  SEAT je sa modelom Leon Cupra uspešno nastavio tradiciju u pravljenju snažnih i nadasve brzih kompaktnih automobila

  chats-viber-ts

  Tagovi: cupra 300, dsg, leon, seat, test, tsi, turbo