0

TEST Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+: Zvezda ruši predrasude (VIDEO)

Sa trećom generacijom prestižnog Mercedesovog kupea sa četvora vrata na osnovi E-klase, stiže i CLS 53 kao prvi sportski AMG predstavnik opremljen rednim šestocilindarskim twin-turbo benzinskim agregatom koji, potpomognut električnim kompresorom, oslobađa 435 KS, a važnu ulogu u pogonskom sistemu ima i EQ Boost starter koji nakratko obezbeđuje dodatne 22 KS

Foto: TopSpeed

Foto: TopSpeed

Došli smo do tačke kada u automobilskoj industriji stvari počinju da se ubrzano i radikalno menjaju, a za sve je čini se kriva politika koja u velikoj meri režira aktuelne trendove i usmerava tokove kojima se može dalje. Naime, proizvođači su, hteli to da priznaju ili ne, primorani da se prilagođavaju pod pritiskom sve strožije zakonske regulative u pogledu emisije štetnih gasova. Upravo treća generacija velikog i luksuznog Mercedesovog kupea sa četvora vrata u sportskom izdanju CLS 53 AMG odražava novonastalu situaciju.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Što bi se reklo, čudni su putevi gospodnji… Prvi izdanak originalne kreacije pojavio se na tržištu još na jesen 2004. godine, da bi nakon AMG tretmana dobio najpre 5,4-litarski V8 sa kompresorom snage 476 KS, a zatim 6,2-litarski atmosferski agregat od 514 KS. Kod druge generacije je vraćen na 5,5 litara, ali je uprkos smanjenju zapremine, V8 motor dobio više snage (525/557 KS) i to zahvaljujući turbo punjenju.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Danas je pred nama treći izdanak koji pokreće redni benzinski agregat sa samo šest cilindara i 435 KS. Ali, ako je jedan specijalista za sportske modele Porsche uveo četvorocilindarske turbo motore kod modela 718 (Cayman, Cayman S, Boxster i Boxster S), zašto bi se Mercedes-AMG postideo svog rednog šestaka sa električnim kompresorom i EQ boost starterom, koji predstavlja vrhunac tehnologije i eklatantan je primer da se pod istu kapu mogu smestiti snaga i ekonomičnost.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Sa druge strane, krivac za to što CLS nije dobio V8 4,0-litarski motor sa preko „600 konja“ jednim delom je i vrhunski “gran turizmo” model sa četvora vrata Mercedes-AMG GT 4-door Coupe kojim gigant iz Štutgarta svom snagom napada Porsche Panameru, a istim putem će sledeće godine krenuti i Bavarci sa budućim M8 Gran Coupeom. Ovom temom ćemo se podrobnije baviti kada nam pomenuti modeli dopadnu šaka, a sada je red da usmerimo pažnju ka novom CLS-u…

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Najnoviji izdanak produžava veoma zapaženu lozu kupea sa četvora vrata sa namerom da iznova podigne lestvicu u segmentu čiji je osnivač, pogađate, upravo Mercedes-Benz. Preovlađuje mišljenje da je izvorni model toliko daleko dobacio na polju dizajna, izazvavši takvu revoluciju da ni naslednik, a ni konkurenti koji su se u međuvremenu pojavili, nisu uspeli da ga nadmaše. Sada su u Štutgartu otvorili treći čin koji na polju dizajna predstavlja dalju evoluciju.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Zadržana je forma prethodnika, ali su oštre linije proizvele efekat jače muskulature i u većoj meri naglašavaju dinamičnost. Naravno, ni ovoga puta nisu izopšteni tipični elementi kao što su dugačka hauba, spušten rep i padajuća linija krova između njih. Male staklene površine i vrata bez okvira, kao i niska silueta, ostaju zaštitni znaci ovog atraktivnog i luksuznog modela. Naravno, u AMG izvedbi sve to deluje još agresivnije i „sočnije”.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Prednji odbojnik je preoblikovan, niži je i nosi dominantnije rešetke hladnjaka, a drugačija je i gornja maska duž koje se poput krila protežu lajsne visokog sjaja. Bočnu siluetu pojačavaju niži pragovi, kao i veliki aluminijumski točkovi, dok se pozadi tradicionalno ističu četvorostruke izduvne cevi između kojih je usađen difuzor. Treba naglasiti da su završeci izduvnog sistema ponovo ovalni, za razliku od ostalih modernih AMG-ova koji odlikuje kockasta forma „auspuha“.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Zalazak u unutrašnjost otkriva poznatu arhitekturu koju je Mercedes promovisao sa novom E-klasom. To se odnosi na prednji panel, centralnu konzolu i instrumente, s tim da su ovde implementirani novi ventilacioni otvori koji posebnu pažnju privlače, jer su osvetljeni. Kada već govorimo o iluminaciji, treba naglasiti da ambijentalno osvetljenje nudi čak 64 boja. Naravno, nova su i sedišta, u ovom slučaju sportska i oplemenjena AMG značkom.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Prestižni logotip nalazimo i na novom sportskom upravljaču, kao i na digitalnoj instrument tabli koja daje tri različita prikaza – Classic, Sport i Progressive. „Na prvu loptu“, luksuzni kokpit se ne razmeće prostorom i obiluje hi-tech gedžetima. Male staklene površine i padajuća linija krova smanjuju subjektivan osećaj prostranosti. Ali, kada se smestite u niska i udobna sedišta, primetićete da kabina nije tako skučena. Čak i na zadnjim sedištima, koja sada po prvi put nude gostoprimstvo za tri putnika, osobe visoke do 180 centimetara bez problema mogu krenuti na duža putovanja. Inače, dodavanje trećeg sedišta u sredini omogućilo je uvođenje sistema preklapanja naslona u odnosu 40:20:40, čime je CLS dobio na funkcionalnosti.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Provere mogućnosti prevoza troje putnika pozadi ostavljamo za neku drugu priliku i premeštamo se za upravljač. Podešavamo poziciju odličnih sportskih sedišta, vezujemo crvene pojaseve i dok pritiskamo taster za startovanje agregata sa blagom setom konstatujemo kako bi klasičan ključ više priličio jednom sportskom automobilu kakav je Mercedes-AMG. Bilo kako bilo, redni „šestak“ je spreman da pokaže koliko može, nas itinerer sa aerodroma vodi u brda u zaleđu Mediteranskog mora. Miran i ujednačen tempo u prvi plan „gura“ klasične kvalitete „trokrake zvezde“ kao što su stabilnost, udobnost i odlična zvučna izolacija.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Sve je to OK, ali šta je sa sportskim atributima? Kada želite da izvučete više na dinamičnom planu, sa menija AMG Dynamic Select sistema treba izabrati Sport ili još oštriji režim Sport Plus ukoliko tražite maksimum. Time se oslobađa veći potencijal motora, upravljanje postaje direktnije i sa više „fidbeka“, menjač žustrije prebacuje stepene prenosa, dok adaptivno oslanjanje dodatno zateže vazdušne opruge.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Sa 435 konjskih snaga koliko oslobađa 3,0-litarski agregat sa twin-scroll turbo punjačem, CLS 53 ubrzava do 100 km/h za odlične 4,5 sekunde. Međutim, još više oduševljava prilikom međuubrzanja, gde do izražaja dolazi uloga električnog kompresora koji svoje prisustvo manifestuje momentalnim odzivom na gas u svim opsezima, a od velike pomoći je i maksimalni obrtni momenat od 520 Nm dostupan u širokom opsegu od 1.800 do čak 5.800 o/min.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  U praksi, automobil poteže kao iz praćke sa punim gasom i ostavlja utisak kao da raspolaže sa 100-tinak konja više od deklarisane snage. Inače, ovaj dodatni kompresor pokreće tzv. EQ Boost starter alternator od 48 V, koji nakratko oslobađa dodatni impuls za električni motor od 22 KS i 250 Nm. Osim toga, omogućava podršku Coasting funkciji kada se prilikom krstarenja isključuje pogonski agregat dok svi ostali sistemi ostaju aktivirani, tako da vozač ni ne oseća da je motor sa unutrašnjim sagorevanjem nakratko utonuo u san. Time se u značajnoj meri smanjuje potrošnja, što je bio jedan od imperativa za inženjere i konstruktore prilikom razvoja ovog sistema koji je inače debitovao u novoj S-klasi i tada je reprezentativna limuzina zapravo ozvaničila povratak Mercedesa rednim šestocilindarskim motorima.

  al1_2449

  Veoma dobra vozna dinamika dolazi kao posledica sjajne saradnje motora, brzog devetostepenog menjača sa tasterima za manuleno menjanje stepena prenosa, vrhunskog oslanjanja i najsavremenijeg 4MATIC+ pogona koji varijabilno distribuira snagu između prednjih i zadnjih točkova. Naročito se dobro pokazao menjač koji odsečno menja „brzine“ i, što je jako važno, u manuelnom modu ostaje pri visokim obrtajima dokle god to želite. Dakle, ne prebacuje u viši stepen sve dok ne dobije “input” od vozača.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Sve je to odlično ukopljeno, automobil je brz, upravljiv i stabilan, ali ko je osetio moćan zvuk snažnijih V8 AMG modela, ovaj u CLS-u 53 će mu delovati kao dečja pesmica. Stoga čudi da u kokpitu ne postoji dugme koje bi otvorilo klapnu na izduvnom sistemu koja bi pojačala onu oštru rezonancu koja daje posebnu draž u vožnji i u dobroj meri utiče na opštu sliku kod rasnih sportskih automobila.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Osim toga, mesto gde novi CLS 53 AMG pokazuje izvesne znake slabosti jeste uzak i krivudav put kada do izražaja dolazi nešto veća masa vozila koja pomalo narušava neutralan balans. Sasvim je druga priča na auto-putu, jer CLS 53 može bez posustajanja da pojuri do 250 km/h, a ukoliko je opremljen opcionim AMG vozačkim paketom elektronska blokada se aktivira tek na 270 kilometara na čas. Sa druge strane, pri mirnoj vožnji na 140 km/h motor se u devetom stepenu prenosa vrti na manje od 2.000 obrtaja, čime se ostvaruje značajna ušteda u potrošnji goriva.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Za kraj treba istaći da u Mercedesu nisu propustili da novi CLS opskrbe svim savremenim sistemima i asistencijama iz E-klase i S-klase. U beskrajnom nizu elektronskih anđela čuvara kao novost se izdvaja Active Distance Control Distronic sa asistencijom upravljanja, koji ne samo da vodi računa o bezbednom rastojanju do vozila ispred već i prilagođava brzinu kod približavanja zavojima, raskrsnicama i kružnim tokovima, a sve u skladu sa topografskim podacima koje dobija od navigacionog uređaja. Međutim, moramo da istaknemo da automobil koji smo vozili nije uvek aktivirao asistenciju upravljanja, iako smo ovaj sistem konstantno držali uključen.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Recimo, propuštao je da reaguje u pojedinim situacijama kada smo se na auto-putu namerno približavali prema bankini, ne ulazeći u to da li je možda testirani automobil eventualno imao neku grešku u softveru, ovo nas je podsetilo na to da vozač uvek mora biti maksimalno na oprezu i ne sme slepo verovati zaštitnim sistemima.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  U svakom slučaju, možemo da zaključimo kako Mercedes-AMG CLS 53 predstavlja pravo otkrovenje koje ruši predrasude. Trolitarski agregat sa šest cilindara u kombinaciji sa turbo punjačem i električnim kompresorom umnogome premašuje očekivanja i daje više od onog što biste očekivali na osnovu specifikacije sa papira.

  Uroš Dedić/TopSpeed

  Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+

  Karoserija kupe, 4 vrata, 5 sedišta; d x š x v 5.001 x 1.890 x 1.422 mm, međ. rast. 2.939, masa 1.980 kg, prtljažnik 500 l
  Motor benzin, R6, turbo, električni kompresor; 2.999 ccm; 435 KS pri 6.100 o/min; 520 Nm pri 1.800–5.800 o/min
  Elektromotor 22 KS, 250 Nm
  Transmisija automatska, AMG Speedshift 9 TCT; pogon na sve točkove
  Kočnice napred ventilisani diskovi 370 mm, nazad ventilisani diskovi 360 mm
  Oslanjanje adaptivno vazdušno; napred četvorostruka veza, nazad petostruka veza
  Pneumatici napred 245/35 ZR 20, nazad 275/30 ZR 20
  Performanse 0–100 km/h za 4,5 s; maks. brzina 250 km/h; 8,7 l/100 km, 200g CO2/km

  Ocene
  ▲ Elastičan i efikasan motor, menjač, kvalitetan enterijer
  ▼ Neubedljiv zvuk motora

  Utisak
  Mercedes-AMG CLS 53 je planski žrtvovao deo sportskih atributa, ali i kao takav, nadmašuje očekivanja u pogledu performansi i potrošnje goriva

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4matic, amg, cls 55, limuzina kupe, mercedes, test, turbo