1

TEST Renault Megane RS: Neki to vole vruće! (VIDEO)

Sa novim 1,8-litarskim turbomotorom od 280 „konja“ i sistemom upravljanja na sva četiri točka, Megane RS želi da se domogne vodeće pozicije u popularnoj hot hatch klasi, a dokle dosežu mogućnosti ovog kompaktnog sportiste, saznali smo na čuvenoj stazi Herez, na jugozapadu Španije

renault-megane-r-s-chassis-sport-dynamic-26

Foto: Renault

Novi Megane R.S. smo još prošle godine ekskluzivno predstavili u našem magazinu kada je prvi put prikazan u javnosti, uoči trke Formule 1 u Monaku. Doduše, to je bilo tek delimično otkrivanje jer je pred novinare i publiku izašao prototip, ali smo već tada mogli da naslutimo koliko je renomirano odeljenje Renault Sport odlučno u nameri da treću generaciju Megane R.S. dovede na najviši mogući nivo i učini ga perfektnim „hot hečom“. Stoga i ne čudi što je Francuzima bilo potebno još skoro godinu dana da privedu kraju sva finalna podešavanja i stignu do serijskog modela.

pročitaj još

  Foto: Luka Kulundžić

  Foto: Luka Kulundžić

  Megane R.S. je najsnažniji predstavnik Renaultovog tabora i zbog toga je, kao i manji Clio R.S. uvek bio u centru pažnje poklonika sportskih automobila pogodnih za svakodnevnu vožnju. A sve je zapravo počelo pre nekih 15 godina kada je krenuo ka vrhu „hot heč“ klase. Francuzi su prvi korak načinili na salonu u Frankfurtu, kada je svetlost dana ugledao sportski kompakt sa 225 KS.

  Foto: Luka Kulundžić

  Foto: Luka Kulundžić

  Koliko su u Dijepu, sedištu renomiranog Renault Sport odeljenja napravili dobar posao, potkrepljuje činjenica da su specijalne verzije sportskog Megane nekoliko puta obarale brzinske rekorde u klasi automobila sa prednjim pogonom na legendarnom Nurburgringu. Prvi put 2008. godine, a poslednji 2014. kada je Megane Trophy-R napravio vreme ispod 8 minuta, tačnije 7:54.36, koji je tek nedavno nadmašila Honda sa Civicom Type R.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  Dakle, reč je o modelu za koji se može reći da je pravi sledbenik Renaultove sportske tradicije. Za razliku od prethodnog modela koji je dolazio isključivo kao kupe sa troja vrata, Renault Sport ovoga puta potpisuje automobil sa petora vrata. Ništa neobično, ako se zna da aktuelni Megane nije ni ponuđen sa troja vrata. Ali, to mu ni najmanje ne narušava sportski stav. Već na prvi pogled deluje agresivnije i „namrštenije“ od prethodnika. A u poređenju sa nešto umerenijom sportskom varijantom Megane GT od 205 KS, R.S. sa novim 1,8-litarskim turbomotorom od 280 KS je širi za čitavih 60 mm napred i 45 mm nazad, takođe je i niži i to za 5 mm.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  Na mišićave konture se nadovezuju upečatljivi sportski detalji – na prednjoj maski dominiraju novi logotip Renault Sporta kao i veliki otvori za vazduh koji „seku“ spojler slično kao kod bolida Formule 1. To je samo još jedan način da se iskaže bliska povezanost Renault Sport odeljenja i Formule 1. Ipak, najupečativiji detalj napred po mom mišljenju su „maglenke“ stilizovane u obliku karirane ciljne zastave. Osim svetala za maglu, imaju i funkciju dugih svetala, a takođe se aktiviraju i prilikom skretanja (cornering lights), kako bi vozač lakše uočio ivicu puta.

  renault-megane-r-s-chassis-sport-details-27

  Veoma dominantno izgledaju i veliki točkovi od 19 inča, iza kojih se „šepure“ velika kočiona kljesta (sa diskovima promerima napred 355 mm), a prednji i zadnji blatobrani dobili su rupice za hladjenje. Priča o autentičnim detaljima se nastavlja proširenim prednjim krilima sa otvorima za hlađenje prednjih kočnica. Zadnji blatobran je takodje proširen i utapa se u zadnji branik koji je na ovom automobilu meni lično najlepši deo. Useci za hlađenje zadnjih kočnica su lepo integrisani u branik zajedno sa zadnjim difuzorom koji poboljsava aerodinamiku automobila i nije tu samo kao šminka.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  Izduvni sistem!? Uh… izduv je posebna priča, jako podseća na onaj kod Opel Astre OPC, ali je veći i opasnije „vreba“ iz sredine branika tj. difuzora. Sve mu to daje na agresivnom izgledu tako da ćete ga lako prepoznati na ulici, još ako je u eksluzivnoj boji kao što je žuta ili nova oranž, primetićete ga “iz aviona”!

  renault-megane-r-s-chassis-sport-details-33

  Kada sam završio sa detaljnim posmatranjem spoljašnjosti, došao je trenutak da se upoznam sa kokpitom. Na moje iznenađenje, unutra je priča nekako dosta svedenija nego kod agresivnije spoljašnjosti, čak se mnogo ne razlikuje od GT verzije koju smo testirali prošle godine. Naravno, tu su neki autentični detalji – aluminijumski pragovi sa logotipom Renault Sport, oznaka na volanu RS koji je nešto deblji nego kod Megane GT, a posebno je za pohvalu što je pola presvučen perforiranom kožom, a pola alkantarom.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  I centralni displej R-Link 2 od 8,7 inča isti je kao kod GT verzije. TFT displej na instrument tabli je okruglog oblika i nema neki poseban trkački izgled. To se menja kada se automobil prebaci u Sport ili Race mod. Inače, opcije vožnje mogu se menjati na centaralnom displeju i sadrže Comfort, Neutral, Sport i Race dok je Perso namenjen zasebnom podešavanju sistema upravljanja i rada motora. Postoji i RS dugme ispod centralnog displeja sa kojim možete brzo da prebacite automobil u Sport mod.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  Raduje me podatak da je ovo verovatno najopremljniji automobil u pogledu senzora i gedžeta u klasi. Poseduje čak 40 senzora i omogućava telemetriju sa svim parametrima dok ga vozite. Preko RS Monitor softvera koji sa ili bez vašeg telefona beleži sve u memoriju automobila od vremena kruga, parametra kočenja, G-sila itd, a uz pametni telefon tj. RS Monitor Expert, imaćete i snimak vaše vožnje koju kasnije možete podeliti na društvenim mrežama. Ako ste „zaluđenik“ za Track Day događaje, ova opcija može vam uštedeti nekoliko hiljada evra koliko bi vas koštale sve sprave koje to mere, a i mnogo je lepše kada vam se ne razvlače kablovi po autu. Naravno, ovo je opcija koju po meni svako mora da “štriklira” pri kupovini.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  No, sa tim ili bez toga, glavni izvor zadovoljstva u Megane RS predstavlja pokretačka jedinica. Četvorocilindarski turbomotor zapremine 1,8 litara na 6.000 obrtaja daje 280 konjskih snaga i čak 390 Nm (između 2.400 i 4.800 o/min), a od 0–100 km/h dolazi za 5,8 sekundi. Osim novog motora, veliku novost predstavlja uvođenje u ponudu dve vrste menjača, tako da pored ručnog šestostepenog, kupci sada prvi put uz doplatu mogu dobiti automatski EDC sa dvostrukim kvačilom i istim brojem stepeni prenosa.

  renault-megane-r-s-chassis-cup-details-4

  Od izbora menjača zavisi i maksimalna brzina – 255 km/h dostiže sa manuelnim menjačem, a 5 km/h manje sa automatskim, dok oba jednako ubrzavaju do 100 km/h. Stoji da je količina raspoložive snage kod Megane RS dosta manja u odnosu na glavnog konkurenta Civic Type R sa 320 KS, koji smo nedavno testirali u Beogradu, ali izjednačene performanse govore drugačije. Osim toga, Renault Sport je ostavio prostora i za jaču verziju sa oznakom Trophy koja se očekuje krajem ove godine i po našim saznanjima imaće 300 KS i 400 Nm obrtnog momenta.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  Kao i kod Clio R.S. i ovde možete odabrati običnu Sport i opcionu Cup šasiju, s tim da uz Cup šasiju dolazi 10 odsto tvrđe oslanjanje i mehanički Torsenov „šper“, odnosno diferencijal sa ograničenim zatvaračem, a pravi detalj raspoznavanja predstavljaju Brembo kočione čeljusti obojene u crveno. Tokom dvodnevne prezentacije iskoristio sam mogućnost da probam oba modela, običan sa automatskim menjačem i kasnije na stazi Cup sa ručnim.

   

  Foto: Photo Antonin Vincent / DPPI

  Foto: Photo Antonin Vincent / DPPI

  Odmah se primećuje da je automatski EDC sa dvostrukim kvačilom specijalno modifikovan za ovaj model i menja način prenosa u zavisnosti od režima vožnje. Nudi i Launch Control opciju za brzi start iz mesta. Model sa EDC menjačem isprobali smo na regionalnim putevima u okolini Hereza i odmah smo primetili da je dosta brži od onog u Cliju. Toliko je dobar da bih ga svrstao na sam vrh među automatskim menjačima sa dvostrukim kvačilom koje sam probao kod raznih modela u „hot heč“ klasi. Čak mi je više „legao“ i od DSG menjača u Golfu GTI koji mnogi smatraju merilom vrednosti.

  renault-megane-r-s-chassis-cup-details-3

  Ovaj menjač ima samo dve „mane“ – jedna je što mu polugice za menjanje stepena prenosa na volanu nisu duže tj. veće, a druga što nema +/- opciju za menjanje “brzina” sa samoj ručici menjača što će neke razočarati, ali u priči sa inženjerima, saznali smo da su tu opciju ukinuli kako bi uštedeli dodatne milisekunde!?

  Foto: Luka Kulundžić

  Foto: Luka Kulundžić

  Zato je na raspolaganju fenomenalna opcija koju poznajemo iz Ferrari 458 Italia – kada u manuelnom modu i pri kočenju „šaltate“ naniže, dovoljno je samo da držite levu polugicu za brzine na volanu i sam će prebacivati “brzine” u zavisnosti od toga koliko usporavate! O manuelnom menjaču i kočnicama ćemo nešto kasnije, zato što sam Megane R sa ručnim menjačem i Cup šasijom isprobao samo na stazi.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Ali, i pre nego što sam izašao na pistu Herez, automobil je pokazao da je izuzetno upravljiv zahvaljujući 4Control sistemu upravljanja na sva četiri točka i da poseduje jako dobar zvuk motora. Poigravanje Renault Sport inženjera sa “zadnjim loncem” dalo je jako dobar rezultat. Najlepši tonovi nastaju pri “abgasu” kada pucketa, što možete čuti na video klipu koji će vam potpuno dočarati kako i motor sa tehnologijom natpunjenja može da daje rezak zvuk.

  Foto: Luka Kulundžić

  Foto: Luka Kulundžić

  Dolazak na stazu i pripreme za vožnju jednog sportskog Renaulta su u meni probudile posebne emocije. Porodična trkačka tradicija i povezanost sa Renault Sport odeljenjem u tim trenucima me je vratila 18 godina unazad. Tada je Andrej Kulundžić vozio Renault Clio V6 Trophy, a ja sam, kao njegov mlađi brat, bio fasciniran mogućnostima male francuske rakete sa centralno postavljenim motorom. Ovde nas je dočekao model sa Cup šasijom, manuelnim šestostepenim menjačem i Bridgestone Potenza pneumaticima 235/45 R19.

  Foto: Renault

  Foto: Renault

  Odmah pri ulasku u automobil, namestio sam poziciju za volanom i jednako važno, uključio sam RS Monitor na centralnom displeju. Nekoliko probnih krugova bilo je dovoljno da upoznam sa automobilom i stazom. Kolonu od pet, šest identičnih automobila predvodio je instruktor pokazujući nam idealne putanje i repere za kočenje, a ono što me je fasciniralo bila je mogućnost preticanja sporijih vozača. Nešto što se ne dešava tako često kada se vozi u koloni na stazi. Posle upoznavanja sa stazom, prošli smo kroz pit-lane i nakon toga su nas puštali naizmenično na stazu tako da smo mogli da isprobamo automobil do krajnjih granica.

  Foto: Photo Antonin Vincent / DPPI

  Foto: Photo Antonin Vincent / DPPI

  Herez je uglavnom isprepletan brzim krivinama sa samo jednom šikanom, a agilni Megane RS se u tim brzim krivinama ponaša kao da ima pogon na sva četiri točka. Bukvalno se ne odvaja od asfalta, a kada se baš pretera, kontrolisano kreće da zanosi „repom“ tj. preupravlja. Za suverene vozne karakteristike je umnogome zaslužan 4Control sistem. Kada vozite brzo, zadnje točkove pomera u smeru prednjih za jedan stepen i aktivira se posle 60 km/h tj. 100 km/h u Race modu, dok u sporim krivinama okreće točkove suprotno od prednjih i to do 2,7 stepeni, što mu daje veliku okretnost u gradu i vrhunsko „ležanje“ na sporim, izuvijanim krivinama.

  renault-megane-r-s-chassis-sport-details-22

  Najveće poboljšanje na inače črstom vešanju napravljeno je implementacijom hidrauličnih ventila u amortizerima. To je zapravo tehnologija preuzeta sa reli automobila kako bi se što bolje apsorbovale neravnine na putu i ostvarivala bolja trakcija. Kočnice sa Brembo potpisom, sada za 15 mm većeg prečnika nego kod prethodne generacije, odlično su odradjivale posao. Što se tiče menjača, kvačilo je umereno tvrdo, taman koliko treba, hod ručice je kratak i precizan, dok su stepeni prenosa tako gusto „naslagani“ da odgovaraju svim tipovima staza.

  Foto: Photo Antonin Vincent / DPPI

  Foto: Photo Antonin Vincent / DPPI

  Prvi deo vožnje od tri kruga sam probao u Sport modu koji vas ne ostavlja „nasamo sa vozilom“ već daje zakasnelu reakciju ESP sistema, čisto koliko je potrebno da možete da trenirate bez prevelikog rizika od izletanja ako niste dovoljno iskusan vozač. Nasuprot tome, automobil u Race modu, koji sam isprobao u drugoj vožnji, omogućuje potpunu kontrolu, jer je ESP totalno isključen. Jedina stvar koja me je iritirala tokom vožnje na stazi jeste aktiviranje sva četiri migavca pri naglom kočenju, jer dosta dekoncentriše i potpuno je bespotrebno u modu koji je namenjen za stazu.

  Sa druge strane, sedista baš kao da su namenjena za stazu, odlično drže iako nisu pretvrda što je od pomoći ukoliko odlučite da se sa ovim automobilom zaputite na neko duže putovanje. Od ostalih specifičnosti korisnim su se pokazale i aluminijumske papučice koje ne dozvoljavaju da noga prokliza, dok je volan malo glomazniji za moj ukus, ali lepo leži u ruci. Sve u svemu, šest krugova na stazi nije previše, ali ipak dovoljno da se stekne utisak o mogućnostima automobila u vožnji na limitu. Da je novi Renault Megane RS u samom vrhu na listi automobila spremnih da napadnu stazu i jednako podobnih za svakodnevnu upotrebu, govori i pristupačna cena koja ce se u Srbiji kretati od oko 30.000 evra. Na osnovu svega što smo saznali i doživeli u Španiji, cenim da će se i nova generacija relativno često viđati na našim ulicama, a još više na Track Day manifestacijama koje budem posećivao.

  Ekskluzivno iz Hereza,
  Luka Kulundžić
  /TopSpeed


  RENAULT MEGANE R.S.

  Karoserija hečbek, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4364 x 1875 x 1435, masa 1.407 kg, međ. rastojanje 2669 mm
  Motor benzin, R4 turbo; 1.798 ccm; 280 KS pri 6.000 o/min; 390 Nm pri 2.400-4.800 o/min
  Transmisija manuelna, 6 brzina, pogon na prednje točkove
  Kočnice napred ventilisani diskovi 355 mm, nazad puni diskovi 290 mm
  Oslanjanje napred MacPherson, nazad multilink
  Pneumatici 245/35 R19
  Performanse 0-100 km/h za 5,8 s; maks. brzina 255 km/h; 7,2 l/100 km, 163g CO2/km
  Cena od 30.000 evra (očekivana cena u Srbiji)

  Ocene
  ▲ Uživanje u vožnji na stazi i van nje, telemetrija
  ▼ Sportski duh je u nedovoljnoj meri prenesen u enterijer

  Utisak
  Renault Megane R.S. poseduje spektar aduta tako da će u velikoj meri krojiti raspored u hot hatch klasi

  chats-viber-ts

  Tagovi: clio, renault megane r.s., renault sport, test, turbo
  Popularni komentari
  • O
   Ognjen

   Ja bih se za te pare ipak opredelio za mercedes A180d.