0

UPOREDNI TEST Audi SQ5 vs Porsche Macan GTS: Porodične stvari (VIDEO)

Porsche je u Le Manu nadmašio Audi... No, to je sport, a kakva je situacija u segmentu SUV-ova visokih performansi, kada se susretnu Macan GTS sa 360 i SQ5 sa 354 konjske snage!?

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Kada je 2013. godine Audi predstavio prvu generaciju modela SQ5, bio je to prvi model u porodici „S“ sa dizel motorm. Ipak, još pre „dizelgejt“ afere, ovaj SUV srednje veličine na MLB platformi dobio je i benzinski motor, tako da je definitivo postao jedan od modela viskokih performansi i veoma poželjan sportski krosover. Onda je, godinu dana kasnije, baš u taj segment došao novi Porsche pod imenom Macan, i to u različitim verzijama, ali na istoj platformi, s tim što se ova GTS verzija pojavila 2015.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U međuvremenu, prošle godine, Audi je napravio restilizaciju modela SQ5, odnosno na tržište je stigla druga generacija. Kako sada ne bi trošili vreme razmatrajući ko je tu prvi došao, kao i na to da li je proizvođač iz Štutgarta preuzeo 70 odsto delova i sklopova od pomenutog vozila iz Ingolštada, pa je Macana, pa samim tim i verziju GTS, dodatno „oplemenio razlikama“, tako da ga preostalih 30 procenata taman toliko distancira da ga možemo smatrati potpuno novim, odnosno drugačijim – izvodimo aktuelne modele „na crtu“…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Cilj nam nije da kroz puke brojeve utvrdimo razlike ili sličnosti, već da u vožnji, tj. u praksi proverimo koji od njih više odgovara onom opisu – SUV visokih performansi?

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  A u pitanju su stvarno samo minimalne razlike, jer karakteristike Audi SQ5 i Porsche Macan GTS su mnogo više isprepletene nego što bismo mogli pomisliti! Recimo, Porsche je sa modelom Macan započeo trend uvođenja pogona na sva četiri točka u ovaj segment SUV-a visokih performansi. Audi je svoj quattro već godinama imao, ali zanimljivo da su tek sa pojavnom novog rivala, reagovali i Mercedes, pa i Jaguar, ali i svi ostali koji do tada nisu imali svoje varijacije na temu permantenog 4×4 pogona.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Bilo kako bilo, Macan GTS nije sam vrh ponude, jer tu je i snažnija verzija Turbo, ali svakako više odgovara ovom svom „rivalu“ iz „družine četiri prstena“. SQ5 jeste noviji i savremeniji, brži i luksuzniji, te bolje izgleda u odnosu na svog prethodnika, ali u poređenju sa rođakom, e tu nije lako…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Po dimenzijama su gotovo izjednačeni, budući da pripadaju istom segmentu, s tim da je Porsche malo duži (11 mm) i širi (33 mm), a Audi viši (26 mm). SQ5 ima za 17 mm veće međuosovnsko rastojanje, baš kao što mu je i zapremina prtljažnika veća za 50 litara u oba slučaja, bilo da su nasloni zadnjih sedišta preklopljeni ili ne. Generalno mogli bismo ga smatrati prostranijim, te za nijansu komfornijim, ali… Audi ima i čitavih 50 kg veću masu, što u ovom slučaju nije zanemarljivo!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Jer, oba SUV-a pokreću trolitarski V6 benzinski motori, samo što je kod Macana GTS to biturbo, a kod SQ5 agregat sa jednim turbo-punjačem. Porsche je i za 6 KS snažniji nego Audi, dok im je maksimalni obrtni moment identičan. Dakle, putem, u prvom slučaju, sedmostepenog PDK menjača, a u drugom, osmostepenog Tiptronic, 500 Nm se prenosi na podlogu preko sva četiri točka.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako ne bismo gubili vreme u teorijskom razmatranju perfromansi, već sve to proverili u praksi, naše „SUV sportiste“ stavili smo na pistu jednog napuštenog aerodroma… Izmerili smo tačno 400 metara i trka ubrzanja je mogla da počne! Naravno, za pohvalu je što oba modela imaju sistem elektronske kontrole starta ili Launch Control. Kod Macana GTS, budući da je vozilo bilo u Sport Chrono paketu opreme, u pitanju je „čistokrvni“ sistem u kojem vozač odlučuje vreme polaska, dok je kod SQ5 to više Boost gde treba odabrati pravi momenat za polazak.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  To znači da je kod Porschea potrebno samo izabrati mod vožnje Sport, adaptivno vazdušno ogibljenje će prilagoditi visinu karoserije, aktivirati komandu na upravljaču, levom nogom pritisnuti kočnicu do kraja, ubaciti u prvi stepen prenosa, a desnom gas do maksimuma i … Roooar! Još ako je aktiviran i mod sportskog oglašavanja izduvnog sitema, doživljaj je kompletan!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kod Audija, selektor moda treba prebaciti u Dynamic, što znači da će adaptivno oslanjanje odraditi svoj deo posla u vezi sa klirensom, tj. spuštanje, potom identično postupiti sa „radom“ nogu i ručicom menjača u položaj S, ali i pratiti događanja na instrumet tabli, gde se u donjem desnom uglu pojavljuje prikaz „priliva snage“. Zapravo, to znači da treba krenuti onda kada je na raspolaganju najveća snaga odnosno količina Boosta, a to je što bliže krajnjem desnom uglu! Potrebno je, dakle, tempirati momenat polaska, jer u protivnom start neće biti onako silovit!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U našem slučaju, Audi je savršeno startovao… Možda čak i koji delić sekunde ranije, no da prihvatimo to kao odličnu anticipaciju signala, te je stekao početnu prednost. I ne samo zbog toga, već i zbog odlične distribucije snage. Naime, nova generacija modela Q5, pa samim tim i SQ5, nema više onaj klasičan quattro sistem permantnog pogona na sva četiri točka, već je on već varijabilan.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  To znači da ukoliko nema potrebe za pogonom 4×4, motor pokreće samo točkove napred, a računar prati situaciju, tj. podatke o položaju upravljača, uzdužnim i poprečinim ubrzanjima i obrtnom momentu, te analizira opasnost od proklizavanja i u roku od 10 milisekundi je spreman da reaguje, odnosno da prebaci i pogon na zadnje točkove!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U slučaju ovako naglog polaska, pomaže i to što je maksimalni obrtni moment raspoloživ između 1.370 i 4.500 o/min, ali… Već pomenuta veća masa, tačnije 1.945 kg, u kombinaciji sa neznatno, mada ipak manjom maksimalnom snagom od 354 KS, tu dolaze do izražaja, a SQ5 sa odnosom 5,5 kg/KS, uz nešto drugačije prenosne odnose, ubrzo biva „uhvaćen“!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Porsche ima sasvim drugačiju distribuciju snage, gde je akcenat na točkovima nazad, a tek po potrebi elektronika više obrtnog momenta prebacuje napred. Taj maskimalni obrtni moment je dostupan između 1.650 i 4.000 o/min, ali zato motor ima ukupno 360 KS, a ceo Macan GTS masu od 1.895 kg. U kombinaciji sa boljom aerodinamikom i nešto drugačijim prenosnim odnosima u menjaču, tih 5,3 kg po KS su se pokazali kao prestudni za sustizanje, a na kraju i prestizanje rivala nakon 300 metara!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Sve u svemu, do 100 km/h Audi SQ5 stiže za 5,4 sekunde, a Macan GTS za 5 sekundi. Na 400 metara, Porsche se našao za nekih 14 sekundi i prešao ga brzinom od 165 km/h. Audi je to isto učinio 0,5 sekundi kasnije i sa 3 kilometra na čas manjom brzinom…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  E sad, u pogledu maksimalne brzine, prednost je na strani Macana GTS i on je dostiže već u petom stepenu prenosa, a njegov rival je na toj granici u sedmom. SQ5 je, opet, nešto štedljiviji po pitanju potrošnje goriva. Međutim, fabričke podatke na ovu temu, ukoliko je korišćen Launch Control sistem, obavezno treba zaboraviti, jer je ona realno i do tri puta veća od deklarisane… A kada je reč o upravljivosti i samom doživljaju u vožnji, tu opet prednost ima Porsche.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Preciznost i agilnost sa kojom Macan GTS prolazi krivine je fascinantna, a i kočnice deljuju ubedljivije. Vozač prosto oseća „odgovor“ na svaku komandu, što pozitivno utiče na samopouzdanje, dok SQ5 deluje nekako usporeno. Međutim, na podlogama lošijeg kvaliteta i neravninama, prednost ima Audi, koji je nesporno komforniji.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Situacija je jasna u pogledu cene. Za Audi SQ5 3.0 TFSI quattro tiptronic u osnovnoj verziji treba izdvojiti 64.371 evra, a ovaj testirani sa svom dodatnom opremom košta 94.232 evra. U osnovnoj opremi Porsche Macan GTS se nabavlja za 76.550 evra, što znači da je skuplji, a cena testiranog modela sa dodatnom opremom iznosi 99.228 evra.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  I tako, ako smo tražili odgovor na pitanje koji je, onako čisto sa vozačke strane posmatrano, bolji SUV visokih performansi, Audi SQ5 ili Porsche Macan GTS, našli smo ga! Mada, kao i sve u životu, i ovu situaciju ne možemo posmatrati po sistemu „crno – belo“. Audi je i dalje impresivan luksuzni krosover, praktičan, a opet dovoljno interesantan za uživanje u vožnji, iako ne tako superioran kao Porsche, koji je nekako „komunikativniji“. Uostalom, Macan GTS se više ponaša kao veliki sportski automobil, dok je SQ5 i dalje SUV, samo sa sportskim karakteristikama…

  A sve ostalo, su samo porodične stvari i neka ostanu u okviru VW Grupe!

  Zoran Živkov/TopSpeed

  Audi SQ5 3.0 TFSI quattro tiptronic

  Karoserija SUV, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.671 x 1.893 x 1.635 mm, međ. rast. 2.824 mm; zap. prtljažnika 550/1.550 lit, masa 1.945 kg
  Motor benzinski, V6, turbo, 2.995 ccm, 354 KS pri 5.400–6.400 o/min; 500 Nm pri 1.370–4.500 o/min
  Transmisija osmostepena, automatska, tiptronic; pogon 4×4, quattro
  Ogibljenje adaptivno vazdušno, napred nezavisno, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator; nazad multi-link
  Kočnice samoventilirajući diskovi, napred 294 mm, nazad 290 mm
  Pneumatici 255/45 R20
  Performanse 0 – 100 km/h za 5,4 s; 250 km/h; 8,3 l/100 km; emisija CO2 189 g/km
  Cena 64.371 / 94.232 evra

  Ocene
  ▲ odlična trakcija, interaktivna instrument tabla
  ▼ nešto veća masa i previše masivna vrata

  Utisak
  Audi SQ5 3.0 TFSI quattro tiptronic je komforan i praktičan, a opet dovoljno dinamičan SUV

   

  Porsche Macan GTS

  Karoserija SUV, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.692 x 1.926 x 1.609 mm, međ. rast. 2.807 mm; zap. prtljažnika 500/1.500 lit, masa 1.895 kg
  Motor benzinski, V6, bi-turbo, 2.997 ccm, 360 KS pri 6.000 o/min; 500 Nm pri 1.650–4.000 o/min
  Transmisija sedmostepena, automatska PDK; pogon 4×4
  Ogibljenje adaptivno vazdušno, napred dvostruka trouglasta ramena, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator; nazad multi-link
  Kočnice samoventilirajući diskovi, napred 360 mm, nazad 330 mm
  Pneumatici napred 265/45 R20, nazad 295/40 R20
  Performanse 0 – 100 km/h za 5 s; 256 km/h; 9,2 l/100 km; emisija CO2 215 g/km
  Cena 76.550 / 99.228 evra

  Ocene
  ▲  preciznost upravljanja i vođenja kroz krivine, odličan menjač, prtljažnik
  ▼  visoka cena, previše prekidača na centralnoj konzoli

  Utisak
  Porsche Macan GTS, iako SUV, nudi doživljaj vožnje velikog sportskog automobila

  chats-viber-ts

  Tagovi: audi sq5, porsche macan gts, uporedni test