0

TEST Jaguar E-Pace: Najmanja velika mačka! (VIDEO)

Najnoviji SUV u porodici Jaguara, model E-Pace je ujedno najmanji po dimenzijama, ali i dalje dovoljno atraktivan i sposoban da pruži veoma dobar osećaj u vožnji, uz visok nivo tehnologije i luksuza

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Zovu SUV segmenta nije odoleo ni tradicionalni Jaguar… Mada, o tradiciji, pogotovo onoj „izvikanoj“ britanskoj, moglo bi se poduže raspravljati! Tu ću odmah da završim sa tom temom, uz osvrt na nadobudne tradicionaliste, koji čak nisu kadri ni u svom nacionalnom sportu, kriketu, da pobede one kolonizovane, kojima su ga nametnuli… Pa, uz to, nisu uspeli ni Jaguar da sačuvaju u svom vlasništvu!

pročitaj još

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Zato prelazim odmah na E-Pace, najmanji model Jaguara, koji se pojavio u julu prošle godine. Za sada je on taj „izabrani potomak“ koji bi trebalo da nastavi neverovatne uspehe svog većeg brata F-Pace, predstavljenog još 2016. Ovaj prvi Jaguar u SUV segmentu, u tako kratkom periodu, postao je najbolje prodavani model kuće svih vremena, pa je odmah najavljen i koncept I-Pace.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  No, ovaj, sada prvi pripadnik porodice „velikih mačaka“ kojeg pokreće isključivo električna energija, na tržište će doći tek nešto kasnije ove godine, pa je kompaktni krosover E-Pace, za sada, nova i glavna uzdanica u tržišnom SUV segmentu u kojem Jaguar očekuje porast prodaje za 23% do 2020. godine. Koliko će ovaj triling SUV-ova imati uspeha, pokazaće se tek kasnije. Do tada, E-Pace ostaje najmanji, ali i najjeftniji model u familiji Jaguara, koji je, pre svega, namenjen mladim, budući da bi oni trebalo da čine 80 odsto kupaca…

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Ime Jaguar se do pojave modela F-Pace uglavnom dovodilo u vezu sa sportskim automobilima, visokim performansama i trkama. Sada, E-Pace nastavlja taj diskontinuitet, na jedan pomalo čudan način, jer dizajneri tvrde da su inspiraciju za njega pronašli u modelu F-Type. Međutim, E-Pace je i od njega manji. Dug je 4,39 metara, širok 1,98 i visok 1,64 uz međuosovinsko rastojanje od 2,68 m. On je najmanji Jaguar u familiji i na promociji na Korzici rečeno je da još manjeg modela neće biti!

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Dakle, E-Pace je „mladunče“ Jaguara, a tako je, uostalom, glasilo i šifrovano ime projekta u okviru kojeg je nastao. On je značajan model za ovog proizvođača budući da na neki način predstavlja dalji putokaz u kome će se razvijati vozila Jaguar Land Rover Automotive PCL iz korporacije pod okriljem indijskog Tata Motorsa.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Pored dinamičnih, a opet i elegantnih linija, prepoznatljive maske, E-Pace donosi novo, moderno lice Jaguara, koje treba još više da ga distancira od Land Rovera ili Range Rovera. Mišićava građa, kratki prepusti i veliki točkovi od, u ovom slučaju 20, a može i inč više, čine pojavu, onako, baš moćnom. A onaj sportski DNK se stalno nekako nazire u proporcijama, kao i svakom detalju, pa i formi, iako ovo nije ni kupe, ni roadster, već krosover. Karakteristične svetlosne grupe, naravno, u LED tehnologiji, možda i najviše koketiraju sa pomenutim F-Type, ali ima tu još po nešto, mada to uopšte ne smeta!

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  U enterijeru E-Pace koji je moderan, dobro osmišljen i kvalitetno uređen, uz to i dovoljno prostran i praktičan, priča o sličnostima se nastavlja… Odmah se vidi da su dizajneri bili inspirisani F-Type, što je opet u suštini dobro, tim pre što je i kvalitet na još višem nivou. Tu je i klasična „džojstik“ ručica devetostepenog automatskog menjača, a ne ona rotaciona komanda, koja me je uvek strašno iritirala! Postoje i komande za promenu stepena prenosa iza upravljača, što je pohvalno, ali ne baš i broj ostalih koje se nalaze na njemu. Znam da je volan multifunkcionalan, ali, nešto mi ovaj deluje previše komlikovano!

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  No, zato je ostatak komandi smešten na centralnom grebenu, gde je na vrhu veliki displej, naravno osetljiv na dodir, dobro raspoređen i jasno obeležen. Jedino bi slika na ovom „tabletu“ od 10 inča, mogla biti malo jasnija, naročito kada se ima u vidu šta već konkurencija radi. Inače, kontrola infotejment TouchPro sistema, kako ga Jaguar naziva, sasvim je OK, iako po neki put u vožnji nije moguće odmah „pogoditi“ željenu tačku zbog zakošenosti ekrana.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Što se tiče instrumenata ispred vozača, tu zamerki nema, jer sve je jasno i pregledno, budući da je displej veličine 12,3 inča. E sad, kad već pominjem preglednost, i pored činjenice da se optimalna pozicija za upravljačem lako pronalazi, te da je vidljivost napred i u stranu sasvim dobra, čak i u krivinama i u raskrsnicama, pogled unazad baš nije impresivan. Srećom, verzija R-Dynamic S ima i kameru za to, ali i sistem osmatranja okoline u prečniku od 360 stepeni, što je poželjno… Pogotovo ako se upustite u off-road avanturu, za šta je ovaj Jaguar, takođe sposoban.

  Foto: Nick Dimbleby

  Foto: Nick Dimbleby

  Pre osvrta na voznu dinamiku, još samo par konstatacija u vezi sa enterijerom… Dakle, on je prilično jednostavan i moderan. Napred su sedišta udobna i sedi se prilično komforno. Pozadi, većina putnika će upirati kolenima u sedište ispred, ukoliko je u njemu iole krupnija osoba, mada mesta za glavu ima dovoljno. Prtljažnik je pravilnog, relativno kockastog, oblika i ima osnovnu zapreminu od 577 litara, koju je moguće povećati na čitavih 1.234 obaranjem naslona zadnjih sedišta.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Zli jezici tvrde da se na platformi E- Pace još mogu pronaći neki tragovi od one prethodne generacije Mondea, dok je Jaguar bio u vlasništvu Forda. A zapravo, radi se o čeličnoj šasiji na kojoj je nastao i Range Rover Evoque, koja je modifikovana i delimično olakšana. Međutim, aluminijum i lake legure, zbog finansijskih ušteda, ovde nisu upotrebljene u onoj meri kao kod modela F-Pace, tako da dolazimo u paradoksalnu situaciju da je manji i mlađi “brat” teži od starijeg i većeg!

  Foto: Nick Dimbleby

  Foto: Nick Dimbleby

  Čak i osnovni model u ponudi D150 2WD, što znači onaj sa dvolitarskim, četvorocilindarskim dizel motorom od 150 KS i 300 Nm maksimalnog obrtnog momenta, te pogonom na samo dva točka, ima masu od 1.775 kilograma. Pored toga, ovde su interesantne još neke činjenice. Model E-Pace je prvi Jaguar sa motorom od samo četiri cilindra, poprečno postavljenim ispod haube, a tek drugi u istoriji marke koji ima pogon napred!

  Foto: Nick Dimbleby

  Foto: Nick Dimbleby

  Verzije sa pogonom na sva četiri točka koje sam vozio na putevima Korzike, S D240 AWD i R-Dynamic S P300 AWD imale su po 1.832, odnosno 1.894 kg. U prvom slučaju, motor je bio dizel sa 240 KS pri 4.000 o/min i maksimalnim obrtnim momentom od 500 Nm dobijenih pri 1.500 o/min. Sa njime E- Pace do “stotke” stiže za 7,4 sekunde i dostiže maksimalnih 224 km/h, uz prosečnu potrošnju goriva od 6,2 litra. Iako ove performanse „na papiru“ deluju impresivno, u praksi kao da ubrzanje nije baš takvo… Ili me možda utisak vara?

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  U drugoj verziji, benzinski motor 300 KS ostvaruje pri 5.500 obrtaja, dok maksimalni obrtni moment od 400 Nm postiže u rasponu od 1.500 do 4.500 o/min. Sa njime E- Pace deluje mnogo agilnije, što potvrđuju i podaci. Najmanji Jaguar 100 km/h postiže za 6,4 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 243 km/h, a prosečna potrošnja 8 litara. „Odziv“ na gas je u ovom slučaju odličan, a snaga dolazi gotovo trenutno. I što je još bolje, „mladunče“ tada hoće i da zareži, što je zaista lepo čuti!

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Sve u svemu, Jaguar je tu ostao dosledan tradiciji i agregati koji pokreću E-Pace su, uglavnom, dobrih performansi, pogotovo ako imamo u vidu da je ovo kompaktni SUV. Lično, izabrao bih najsnažniji benzinac, jer sa njime ovaj Jaguar zaista postaje Jaguar!

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  A opet, kome klasična vozna dinamika nije dovoljna, tu je komanda Jaguar Drive Control uz pomoć koje vozilo menja karakter, tj. brzinu „odgovora“ na komandu gasa, upravljača i promene stepena prenosa. Postoje četiri moda, Normal – koji donosi optimalan balans u performansama, upravljivosti i komforu, Dynamic – kao što mu sam naziv sugeriše, još agilniju postavku većine sistema, Eco – režim u kojem se optimizuje potrošnja goriva i efikasnost vožnje, te Rain, Ice and Snow – postavka za bolju stabilnost i kontrolu nad vozilom na podlogama sa lošijim prianjanjem.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Na Korzici i uskim putevima gde „krivina krivinu sustiže“, gde su na ozbiljnoj proveri vozačke sposobnosti i gde se vozi čuveni reli u okviru WRC šampionata, najmanji Jaguar se čvrsto drži za podlogu. Kao da ima kandže, a ne „samo“ pneumatike Pirelli Scorpion Zero, dimenzija 245/45 R20. Naginjanje karoserije je minimalno za jedan SUV, ali je i trim oslanjanja nešto tvrđi i pored sistema Adaptive Dynamics, koji kontnuirano svakih 0,01 sekundu prati rad svakog amortizera.

  Foto: Nick Dimbleby

  Foto: Nick Dimbleby

  Upravljač je precizan, sa dosta povratnih informacija sa podloge, tako da vozač brzo stiče poverenje u manevarske sposobnosti ovog Jaguara. A kao i svaka mačka, i ovo „mladunče“ je neverovatno okretno. Čak i za svoju, nešto veću „telesnu“ masu! Toj okretnosti u krivinama, kao i dobroj trakciji i off-road karakteristikama, svakako doprinosi i Torque Vectoring by Braking koji podražava ponašanje “šper” diferencijala, usklađujući distibuciju obrtnog momenta ka točkovima koristeći kočnice. Zapravno, on u različitim situacijama, zavisno od potrebe, usporava određene točkove kako bi E- Pace zadržao stabilnost i upravljivost, smanjio podupravljanje i povećao prijanjanje.

  Foto: Nick Dimbleby

  Foto: Nick Dimbleby

  Ova priča o malom, tačnije najmanjem Jaguaru mogla bi još da potraje, jer E-Pace ima još dosta toga na polju aktivne i pasivne sigurnosti, pa i komfora, što i drugi rivali. Međutim, trenutno on ima i prednost, jer je najmlađi, a kako to u životu obično biva i najatraktivniji, baš kao i svako „mladunče“.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Ono što ga, pak, čini manje simpatičnim je to što zna da „ogrebe“, pa čak i „ujede“… Cenom! Kod nas, ona počinje od 34.990 evra za osnovni model, ali se kao i kod svakog premijum proizvođača, veoma brzo i lako udvostručuje. No, kada pogledate Jaguar E-Pace, teško je odoleti svemu što ovaj mali SUV nudi.

  Sa Korzike,
  Zoran Živkov/TopSpeed

  Jaguar E-PACE R-Dynamic S P300 AWD

  Karoserija SUV, 5 sedišta; d x š x v 4.395 x 1.984 x 1.649 mm, međ. rast. 2.681 mm; zapremina prtljažnika 577/1.234 lit, masa 1.894 kg
  Motor benzinski, redni, poprečno, 4 cilindra, 1.998 ccm, 300 KS pri 5.500 o/min; 400 Nm pri 1.500–4.500 o/min
  Transmisija automatska, devetostepena; pogon 4×4
  Oslanjanje napred MacPherson, spiralne opruge, amortizeri, popr. stabilizator; nazad multi-link
  Kočnice samoventilirajući diskovi napred 349 mm i puni nazad 300 mm
  Pneumatici 245/45 R20
  Performanse 0 – 100 km/h za 6,4 s; 234 km/h; 8,0 l/100 km; emisija CO2 181 g/km
  Cena od 34.990 evra

  Ocene
  ▲  veoma atraktivna pojava, izuzetna upravljivost, vozne osobine, bogata oprema
  ▼  cena dodatne opreme, kvalitet pojedinih materijara u enterijeru

  Utisak
  Jaguar E-Pace je atraktivan kompaktan krosover, odličnih voznih osobina, prepun dodatne opreme, ali i sa cenom koja nije mala

  chats-viber-ts

  Tagovi: crossover, e-pace, jaguar, krosover, suv, test