0

TEST Toyota Yaris GRMN: Prvi u nizu! (VIDEO)

Povratak sportskog Yarisa, ovoga puta pod imenom GRMN, ljubitelje malih, eksplozivnih automobila neće ostaviti ravnodušnim. U to smo se uverili na stazi Parcmotor gde je temperamentni Japanac od 212 „konja“ pokazao šta sve može!

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Ako ga već niste rezervisali, ni ne pomišljate da ga kupite! Barem ne novog. Samo 72 sata od zvaničnog puštanja u prodaju, svi primerci Yarisa GRMN, po ceni od 29.900 evra, su razgrabljeni! Tako je njegova tržišna priča završena pre nego što je zapravo počela. Kako? Tako što je ovaj model ponuđen u ogranićenoj seriji od svega 600 primeraka, od toga 400 dobija Evropa, a 200 ide u Japan gde će nositi oznaku Vitz GRMN.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Međutim, maleni sportista nije ni napravljen sa namerom da juri za tržišnim udelom, već da uz jednu ekskluzivnu notu omogući srećnim vlasnicima jurcanje na stazi i zabavu u vožnji na svakom koraku. U svakom slučaju, interesantan strateški potez Toyote, koja nakon duge pauze, usmerava pažnju na sportska dostignuća. To potvrđuju i učešća u najprestižnijim svetskim takmičenjima kao što je WEC šampionat izdržljivosti sa trkom 24 časa Le Mana, kao i WRC svetski reli šampionat.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Yaris GRMN upravo simbolizuje povratak Toyote u WRC, gde njihov tim nosi ime Gazoo Racing. Odatle i skraćenica GR, dok nastavak MN označava Tuned by Meisters of Nurburgring, odnosno sugeriše da je automobil, između ostalog, razvijan na poznatoj stazi u Nemačkoj od strane ekspertskog tima. Ovo je, inače, prvi u nizu modela koje će krasiti sportska GR oznaka na Starom kontinentu, dok je malo poznato da u matičnom Japanu postoji već pet sa takvim natpisom. Još jedna veoma bitna činjenica je da se Yaris GRMN proizvodi na evropskom tlu, u Francuskoj, što ga čini prvim japanskim sportskim automobilom koji se sklapa u Evropi, a kasnije izvozi u Zemlju izlazeceg sunca.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Već pri prvom susretu sa malim Yarisom GRMN primetili smo da se dosta razlikuje od standardnog, naročito u ovoj kombinaciji boja. Najmanje je to što su hromirani detalji na eksterijeru zamenjeni crnim, napred su uvodnici za vazduh masivniji, a na zadnjem delu dolazi mali spojler, kao i centralno postavljena izduvna cev. Tu su i novi kovani naplaci marke BBS, prečnika 17 inča, završeni u crnoj boji. Ipak, Gazoo Racing livreja na beloj karoseriji ga najvise izdvaja iz mase, i po tome se nekako najviše raspoznaje. Ceo izgled zaokružen je GRMN bedževima na karoseriji, a prava je šteta što se nije otišlo korak dalje sa makar diskretnim proširenja na krilima.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Enterijer automobila dobio je sportski volan iz modela GT86, kao i specijalno dizajnirana sedišta iz Toyota Bushoku odeljenja. Sportsku atmosferu podgrevaju i aluminijumski detalji u vidu ručice menjača i pedala koji dodatno podižu celokupni utisak, dok su multifunkcionalni displej, zadnja sedišta i raspored komandi isti kao kod standardnog modela.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Prava definicija Yarisa GRMN krije se ispod samog oklopa. Tu je smešteno „srce“ koje je zadalo dosta glavobolja Toyotinim inženjerima. Naime, kako se GRMN verzija sastavljala paralelno na proizvodnoj traci gde i standardni model, angažovan je poseban tim da „uskače“ kada Yaris GRMN dođe na red. Najveći izazov sa kojim su se susreli bio je pri procesu sastavljanja šasije i motora, jer mali Yaris nije projektovan tako da može lako prihvatiti motor zapremine 1,8 litara. Stvari otežava tesan prostor, ali su sve poteškoće prevaziđene uz izvesne napore.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Tako je uveden u igru 1,8-litarski 2ZR agregat sa mehaničkim Magnusson-Eaton kompresorom koji isporučuje 212 KS pri 6.800 o/min i 250 Nm pri 4.800 obrtaja. Ovaj tip motora je jedinstven na današnjem tržištu, pogotovo u B segmentu „hot heč“ automobila, a takve su mu i karakteristike. Budući da je implementiran kompresor umesto turbo punjača, izostaje maksimalni obrtni moment pri niskim obrtajima. Iako u deficitu sa Njutnmetrima u odnosu na konkurenicju, vreme potrebno za ubrzanje od 0 do 100 km/h iznosi odlične 6,4 sekunde, dok je maksimalna brzina elekstronski limitirana na 230 km/h.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Snaga se na asfalt prenosi putem šestostepenog manuelnog menjača sa „naslaganim“ brzinama i Torsen “šper” diferencijalom. Cela šasija je ojačana, a tu je i tvrđe oslanjenje za 60% zahvaljujući Sachs Performance amortizerima i kraćim oprugama. Tako automobil stoji bliže asfaltu za 24 mm u odnosu na standardni Yaris i omogućuje stabilniju vožnju na stazi, kao i na putu pri visokim brzinama. Moć zaustavljanja obezbeđuju četvoroklipne čeljusti napred koje „grizu“ diskove prečnika 275 mm, dok su pozadi standardna klješta i diskovi veličine 278 mm.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Iz dosadašnjih padataka složićete se da Yaris GRMN ima sve potrebne sastojke da se izbori sa konkurencijom. Kada je reč o „hot heč“ segmentu, pravi pokazatelj svih kvaliteta i vrlina nije vreme postignuto na stazi, već količina osmeha dok ga vozite. U Toyoti su to znali i zato su ušli „srcem“ u projekat, a to smo osetili posle svega nekoliko kilometara vožnje. U redovnom saobraćaju i normalnoj vožnji, Yaris GRMN jeste nešto tvrđi i bučniji, ali sve u granicama koje možemo da podnesemo s obzirom na ono što pruža.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Pozicija sedenja određena je od strane jednog čoveka, a ne kompjuterski proračunata, kako se to obično radi. S tim u vidu, ljudi preko 180 cm visine mogu imati poteškoća prilikom nalaženja optimalnog položaja za volanom. Što se tiče samog upravljača i menjača, oni odlično leže u rukama, a što je bitnije, jako precizno reaguju na svaki pokret. Drugim rečima, imaju onaj poželjni otpor koji zahteva malo snage kako bi promenili brzinu ili napravili polukružni okret.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dolaskom na stazu ParcMotor nedaleko od Barselone, sačekao nas je drugi Yaris GRMN, opremljen poluslik pneumaticima Bridgestone RE11S, koji nisu homologirani za evropsko tržište, ali su slični gumama kao što je recimo Toyo R888. Na stazi smo dobili „odrešene ruke“ kako bi mogli najbolje da isprobamo ovog malog “zvrka”. Prva stvar koju primećujemo jeste zvuk kompresora, odnosno karakteristično “zviždanje” prilikom ubrzanja, da bi pri višim obrtajima, “zviždanje” otišlo u drugi plan zbog dominantnog „šištanja“ iz izduvnog sistema.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Da bi izvukli maksimum iz ovog mališana, potrebno je da „izvrtite“ agregat do njegovih krajnjih granica, što ga čini težim, ali zabavnijim za vožnju! Stvar je u tome što se snaga motora u početku isporučuje ravnomerno, otprilike dok se ne pređe 4.000 obrtaja, a onda dolazi do promene raspoloženja uz više temperamenta. Sve to predstavlja lepo osveženje u odnosu na turbo motore koji su postali svakodnevica.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Staza ParcMotor poseduje dva sektora, gde je prvi dosta brz, a drugi tehnički zahtevan, sa par vezanih krivina. Baš tu smo osetili sve vrline Yarisa GRMN. Kočenje posle dugačkog pravca sa visokih 200 km/h na 70 km/h, koliko je potrebno da se savlada sledeća krivina, bilo je odsečno i tačno, čak iako smo bili skeptični na mali prečnik prednjih diskova od 275 mm. Međutim, svako pritiskanje papučice učinilo je da Yaris GRMN bez poteškoća i nervoze uspori.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Još jedna stvar koja nas je prijatno iznenadila je balans automobila. Naime, zbog malog međuosovinskog rastojanja od 2.510 mm, očekivali smo da će zadnji kraj biti nemiran, ali on je čvrsto stajao prilepljen za podlogu. Ukoliko preterate na ulasku u krivinu, mali GRMN ima tendenciju da beži repom, što je svakako zabavnije i poželjnije u takvim situacijama.

  Foto: Toyota

  Foto: Toyota

  Ipak, određene mane postoje… Od pozicije sedenja, do upravljača koji bi voleli da može više da se „izvuče“ ka vozaču. Takođe, neshvatljivo nam je zašto sve tri pedale nisu aluminijumske, već je ona za gas jedina gumirana. To malo otežava korišćenje tehnike prsti-peta, ali, da budemo iskreni, to su finese i lične preferencije.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na kraju, ličnim impresijama možemo samo da se nadovežemo na činjenicu da je Toyota uspešno realizovala zamisao da ponudi ekskluzivan, mali sportski automobil. Ponašanjem u vožnji je prevazišao sva naša očekivanja. Japanci su uspeli da naprave veoma zabavan automobil koji pogađa pravo u srce sve zaljubljenike u „hot heč“ segment.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  Toyota Yaris GRMN

  Karoserija hečbek, 3 vrata, 5 sedišta; d x š x v 3,945 x 1,695 x 1,510 mm, međ. rast. 2,510, masa 1.135 kg, prtljažnik 286 l
  Motor benzin, R4; kompresor; 1.798 ccm; 212 KS pri 6.800 o/min; 250 Nm pri 4,800 o/min
  Transmisija manuelna; šest brzina, pogon na prednje točkove
  Kočnice napred samoventilirajući diskovi 275 mm, nazad puni diskovi 278 mm
  Oslanjanje napred MacPherson, nazad torziona osovina
  Pneumatici 205/45 R17
  Performanse 0–100 km/h za 6,4 s; 230 km/h; 0–400 metara za 14,2 s; 7,5 l/100 km, 170 g CO2/km
  Cena 29.900 evra

  Ocena
  ▲ Zabava u vožnji, menjač, performanse, zvuk
  ▼ Pozicija sedenja

  Utisak
  Toyota se sa Yarisom GRMN na velika vrata vraća u segment sportskih automobila i na pravi način daje nagoveštaj onoga šta možemo da očekujemo u budućnosti od „GR“ oznake

  chats-viber-ts

  Tagovi: gazoo racing, Nurburgring, test, toyota, yaris grmn