0

EKSKLUZIVNI TEST McLaren 570GT: Pripitomljeni trkač! (VIDEO)

Engleska marka McLaren opredelila se na drugačiju strategiju nego inače kada je ponudila 570GT, jer ovaj model, iako sa rasnim trkačkim pedigreom, zapravo predstavlja superautomobil više orijentisan ka putovanjima nego dostignućima na stazi

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

McLaren nije bez razloga na posebnom glasu u svetu automobila, budući da je reč o zaista slavnom imenu koje neguje dugu tradiciju obojenu brojnim uspesima u Formuli 1. Bogato trkačko iskustvo, predanost i ekspertizu, britanska marka sve više prenosi na civilne odnosno serijske modele.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tako iz renomirane “štale sa Ostrva” danas izlaze supersportski, glamurozni automobili izvanrednih dostignuća na trkačkim stazama, istovremeno prepoznatljivi po atraktivnom dizajnu koji „isteže vratove“ zaljubljenicima u želji da ga što duže zagledaju u prolazu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Drugim rečima, McLarenovi „puleni“ predstavljaju pravi izvor zadovoljstva kod istinskih poklonika vrhunskih dostignuća na četiri točka. Pomenuta obeležja su McLaren vinula u ekskluzivno sazvežđe, ali su njihove ekstravagantne kreacije bivale uskraćene za pojedine atribute koji bi ga učinili popularnim u jednom širem krugu kupaca.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Poput ostalih supersportskih automobila, McLareni su skrojeni za stazu i nisu baš podesni za svakodnevnu upotrebu, zbog čega je ciljna grupa njihovih interesenata sužena. I upravo iz tog razloga, u McLaren su doneli odluku da upotpune gamu sa nešto drugačijom, umerenijom interpretacijom sportskog automobila koji bi bio pandan Porscheu 911. Tako je pre nešto manje od godinu dana na Salonu u Ženevi „rođen“ model 570GT.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Dakle, pred nama u punom sjaju blista prvi McLaren koji nije većinom orijentisan ka trkačkoj stazi, već je zamišljen kao vrhunski prevoz prepun sportskog naboja. Dakle, za svakodnevnu vožnju. I tu ne mislimo samo na gradsko „turiranje“ uz povremeno trkanje od semafora do semafora. Ovaj model mora da zadovolji i kada se nađe u ulozi ekskluzivnog pratioca na dužim putovanjima. Zato fabrika ističe da ga je učinila mekšim, luksuznijim i praktičnijim od kompletne plejade starijih rođaka.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Neki od njih su nam u više navrata u poslednji čas izmicali iz ruku. Kao da nam nisu bili suđeni… Međutim, pre ili kasnije sve dođe na svoje i možemo da kažemo da je pravda barem delimično zadovoljena sada kada nam je dopao u šaka 570GT i to zahvaljujući kompaniji Autobroker iz Ljubljane (www.autobroker.si), koja nam je omogućila nesvakidašnju priliku da ovog pripitomljenog trkača isprobamo na putevima Slovenije.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Automobil za koji smo znali da ćemo uživati iako nismo imali mogućnost da ga isprobamo na stazi svrstava se u takozvanu „Sport Series“ kategoriju, kako McLaren naziva ulazne modele. U tom društvu nalaze se i modeli 540C, 570S, 570S Spider i najnoviji 570GT. Zapravo, sve su to različite varijacije na temu jednog modela, iako ih engleski proizvođač predstavlja kao potpuno drugačije automobile.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Nešto slično radi i Porsche sa svojom legendom koja po tržišnim uspesima nema premca. Pogađate, reč je o neprevaziđenom modelu 911, koji je ponuđen u „bezbroj“ različitih verzija. Sada i McLaren ima nešto slično na umu i čini se da drži na radaru upravo 911. Za razliku od Nemaca, kod McLaren nazivi ukazuju na snagu i namenu, tako model 570S sugeriše „konjicu“ sastavljenu od 570 „grla“, dok „S“ označava sport.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Model o kojem danas pričamo nosi oznaku 570GT, što znači isto snage kao „S“, ali GT (Grand Touring) asocira na sposobnost da se velika distanca savlada komforno i u velikom stilu. S tim u vidu, izgled mu je blago promenjen, a razlika je vidljiva na zadnjem delu automobila.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, umesto tradicionalnog oblika karoserije supersportskog automobila, gde se iza prednjih sedišta nalazi vertikalno staklo i završava kabina sa pogledom na pogonsku jedinicu, kod GT verzije je primenjena drugačija filozofija, upotrebom takozvanog Touring Deck stakla i nešto drugačijeg krova.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Veliko zadnje staklo ovde istovremeno pokriva i motorni prostor i moguće ga je otvoriti u levu stranu kako bi se pristupilo dodatnom prostoru za prtljag, zapremine 220 litara, uz postojećih 150 litara koji se nalaze u prednjem delu vozila. Takođe, spojler na repu je fiksiran i stoji 10 mm više, kako bi imao iste aerodinamične performanse kao model 570S. Pored ovih promena, automobil se vizuelno ne razlikuje u velikoj meri od svoje “braće” 540C i 570S.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kao što smo već rekli, ovo je najluskuzniji McLaren dosad, sportista namenjen brzinskim ispitima u krivinama, ali i savladavanju dužih deonica. Stoga ne čudi da je engleski proizvođač otišao korak dalje kako bi boravak u automobilu učinio što prijatnijim. Po tome se 570GT izdvaja od mnogih vozila sličnog kalibra i to se oseti čim se nađete za volanom.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Pored standardnih funkcija i tastera za biranje režima vožnje, nalazimo električno podesiva sedišta sa memorijom i grejanjem, prednje i zadnje parkring senzore, kameru za vožnju unazad, multifunkcionalni displej, takozvanu Easy Entry/Exit funkciju, gde se upravljač pomera radi lakšeg ulaska ili izlaska.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  No, i pored svega, nameće se pitanje u kojoj meri je moguće upariti silovite performanse, luksuzni i udobni enterijer sa ekscentričnim, prepoznatljivim McLarenovim dizajnom. Prvi utisak kada smo se našli ispred modela 570GT je da automobil deluje znatno manje od očekivanog. Iako dug 4530 mm, oštre linije, veliki naplaci prečnika 19 inča napred, odnosno 20 pozadi i velike staklene površine, čine kompaktne vizuelne proporcije.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Za razliku od ostalih, sličnih supersportskih automobila, McLaren, zbog velike pažnje posvećene detaljima, izgleda agresivnije i privlačnije, barem takav utisak ostavlja u biserno beloj boji. Pritiskanjem skrivenog tastera, lagana vrata sačinjena od ugljeničnih vlakana se podižu nagore i kao da vas crvenim tepihom pozivaju da se smestite u kokpit. Sam ulazak nije toliko zahtevan, ali ono što nas je unutra sačekalo je totalna suprotnost.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na prvi pogled sve deluje na svom mestu, a zatim shvatite da jednostavno podešavanje pozicije sedenja zahteva otvaranje uputstva za upotrebu. Svaka komanda kao da je pozicionirana tako da vas natera da zaboravite na sve što ste do sada navikli i da se prilagodite britanskim standardima. Oni su uostalom oduvek terali neku svoju filozofiju – ne koriste metrički sistem, voze levom stranom, nisu prihvatili evro i na koncu – napuštaju EU! Ipak, na sve to zaboravite pritiskom na taster za startovanje motora.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Iako je model 570GT drugi najsporiji McLaren do sada, on zahvaljujući svom 3,8-litarskom turbo agregatu, koji oslobađa 570 „konja“ i 600 Nm obrtnog momenta, poseduje izvanredne performanse. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h se odvija za kratkih 3,4 sekunde, dok je za dostizanje duplo veće brzine potrebno 9,8 sekundi. Držanjem pritisnute papučice gasa duže vreme, McLaren 570GT zaustaviće ubrzavanje tek na visokih 328 km/h.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Snaga iz V8 pogonske jedinice prenosi se na zadnje točkove putem 7-stepene automatske transmisije sa dvostrukim kvačilom (SSG), što vremena ubrzanja čini još impresivnijim, s obzirom na manjak trakcije prilikom polaska iz mesta. Pomenute brojke ne bi bile moguće bez karbonske MonoCell II šasije, teške svega 75 kg, pa je stoga i ukupna masa modela 570GT svedena na 1.350 kg, što je u kategoriji prosečnog hečbeka!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Forsirajući ga na kraćim deonicama, osim brutalnih ubrzanja, primetili smo i da je moć zaustavljanja u skladu sa ubrzanjem, a zasluge za to pripadaju karbon-keramičkim kočnicama. Ipak, kome vožnja na stazi nije u prvom planu, posao će mu završavati i standardne, čelične kočnice, prečnika 370 mm napred i 350 mm pozadi, sa šestoklipnim, odnosno četvoroklipnim kočionim čeljustima. Ipak, režimi Sport i Track nisu izostavljeni, a biranjem jednog od njih, McLaren 570GT se budi i postaje glasniji, direktniji i krući. Takođe, digitalni displej ispred vozača menja grafiku kako bi se prilagodio izabranom modu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Da bi se što bolje srodio sa normalnom vožnjom, McLaren 570GT u komfornom (Normal) režimu pokazuje zavidnu udnobnost. Faktor više kojim ovaj automobil opravdava GT oznaku. Da bi proizveli ovaj efekat, engleski proizvođači su „ublažili“ adaptivno oslanjanje za 15 procenata napred i 10 procenata pozadi u poređenju sa „S“ modelom. Evidentno je i da je zvučna izolacija dovedena na visok nivo i to je postignuto specijalnim dihtunzima, posebno na zadnjem staklu, kako bi se u što većoj meri eliminisao neprijatni šum vetra. Takođe, za model 570GT su razvijeni i posebni pneumatici marke Pirelli sa takozvanim PNCS sistemom (Pirelli Noise Cancelling System), koji umanjuje vibracije, a samim tim i buku u kabini.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Automobil jeste utišan, ali turbo agregat zapremine 3,8-litara ume da „zapeva“ sa dodavanjem gasa, pogotova kada se nalazite u Sport ili Track modu vožnje, s tim da ipak izostaje ona divlja nota. Kada ne želite da uživate u reskom zvuku motora, tu je audio sistem od 12 zvučnika vrhunske marke Bowers & Wilkins, koji se dodatno naplaćuje, dok automobil standardno dolazi sa McLaren Audio Plus sistemom od 8 zvučnika.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U vožnji po gradu primetili smo da je preglednost odlična uprkos izuzetno niskoj poziciji sedenja. Pogled umnogome otvara veliko zadnje staklo. Izabrana ruta za finalnu destinaciju, vodila nas je do Diners Golf kluba Smlednik, nedaleko od Ljubljane. Da bismo došli do nje, morali smo da prodjemo deonice autoputa, kao i magistralne puteve gde je asfalt nešto hrapaviji. Ni u jednom trenutku 570GT nije pokazao „slabosti“ svojstvene superautomobilima.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Jedina činjenica koja vam daje do znanja da se nalazite u nesvakidašnjem vozilu su pogledi prolaznika i ostalih učesnika u saobraćaju, koji se uz neskriveno oduševljenje late mobilnih telefona kako bi ovekovečili slučajni susret. Nažalost, iako smo ga testirali po sunčanom danu, zbog zimskih vremenskih uslova i striktnog pridržavanja propisa u otvorenom saobraćaju u Sloveniji, nije bilo moguće osetiti sav potencijal u kontinuitetu. Ipak, na osnovu onoga što je na mahove pokazao, jasno je da može zaista mnogo!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na kraju, zaključak koji možemo da izvedemo glasi da je McLaren sa modelom 570GT vešto pronašao zlatnu sredinu, objedinuvši brzo, ekskluzivno i upotrebljivo. Naravno, savršenstvo ne postoji, pa za kraj moramo da se osvrnemo i na pojedine manjkavosti koje nam se nisu dopale. Jedna od njih je malo lošija završna obrada, budući da svi paneli na karoseriji nisu idealno uklopljeni, kao i to da korišćenje svih komandi zahteva malu obuku od strane stručnog lica. Ali, sve se to nekako brzo zaboravi kada vam se vrati misao da sedite u jednom McLaren koji privlači pažnju i „zrači“ jedinstvenim, ekstravagantnim stilom kakvim se može pohvaliti malo koji brend.

  TopSpeed Team

  McLaren 570GT

  Karoserija kupe, 2 vrata, 2 sedišta; d x š x v 4.530 x 1.930 x 1.201 mm, međ. rast. 2.670, masa 1.355 kg, prtljažnik ukupno 370 l
  Motor benzin, v8; twin turbo; 3,799 ccm; 570 KS pri 7.500 o/min; 600 Nm od 5.000 – 6.500 o/min Transmisija automatska sa duplim kvačilom; sedam brzina, pogon na zadnje točkove
  Kočnice karbon keramičke napred 394 mm, pozadi 380 mm
  Oslanjanje nezavisno napred i pozadi sa adaptivnim amortizerima
  Pneumatici napred 225/35 R19, pozadi 285/35 R20
  Performanse 0–100 km/h za 3,4 s; 0–200 za 9,8 s; maksimalna brzina 328 km/h; 10,7 l/100 km, 249 g CO2/km
  Cena 180.000 evra

  Ocena
  ▲  kompromis između performansi i svakodnevne upotrebljivosti, pozicija sedenja, dupli prtljažnik ukupne zapremine 370 litara
  ▼  završna obrada, nepotrebno komplikovane funkcije, kvalitet kamere za vožnju unazad

  Utisak
  McLaren je sa modelom 570GT uspešno ostvario cilj i tako se približio krugu kupaca koji su naklonjeni umerenijim superautomobilima

  chats-viber-ts

  Tagovi: 570gt, ekskluzivno, mclaren, test, twin turbo, v8