0

EKSKLUZIVNO IZ HEREZA: Vozili smo novi Renault Megane RS (VIDEO)

Dugoočekivana, treća generacija Renaultovog hot hatcha nam se predstavila na Pirinejskom poluostrvu, a tokom dvodnevne prezentacije isprobali smo dve verzije – “običnu” na putevima jugozapadne Španije i takozvanu Cup, na poznatoj stazi Jerez

Foto: TopSpeed

Foto: TopSpeed

Još prošle godine ekskluzivno smo upoznali novi Megane RS uoči trke Formule 1 u Monaku, ali bez mogućnosti da sednemo za upravljač jer je Renault pred novinare publiku tada izvezao prototip. Sada je u Španiji potpuno druga priča, pred nama se našao serijski model, spreman da pokaže koliko može i gde je u odnosu na rivale.

pročitaj još

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Za razliku od prethodnika, ovaj dolazi isključivo u verziji sa petora vrata. Velika novost je ispod haube, 1.8-litarski turbo zamenio je stari dvolitarski. Ovaj novi motor na 6000 obrtaja daje 280 konjskih snaga i čak 390 Nm (između 2.400 i 4.800 obrtaja), a od 0 do100 km/h stiže za samo 5,8 sek. dok mu je maksimalna brzina 250 km/h (sa sedmostepenim EDC menjačem), a 255 km/h sa manuelnim menjačem.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Osim opcionog automatskog menjača, veliku novost kod ovog sportskog kompakta predstavlja i uvođenje 4Control Renaultovog sistema upravljanja svim točkovima koji je osmišljen tako da omogući maksimalnu upravljivost i stabilnost.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Tokom dvodnevnog testa isprobali smo dve verzije – “običnu” sa EDC menjačem, kao i tzv. Cup sa šestostepenim manuelnim menjačem, inače, model specifičan po tome što poseduje 10% tvrđu šasiju, mehanički “šper” diferencijal i Brembo kočiona klješta.

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Ova „top” verzija je namenjena klijentima koji traže izazove na stazama i vole da posećuju Track Day događaje. U skladu sa tim, i mi smo je isprobali na stazi, i to veoma poznatoj, onoj u Jerezu!

  Foto: TopSpeed

  Foto: TopSpeed

  Više o utiscima iz vožnje, uz detaljno predstavljanje svih karakterističnih aspekata i osvrt na poziciju novog Renaulta Megane RS u cenjenoj hot hatch klasi, moći ćete da pročitate u narednom broju TopSpeed magazina.

  Iz Hereza,
  Luka Kulundžić/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: cup, jerez, renault megane rs, staza, test, track day, turbo