0

TEST Nissan Quashqai 1.6 dCi Tekna Premium: Strah od visine (VIDEO)

Uspon ka vrhu popularnosti u klasi kompaktnih krosovera za Qashqai je bio neočekivano lak. Međutim, druga generacija, koja je nedavno na polovini svog tržišnog života tek blago restilizovana, sada treba da zadrži pažnju kupaca što u velikoj konkurenciji neće biti tako jednostavno

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Prošlo je više od deset godina od kako je Nissan na tržište poslao model Qashqai. Tada nije bilo mnogo onih, čak ni u upravnom odboru japanskog proizvođača, koji su očekivali takav uspeh malog porodičnog SUV-a. Svi su bili prilično rezervisani, odnosno oprezni, pa je i planirana relativno skromna proizvodnja. A tržište je pokazalo nešto potpuno suprotno!

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Qashqai je prihvaćen bolje od očekivanja, tako da se gotovo na svim tržištima tražilo „vozilo više“, a tu se Nissan našao u velikom problemu. Pompezno je najavljivan model koji se potom pokazao odlično, jedino što kupci nisu mogli da do njega dođu, što je dovelo do toga da su se drugi proizvođači brzo „pribrali“ i pokupili one koji nisu bili spremni na višemesečna čekanja. Uprkos tome, Nissan je prodao oko 2,3 miliona, uključujući i vozila druge generacije, koja je na tržište stigla 2014.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ovoga leta, Qashqai, koji se praktično nalazi na polovini „tržišnog“ života je blago restilizovan… Da kažemo „tek nežno pomilovan rukom“ dizajnera i inženjera, pre nego istinski restilizovan! Sada se nameće pitanje da li će to biti dovoljno da mu se osveži popularnost, jer konkurencija je sve brojnija i žešća!?

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zapravo, pre se radi o nedoumici koliko su nove svetlosne grupe napred i prednja maska –  što je sve posledično uslovilo izmene na poklopcu motora – preoblikovani branici sa hromiranim detaljima, te antena u obliku ajkulinog peraja, izraženiji bokovi na sedištima, malo drugačiji upravljač, nešto više bezbednosne opreme i još neke sitnije izmene, dovoljno dobar razlog da se kupci odluče baš za restilizovani Qashqai… Istini za volju, ovakve sitne izmene nisu samo sprecijalitet Nissana, već im itekako pribegavaju svi proizvođači koji kroz „negu“ modela, u stvari, opravdavaju korekcije u ceni, tj. čitaj poskupljenja! Ruku na srce, krajnje bi neiskreno bilo reći da restilizovani Qashqai, pogotovo u ovoj plavoj boji, ne izgleda dobro. Naprotiv! Izgleda odlično i mnogo je atraktivniji od, recimo, nekog nerestilizovanog u crnoj ili beloj boji.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Enterijer je, takođe, malo unapređen. To se oseti „pod rukom“ kroz nešto kvalitetnije materijale koji su upotrebljeni, ali se promene mnogo bolje vide na novom multifunkcionalnom upravljaču. Njegov donji deo je sada zaravnjen, što izgleda više sportski. U tu priču se dobro uklapa i onaj, takođe pomenuti deo o prednjim sedištima sa nešto izraženijim bočnim osloncima. U priču o praktičnoj strani ovog porodičnog krosovera ulazi onaj deo o prostranosti enterijera, koji je sasvim OK, kao i zapremina prtljažnika od 430 litara. Naravno, kada se nasloni zadnjih sedišta spuste, dobija se i čitavih 1.585 litara. Tu je i dvostruko dno prtljažnog prostora, pa i dosta pregrada za odlaganje sitnica.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ne treba zaboraviti ni sada brojnije sisteme aktivne bezbednosti, kao što je automatsko kočenje u slučaju opasnosti, gde je uključena i detekcija pešaka na putu. Nezaobilazan detalj je sistem upozorenja na kretanja drugih vozila iza, što dobro dođe prilikom isparkiravanja unazad, mada još efikasniji je displej od 7 inča, naravno na centralnom grebenu, na kojem se projektuje slika sa četiri kamere i pregled stanja u krugu od 360 stepeni oko vozila.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Uz sisteme upozorenja na nenamerno napuštanje saobraćajne trake, upozorenja na dolazak vozila iz „mrtvog ugla“, parking senzore, Bose ozvučenje i automatsko upravljanje brisačima vetrobranskog stakla, treba pohvaliti još jedan deo. Sada već sasvim „odomaćen“, sistem automatske kontrole svetala ovde radi savršeno. Čak bolje nego kod nekih drugih vozila iz premijum segmenta, što znači da pravovremeno menja dužinu svetlosnog snopa LED farova koji prate ugao zakretanja upravljača, tako da niko ne može da se žali, ni onaj ko vozi Qashqai, niti oni koji dolaze u susret.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U vožnji, restilizovani Nissan Qashqai koji smo imali na testu pokretao je provereni dizel motor od 1,6 litara. Njegovih 130 KS, odnosno 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta se, na prednje ili po želji vozača, na sva četiri točka, prenosi preko šestostepenog manuelnog menjača. Ova, veća zapremina agregata je svako poželjnija nego verzija 1.5 dCi jer mirnije i kultivisanije radi. Pored toga, japanski proizvođač bi mogao još malo da „produži“ prenosne odnose u menjaču, pa da pri višim obrtajima zvuk motora bude još manje prisutan u kabini.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  No, ne može se osporiti to da je Nissan radio na akustici i izolaciji, jer su stakla pozadi nešto deblja, bolja je i izolacija kompletnog prostora, a bilo je i izmena u aerodinamici poda vozila. Kada se tome dodaju i unapređenja na oprugama i amortizerima, odnosno oslanjanju, koje ne samo što je efikasnije, nego i povećava komfor u vožnji – utisak je povoljan.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Preciznost upravljača je dobra, ali se pri naglom kočenju na neravnim podlogama javlja mala „nervoza“ zadnjeg dela. U principu, ništa dramatično, mada kod porodičnog SUV-a to baš i nije pohvalno. Sa druge strane, trakcija je veoma dobra, čak i kada nije aktiviran pogon na sva četiri točka (4WD). A ukoliko je podloga klizava, taj 4×4 sistem, pod uslovom da je u automatskom modu, pažljivo će prilagođavati raspodelu snage između prednje i zadnje osovine, tako da Qashqai zadrži stabilnost.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Međutim, ono što je svakako još prijatnije iznenađenje jeste izetno skromna potrošnja goriva. Tokom osam dana ekspoloatacije u različitim uslovima i sa različitim stilovima vožnje, prosek potrošnje na 100 pređenih kilometara je bio 6,8 litara dizela. Kada se tome doda i ne mala masa vozila od 1.575 kg, ovo je prilično dobar rezultat. Dobro, nije u skladu sa onim „iz papira“ proizvođača od 4,9 litara na 100 km, ali to inače nikada nije slučaj ni kod svih ostalih!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na kraju, trebalo bi „presuditi“ da li je restilizacijom druge generacije modela Qashqai, Nissan „izlečio svoju akrofobiju“? Jer, samo je „strahom od visine“ moguće racionalno objasniti ponašanje japanskog proizvođača u slučaju ovog kompaktnog krosovera! Napraviti dobar SUV, ubediti mnoge da im je baš on potreban, uložiti u kampanju i onda „zatajiti“ u proizvodnji ili stidljivo krenuti sa istom… To nije bio dobar start, ali je Qashqai opet nekako uspeo da stigne do samog vrha popularnosti u ovom segmentu. Mada, jedno je doći do vrha, a drugo je održati se tu!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Restilizovani Qashqai, ipak, ima dobre preduslove za to, jer sada izgleda i bolje i zabavniji je u vožnji. A opet, možda su učinjene promene previše blage da bi se obezbedio mir u naredne tri godine do pojave nove generacije, budući da je brojna konkurencija već tu. Realno, ovaj porodični krosover Nissana ni sa čim posebno ne briljira, ali ni ne razočarava. Zapravo, on je u ukupnom rezultatu odličan… Ili možda, veoma dobar, jer cena od 31.600 evra, koliko košta upravo ovaj model, u Srbiji odmah može da se odrazi na „popularnost“, što svakako nije dobro, ali je, nažalost, tako!

  Zoran Živkov/TopSpeed


  Nissan Qashqai 1.6 dCi Tekna Premium 130 KS

  Karoserija SUV, 4 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.394 x 1.806 x 1.595 mm, međ. rast. 2.646 mm; zapremina prtljažnika 430/1.585 lit, masa 1.575 kg
  Motor dizel, redni, 4 cilindra, 1.598 ccm, 130 KS pri 4.000 o/min; 320 Nm pri 1.750 o/min
  Transmisija šestostepena, manuelna; pogon napred ili 4×4
  Ogibljenje napred nezavisno, MacPherson, spiralne opruge, gasni amortizeri, popr. stabilizator; nazad multi-link
  Kočnice samoventilirajući diskovi napred i puni diskovi nazad
  Pneumatici 225/45 R19
  Performanse 0 – 100 km/h za 10,5 s; 190 km/h; 4,9 l/100 km; emisija CO2 122 g/km
  Cena 31.800 evra

  Ocena
  + atraktivna pojava, efikasan i štedljiv motor, poboljšan kvalitet i tehnika
  – kratki prenosni odnosi, “nervoza” zadnjeg dela

  Utisak
  Van svake sumnje, Nissan Qashqai je jedan od lidera u klasi kompaktnih krosovera i dobar izbor vozila za porodične ljude

  chats-viber-ts

  Tagovi: 4x4, crossover, dci, krosover, nissan, qashqai, restilizacija, suv, test