0

VOZILI SMO NA STAZI: Toyota Yaris GRMN (VIDEO)

Na međunarodnoj prezentaciji koja još uvek traje, redakcija TopSpeed magazina imala je priliku da se upozna sa novim Yarisom GRMN, prvim sportskim modelom Toyote koji se proizvodi na Starom kontinentu

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Predstavljena jesenas na Salonu automobila u Frankfurtu, Toyota Yaris sa oznakom GRMN (Gazoo Racing tuned by Meister of the Nurburgring) privukla je pažnju svim zaljubljenicima u male, sportske automobile, a jedan od razloga je i taj što japanski proizvođač upravo ovim modelom obeležava svoj povratak u Svetski reli šampionat (WRC)!

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Iako je reč o limitiranoj i unapred rasprodatoj seriji od 400 primeraka za Evropu, plus 200 za japansko tržište gde nastupa pod imenom Vitz GRMN, zvanično lansiranje je propraćeno velikom međunarodnom prezentacijom. Jasno je, dakle, da je reč o modelu od izuzetnog značaja za sportski imidž Toyote.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kako bi se na prikladan način upoznali sa svim vrlinama Yarisa GRMN, domaćini su nam stavili na rasplaganje stazu ParcMotor nadomak Barselone, gde smo do krajnjih granica testirali „džepnu raketu”.

  Pokreće je Toyotin 1,8-litarski agregat sa mehaničkim kompresorom i šestostepenim ručnim menjačem sa skraćenim prenosnim odnosima. Maksimalna snaga iznosi 212 KS uz 250 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 6,3 sekunde, dok je maksimalna brzina 230 km/h!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Opširnije o automobilu, kao i kompletan utisak iz vožnje moći ćete da pročitate u februarskom broju TopSpeed magazina, a do tada, pogledajte kratak video iz prvog lica (POV)!

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: gazoo racing, grmn, Nurburgring, pov, test, toyota, yaris