0

TEST Opel Grandland X: Za novo doba (VIDEO)

Ključni igrač ofanzive Opela “7 u 17” i poslednji model sa X oznakom, predstavljen je na Salonu automobila u Frankfurtu. Nekoliko dana kasnije, Grandland X, kojim je kompletirana familija X, izašao je i pred evropske novinare. Prezentacija je upriličena u Bulderhausu u Darmštatu, koji je i evropska prestonica digitalizacije

Foto: Predrag Kalem

Foto: Predrag Kalem

SUV segment je najbrže rastući segment automobila i Opel je stavio do znanja da ne želi da prepusti deo tržišta na kojem se više puta pojavljivao u prethodnom periodu, nekada sa više, a nekada sa manje uspeha. Ipak, sada je tu potpuno nova porodica X, čiji je model Grandland X najmlađi član…

pročitaj još

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Ovaj model je razvijan u saradnji sa PSA grupacijom i deli platformu, agregate i menjače sa Peugeotom 3008. Za spoljašnju pojavu najnovijeg Opela ne možemo reći da je jedinstvena. Naime, uvek će biti nekog ko će reći da je ovo rešenje liči na ono, a ono na ovo, ali definitivno niko neće reći da pomenuti Opel sa X faktorom nije, u najmanju ruku, dopadljiv.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Napred, pored novog dizajna znaka na širokom grilu hladnjaka, dominiraju i prepoznatljive led svetlosne grupe. Plastične obloge koje se pružaju oko celog vozila, ovom modelu daju dozu robusnosti koja je i nezaobilazni deo SUV segmenta. Karoserija je dvobojna kod modela Crossland X, ali se to u prvi mah teško uočava, budući da je visina vozila preko 1,6 metara, tako da to postaje vidljivo tek na C stubu gde se linija krova spaja sa ostatkom karoserije.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Ipak, ne može se reći da je sam model izgubio na atraktivnosti, pogotovo ako pogledamo zadnji deo. Tu se u stvari dobija pravi utisak o širini vozila koja iznosi 1.856 milimetara. Svaki detalj je dobro osmišljen, a izdvajamo visoko pozicionirane i nešto tanje led svetlosne grupe, kao i srebrnu masku izduvnog sistema na dnu zadnjeg branika. Kada tome dodamo povišeni klirens i masivne točkove od 18 cola, mišićavost i sportski izgled karoserije je u potpunosti zaokružen.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Međuosovinski razmak je nešto manji od 4,5 metara a najveći benefit toga primetan je kako u kabinskom prostoru, tako i u udobnoj i komfornoj vožnji. Prtljažni prostor ima zapreminu 514 litara koja raste na 1.652 litra sa oborenim naslonima zadnjih sedišta. Savim dovoljno za planiranje dužih porodičnih putovanja, kada obično nosimo i potrebne i stvari koje mislimo da će zatrebati. U enterijeru vozača i putnike očekuje prijatna atmosfera i vrlo kvalitetna završna obrada. Sedišta napred su ergonomski dobro profilisana, baš kao i ona pozadi, što nije slučaj kod nekih konkurenata.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  I mada Opel definiše udobnost za pet odraslih osoba, ipak ne biste baš želeli da ste vi taj peti putnik, ali zato su vozačka i suvozačka pozicija odlične, a sve komande su na dohvat ruke. Na instrument tabli dominira info displej bord kompjutera, čija je komanda “skrivena” na ručici migavaca u vidu prstena… To je nešto što je Opel već praktikovao kod nekih svojih prethodnih modela i što je zadržao i kod Grandlanda X, a možda baš i nije morao! I kada smo već kod zamerki, evo još jedne veoma subjektivne, prema kojoj bi možda  obruč upravljača mogao da bude nešto deblji.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Ono što je još potrebno istaći je da se u vozilu nalazio sav asortiman dodatne elektronike koja polako postaje zaštitni znak Opelovih modela. Intellilink, asistencija održavanja putanje kretanja, asistencija mrtvog ugla, čitanje saobraćajnih znakova, auto-adaptivni tempomat, a sve je propraćeno zvučnim i  vizuelnim upozorenjima. Takođe, tu je bila i neizbežna asistencija prilikom parkiranja, kao i panoramska kamera koja simulira pogled iz ptičje perspektive u toku parkiranja i daje prikaz udaljenosti susednih vozila sa leve i desne strane.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Motorizacija Grandlanda X koji smo vozili u Nemačkoj identična je onoj sa kojom smo se upoznali kod Crosslanda. Radi se o dizel agregatu od 1,6 litara zapremine sa 120 KS i 1,2 turbo benzincu sa tri cilindra koji ima 130 KS i maksimalni obrtni moment od 230 Nm. I oba ova agregata razvijena su od strane novog vlasnika Opela, PSA grupacije.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Manuelni šestostepeni menjač je za benzinski motor prava mera. Prenosni odnosi su dovoljno dugi i čine ovaj automobil prilično agilnim. Ulaskom u više obrtaje pojavljuje se zvuk, pa iako je izolacija kabine veoma dobra, neće svima biti prijatan, ali je svakako zanimljiv. To je jednostavno cena agregata sa tri cilindra i od tog zvuka se ne može pobeći. Za narednu godinu planirani su novi osmostepeni automatski menjač i turbodizel agregat od 180 konjskih snaga.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Preglednost iz vozila je odlična, gedžeti asistencije u vožnji posao obavljaju korektno. Oslanjanje je nešto tvrđe, ali komfor vožnje nije kompromitovan. Čak je i subjektivni osećaj vozača da kontroliše situaciju, te “odziv” upravljača, sasvim dobar. Sve u svemu, Opel je sa modelom Grandland X ušao na teren C SUV segmenta gde su već mnogi konkurenti zauzeli visoka mesta i gde su već dugo prisutni. Zato se nadamo da ovaj model neće pogoditi sudbina prolaznih epizoda, kao što je to bio slučaj sa prethodnim SUV modelima ovog proizvođača, već da će njime učvrstiti svoju poziciju u vremenu koje je pred nama.

  iz Darmštata,
  Predrag Kalem/TopSpeed

  OPEL GRANDLAND X

  Karoserija SUV, 5 vrata, 5 sedišta; d x ‰ x v 4.477 x 1.856 x 1.609 mm, međ. rast. 2.675 mm; masa 1.350 kg; prtljažnik 514 litara
  Motor benzinski, turbo, 3 cilindra; 1.199 ccm; 130 KS pri 5.550 o/min; 230 Nm pri 1.750 0/min
  Transmisija ručna; šest stepeni prenosa, pogon na prednje točkove
  Kočnice napred samoventilirajući diskovi, nazad puni diskovi
  Oslanjanje napred MacPherson, nazad multi-link
  Pneumatici 225/55 R18
  Performanse 0-100 km/h 10,9 s; 188 km/h; 5,5 l/100 km, 127 g C02/km
  Cena od 23.700 evra (u Nemačkoj)

  Ocena
  + Funkcionalnost naprednih bezbednosnih sistema, živahan i ekonomičan motor
  – Komfor na zadnjoj klupi

  Utisak
  Opel Grandland X ima čemu da se nada u SUV segmentu, došao je nešto kasnije, ali zato nudi više od pojedinih konkurenata koje je već sustiglo vreme

  chats-viber-ts

  Tagovi: crossover, grandland x, krosover, opel, suv, test