0

TEST SEAT Leon ST Cupra: U trkačkom duhu (VIDEO)

Španski proizvođač pod okriljem VW grupe, pored standardnog modela Leon Cupra sa troja i petora vrata, ponudio je i karavan verziju nazvanu Cupra ST sa 300 konjskih snaga i pogonom na sva četiri točka. Kako bismo adekvatno upoznali mogućnosti ovog sportskog karavana, isprobali smo ga na stazi, u vožnji na limitu!

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Nakon zapaženog nastupa Leona Cupra sa troja i petora vrata, SEAT je odlučio da „promeša karte“ obogativši ponudu sportske game karavan verzijom pod nazivom Leon ST Cupra. Mada, to i nije najveća novina, jer je treća generacija Leon Cupra ugledala svetlost dana još pre pet godina, da bi se karavan verzija uključila u ovu priču pre tri godine. Međutim, sportski model je od nastanka dobio niz inovacija, a mi smo testirali najnoviju verziju Cupre ST, koja, osim pojačanog motora od 300 KS, prvi put dolazi sa pogonom na sve točkove. Sve to čini da ovaj model privlači posebnu pažnju time što spaja dve, u teoriji nespojive osobine – praktičnost i performanse.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kao što smo nedavno pisali, španski proizvođač je u Srbiji organizovao međunarodnu dinamičnu prezentaciju „SEAT Driving Experience 2017” na stazi NAVAK, gde smo, pored kraće vožnje novih modela Ibiza i Ateca FR, imali priliku da testiramo novi SEAT Leon ST Cupra 300 4Drive. Kako bismo ispitali performanse koje se kriju iza respektabilnog natpisa Cupra, automobil smo podvrgli vožnji na limitu. Ali, pre nego što “stisnemo gas”, upoznajmo se sa ovim karavanom…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, reč je o trećoj, restilizovanoj generaciji modela Leon koji je po prvi put ponuđen u karavan verziji, a nalazi se na Volkswagenovoj MQB modularnoj platformi koju deli sa Audijem A3, Škodom Octavijom i VW Golfom. Iako mehanički gotovo istovetni, rođaci se ipak razlikuju, a SEAT se najviše izdvaja oštrim, mladalačkim spoljašnjim dizajnom. Leon ST, kao i ostale automobile u gami SEAT-a, odlikuje oštra “prednjica” i zadnji kraj sa novim LED svetlosnim potpisom.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Bočno primećujemo dve linije koje naglašavaju široku i agresivnu pojavu. Sportski nastup se dodatno može pojačati pomoću opcionog Performace Pack paketa, koji je dostupan samo uz verziju Cupra, a dodatno unapređuje stajling automobila sa laganim 19-inčnim naplacima, kao i crnom ili narandžastom lajsnom na pragu vozila. Modeli Cupra dodatno se izdvajaju od standardnih verzija po prepoznatljivim oznakama na prednjoj masci i „gepek“ vratima, gde je natpis Leon ustupio mesto oznaci Cupra.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Što se enterijera tiče, na prvi pogled deluje prazan i jednostavan, da ne kažemo monoton. Mada, ergonomija je sasvim dobra, sve komande su na svom mestu, a kvalitet materijala je u skladu sa očekivanjima. Elementi po kojima se izdvaja Cupra ST jesu odlično profilisana sedišta na čijem naslonu stoji utisnut natpis Cupra, kao i trokraki sportski volan sa istim logotipom.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na centralnoj konzoli nalazi se 8-inčni touchscreen displej, ispod kojeg su pozicionirani tasteri za biranje između četiri režima vožnje (Comfort, Sport, Cupra i Individual), kao i instrumenti za podešavanje klimatizacije. Savremene tehnologije nisu izostale, a tu se svrstavaju adaptivni tempomat, samostalno kočenje u slučaju nužde, automatska aktivacija i deaktivacija dugih svetala, kao i „infotejment“ sistem koji podržava jednostavno povezivanje sa pametnim telefonima.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  U zadnjem delu vozila nalaze se prostrana sedišta, baš kao i kod standardnog Leona, dok je iza njih prtljažnik ogromne zapremine. Na raspolaganju je čak 587 litara, dovoljno je reći – više nego kod Audija A6!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Kada je reč o ponudi motora, menjača i pogona, SEAT uz 2,0-litarski turbomotor od 300 KS nudi mogućnost izbora između ručnog šestostepenog i automatskog DSG menjača. Modeli sa automatskim prenosom dostupni su sa klasičnim pogonom na prednje točkove, ali i sa integralnim 4Drive pogonom. Upravo u toj konfiguraciji je bio testirani primerak, dakle sa 2.0 turbomotorom od 300 „konja“ i 380 Nm, “uparen” sa automatskom šestostepenom DSG transmisijom, koja prenosi snagu na sva četiri točka putem Haldex diferencijala sa više lamelastih spojnica.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zahvaljujući maloj masi od svega 1391 kilograma i 4×4 pogonu, ubrzanje od 0 do 100 km/h traje ispod 5 sekundi, što je za više od cele sekunde brže od prethodne verzije sa 290 KS i pogonom na prednjoj osovini. Maksimalna brzina je, kao kod većine današnjih automobila, limitirana na 250 km/h. Ukoliko želite da Cupru karavan podignete na još viši nivo, u ponudi je pomenuti Performance Pack, koji uključuje lagane naplatke od 19 inča ispod kojih se kriju Brembo kočiona klješta i diskovi.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na našem testu se našla plava Leon ST Cupra u najsnažnijem izdanju, sa kontrastnim crnim točkovima i crvenim kočionim čeljustima. Prve krugove na stazi provezli smo lagano, kako bi se najbolje upoznali sa automobilom i snagom od 300 „konja“. Nakon kratkog vremena, adaptirali smo se i „sjedinili“ sa vozilom, što nam je dalo zeleno svetlo da izaberemo režim Cupra i ispitamo mogućnosti ovog karavana. Sat vremena smo proveli na stazi, vozeći, hladeći, pa ponovo napinjući ST Cupru do krajnjih mogućnosti. I sve vreme smo uživali dok su se pozitivni utisci, kao domine, ređali jedan za drugim.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naime, automobil se jako dobro ponaša u dugim krivinama, zahvaljujući međuosovinskom rastojanju od 2.631 mm, dok u oštrim, svoju dužinu od 4.530 mm kompenzuje pogonom na sva četiri točka. Kada dođe do proklizavanja prednjih točkova, Haldex distribuira deo obrtnog momenta na zadnju osovinu i time umanjuje tendenciju podupravljanja prilikom oštrih skretanja. I pored visoke spoljašnje temperature i forsiranog režima vožnje, kočnice su se pokazale kao efikasne i postojane. Tek nakon više spojenih krugova, osetili smo blagi gubitak performansi, ali nakon kratkog hlađenja, bile su ponovo spremne da „zagrizu“ kada zatreba.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Što se agregata i transmisije tiče, oni su odlično upareni. Motor raspolaže sa velikom rezervom snage već pri niskim obrtajima i ne gubi energičnost sve dok kazaljka ne dotakne crveno polje na obrtomeru. Ipak, primetili smo da čak i u manuelnom modu, ukoliko „dotaknete“ maksimalan broj obrtaja, menjač će sam “prešaltati” u viši stepen prenosa. Pored tog, nazovimo nedostatka, ST Cupra pruža čist sportski užitak. Sportska, jače profilisana sedišta predstavljaju deo dodatne opreme, ali su pokazala da vrede svaku paru jer nisu dozvoljavala da „ispadnemo“ iz njih pod „naletima“ G-sila.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Precizan upravljač, sa polugicama iza volana za promenu “brzina”, sve vreme nam je davao osećaj da se nalazimo u automobilu koji je stvoren za aktivnosti ovog tipa, a ne u karavanu. Celokupan doživljaj pratio je glasan zvuk iz izduvnog sistema, koji u zavisnosti od režima u kom se nalazite, menja svoju jačinu, a svakako je najglasniji u Cupra modu.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Vreme provedeno na stazi dalo nam je uvid u velike dinamičke mogućnosti ovog sportskog karavana. Sa druge strane, svakako ne treba zanemariti ni ostale osobine koje dolaze do izražaja u svakodnevnoj vožnji, a to su na prvom mestu prostranost i praktičnost. Pomenuta kombinacija čini Leon ST Cupru 300 4Drive intersantnim automobilom za mlade porodice kojima treba funkcionalan automobil, ali sa dozom poleta i ludosti kada se to od njega zahteva.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Drugim rečima, ono što je Audi RS6 među supersportskim limuzinama, to je ST Cupra među “hothečevima”. Nažalost, testirana verzija nije u ponudi na našem tržištu, dok je Leon ST Cupra sa 300 KS, manuelnim menjačem i pogonom na prednje točkove dostupna po ceni od 32.909 evra.

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  SEAT Leon Cupra ST 300 4Drive
  Karoserija
  karavan, 5 vrata, 5 sedišta; d x š x v 4.540 x 1.816 x 1.428 mm, međ. rast. 2.631 mm
  Motor benzin, R4, turbo; 1.984 ccm, 300 KS, 380 Nm pri 1800-5500 o/min.
  Transmisija automatska; DSG šestostepena; pogon na sva četiri točka
  Oslanjanje napred MacPherson, nazad multilink
  Kočnice                ventilisani diskovi napred i pozadi
  Pneumatici 235/35 R19 Michelin Pilot Sport Cup 2
  Performanse 0-100 km/h za 4,9 s; 250 km/h; 7,2 l/100 km

  Ocene
  + Performanse, pogon, svestranost
  – Siromašan enterijer, kvalitet pojedinih materijala

  Utisak
  SEAT je sa modelom Leon Cupra ST 300 uspeo da beskompromisno spoji performanse i praktičnost

  chats-viber-ts

   

  Tagovi: 300 4drive, 4x4, cupra st, leon, seat, staza, test, turbo, volkswagen