0

TEST Land Rover Discovery HSE Td6: Drugačiji, a isti! (VIDEO)

Land Rover je udahnuo novi život petoj verziji modela Discovery sa potpuno izmenjenim, modernim izgledom, dok je sa druge strane, zadržao sve adute i vrline koje karakterišu ovaj kultni model britanskog premijum proizvođača

Foto: Aleksandar Savin

Foto: Aleksandar Savin

Britanski premijum proizvođač Land Rover premijerno je u septembru prošle godine, na Salonu automobila u Parizu, predstavio potpuno novi Discovery. Za razliku od prethodnih verzija, prinova je po pitanju izgleda napustila tradiciju. Prateći najnovije trendove, napušten je “kockasti šablon”. Lice novog Discovery sada podseća na mlađeg brata – Discovery Sport, koji je, opet, usklađen sa linijom Range Rover modela.

pročitaj još

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  No, i pored značajnih promena, veliki i luksuzni model pred sobom ima imperativ da zadrži sve one ključne elemente koji su proslavili njegove pretke. Kako bi se uverili da nova generacija kultnog terenca nije izgubila svoje sposobnosti van asfaltiranih površina, podrvrgli smo ga i nizu izazova…

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Prva verzija modela Discovery nastala je još 1989. godine i sve do sadašnjeg izdanja, pratio je prepoznatljiv kockasti oblik. Takav pristup pokazao se kao odličan na polju funkcionalnosti, ali mu je estetika bila dosta ograničena i svedena, jednom rečju – konzervativna. Sada se pred nama našlo novo, peto izdanje, koje na prvi pogled uopšte ne liči na svoje prethodnike.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Tek kada obiđete krug oko ovog SUV-a, prepoznaćete neke od karakterističnih obeležja, kao što je C-stub, ravan zadnji deo vozila i asimetrično postavljena zadnja tablica. Sa druge strane, svojom dužinom od skoro pet, širinom od 2,2 (sa retrovizorima), visinom od 1,8 metara i klirensom od 283 milimetara, novitet, poput predaka, naglašava robusnost i sposobnost da se suprotstavi i najzahtevnijim putevima i bespućima.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Najveću promenu u dizajnu svakako donosi prednji deo koji sada krase maska hladnjaka i novi svetlosni potpis, elementi slični onima kakve poznajemo kod luksuznih Range Rover modela. Tu je i zaobljeniji prednji branik. Sve to učinilo je da Discovery postane poželjniji među klijentima koji cene off-road sposobnosti, ali ujedno vole da automobil koriste kao pokazni “lifestyle” gedžet.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Luksuzni doživljaj se nastavlja i unutar vozila gde nas dočekuju široka kožna sedišta sa jasnim pregledom na prostranu kabinu. Raspored tastera je na očekivanim mestima, čineći Discovery lakim za upotrebu. Na centralnoj konzoli primećujemo 10,1-inčni displej osetljiv na dodir, sa novim InControl Touch Pro info-zabavnim sistemom koji omogućava 3G WiFi internet konekciju čak osam uređaja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ispod ekrana i tastera za opcioni 4-zonski klima-uređaj, za koji je doplata 486 evra, nalazi se dobro poznata rotaciona komanda menjača, kao i Terrain Response 2, selektor izbora režima vožnje. Ova opciona komanda, za koju je doplata 215 evra, pored automatskog moda, na raspolaganju nudi pet različitih podešavanja u zavisnosti od podloge na kojoj se automobil nalazi.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Grass režim namenjen je vožnji po travi, Gravel & Snow po makadamu i snegu, Mud po blatu, Sand po pesku, a tu je i Rock Crawl za zahtevnu vožnju po kamenju. Pored već standardne Hill Descent Control funkcije, koja olakšava vozaču kretanje niz strinu tako što održava konstantnu brzinu automobila, tu je i opcija koja omogućava menjanje visine vozila zahvaljujući vazdušnom oslanjanju.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Pored vrhunske off-road tehnologije, nalazi se i veliki broj pregrada kao, recimo, frižider (390 evra),  pozicioniran u kaseti između prednjih sedišta. Pokretni panoramski krov dodatno doprinosi celokupnom utisku, dajući putnicima na zadnjoj klupi, pored utiska velike prostranosti i komfora, razlog više da izaberu tu poziciju prilikom putovanja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zapremina prtljažnika iznosi 1.137 litara, a obaranjem zadnjih sedišta, ona se povećava na zadivljujućih 2.500 litara. Generalno, prostora u unutrašnosti ima mnogo, ali ima i ponekih detalja koji mogu zasmetati… Recimo, kvalitet plastike na pojedinim mestima jer ima delova koji kao da su “uskočili” iz nekog drugog modela, poput rukohvata iznad vrata.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Inače, testirani model bio je u HSE paketu opreme, što znači sa naplacima od 20 cola, LED svetlima, Meridian zvučnim sistemom, uz još mnogo toga, kao i već navedenom dodatnom opremom… Vozili smo ga na otvorenim i magistralnim putevima, ali i deonicama van asfalta. U prvi mah, kada sednete u njega, sve deluje komplikovano, jer je potrebno neko vreme za upoznavanje sa luksuznim kokpitom, a kasnije je sve već stvar navike. Ali, ono što je odmah primetno i veoma prijatno, jeste odlična zvučna izolacija, nesvakidašnja za većinu vozila ovih gabarita. Čak i pri većim brzinama na autoputu, zahvaljujući dobroj izolaciji, buka u unutrašnjosti je minimalna.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Ergonomija sedenja je takođe na visokom nivou, kao i preglednost tokom manevrisanja po uskim ulicama. Pozicija najvažnijih komandi je odlična, ali ekran osetljiv na dodir nije tako “prijateljski” nastrojen. Posebno je komplikovano bilo uneti željenu destinaciju u navigacioni sistem. Zato smo prekočili ovaj deo i samo pojačali muziku, koja je, zahvaljujući odličnom Meridian ozvučenju, podigla atmosferu na viši nivo!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Discovery koji smo vozili opremljen je trolitarskim V6 dizel agregatom koji isporučuje 258 KS i 600 Nm što je sasvim dovoljno da se izbori sa karoserijom težine 2.230 kg. To potvrđuju i performanse, jer ovaj veliki SUV do 100 km/h stiže za 8,1 sekundu, dok je maksimalna brzina respektabilnih 209 kilometara na čas. Ukoliko niste ljubitelji dizela, na raspolaganju je i benzinski, takođe trolitarski V6 sa kompresorom, koji raspolaže sa 340 KS i 450 Nm, čije ubrzanje do stotke traje još kraće – 7,1 sekundu!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Prenos snage na sva četiri točka prepušten je odličnom ZF automatskom osmostepenom menjaču, a pravi potencijal dinamičnih sposobnosti prepoznaje se prilikom biranja S (Sport) režima vožnje. Tada vam Discovery dopušta da koristite komande za manuelno menjanje stepena prenosa, koje su pozicionirane iza upravljača. Iako nije namenjen ovakvom, agresivnom tipu vožnje, Discovery je na polju vozne dinamike prevazišao većinu naših očekivanja.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Naravno, naginjanje karoserije postoji, ali nije neprijatno, a vazdušno oslanjanje dosta doprinosi stabilnosti na putu, mada uvek treba imati na umu da ovo nije sportski automobil, već porodični SUV sa priličnom masom, tako da je vozna dinamika, delom, kompromitovana, iako proizvođač tvrdi da je ova peta generacija za čitavih 480 kg lakša nego prethodna!

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Nakon dinamične vožnje po asfaltu, na red je došla i provera off-road sposobnosti. Biramo jedan od pet režima, u ovom slučaju onaj za pesak i silazimo na prašnjavi, neravni put. Boljoj trakciji dodatno je doprineo opcioni elektro-aktivni zadnji diferencijal (1.295 evra) čiji je pun potencijal daleko iznad onoga što je nama bilo neophodno u datoj situaciji. Manevarske sposobnosti olakšala je kamera za vožnju u „rikverc“ sa odličnom grafikom, kao i nešto manji krug zaokreta upravljača, koji pomaže kod izbegavanja prepreka.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Na neravninama, bilo udužnim ili poprečnim, ovaj Land Rover se, u duhu tradicije, veoma dobro snalazi. Čak dozvoljava i veće brzine nego što bi se u prvi mah odlučili, a vazdušno oslanjanje kompenzuje svu agresivnost. Jedino je vozilo “nešto teže” na upravljaču, imajući u vidu najsavremenije standarde električne asistencije, mada je preciznost prilično dobra. Kakav god izazov da smo pred novi Discovery postavili, on je sve to sa lakoćom ispunjavao, potvrdivši svoju dominaciju u ovom segmentu. Zapravo, utisak je da ovaj porodični SUV može mnogo više nego što će bilo koji vlasnik od njega i tražiti.

  Foto: Aleksandar Savin

  Foto: Aleksandar Savin

  Zaključak bi stoga bio da je Land Rover pogodio, ono što se kaže, zlatnu sredinu sa novim modelom Discovery! Uspešno je ukombinovao moderan izgled, komfor i zavidne off-road sposobnosti, čineći ga pravim izborom za ljude koji se ne pribojavaju avantura, već naprotiv, one predstavljaju sastavni deo njihovih života. Ipak, jedna od većih prepreka od bilo koje van uređenih puteva, imajući u vidu naše tržište, može da bude cena. Za testirani Discovery u HSE paketu sa mnoštvo dodatne opreme, potrebno je izdvojiti čak 82.669 evra. To malo koga može da ostavi ravnodušnim, baš kao i impresivna pojava. U suštini, ovo je veoma praktičan, veliki, porodični SUV, uz to i luksuzan,  iz “poznate” porodice. No, da li je sve to dovoljno da se zaobiđe pomenuta “prepreka” u vidu cene?

  Aleksandar Savin/TopSpeed

  Land Rover Discovery HSE Td6 4WD

  Ka­ro­se­ri­ja SUV, 5 vra­ta, 5 se­di­šta; d x š x v 4.970 x 2.073 x 1.852 mm, međ. rast. 2.923 mm, ma­sa 2.230 kg, pr­tlja­žnik 1.137 lit
  Mo­tor dizel, V6, turbo, 2.993ccm; 258 KS pri 3750 o/min; 600 Nm pri 1.750 do 2.250o/min
  Tran­smi­si­ja ZF automatska, osmostepena; po­gon 4×4
  Oslanjanje napred nezavisno, nazad multilink
  Koč­ni­ce ventilirajući diskovi napred i pozadi
  Pneumatici 255/55 R20
  Per­for­man­se 0-100 km/h za 8,1 s; 209 km/h; 189g CO2/km

  Ocene
  + Vrhunske off-road sposobnosti, prostranost enterijera, impresivna pojava
  – Nejasno raspoređene funkcije ekrana ostetljvog na dodir, kvalitet pojedinih materijala

  Utisak
  Land Rover je napravio veliki iskorak sa petom verzijom modela Discovery koji je uspešno “primio” novi dizajn, ali bez kompromisa u pogledu terenskih sposobnosti

  chats-viber-ts

  Tagovi: discovery, hse, land rover, range rover, td6, test