0

Peugeot 308 VIP Challenge: Uloga “pitomca“ (VIDEO)

Da li je u pitanju vojnički “dril” ili nešto drugo, ali naš mladi glumac Bojan Perić bio je previše disciplinovan i oprezan za jedan Peugeot 308 VIP Challenge

Foto: Zoran Živkov

Foto: Zoran Živkov

Naš naredni gost u takmičenju Peugeot 308 VIP Challenge poznat je kao disciplinovan i savestan vozač. Zbog toga nije slučajno što ga je Agencija za bezbednost saobraćaja i pozvala da učestvuje u kampanji podizanja svesti o odgovornom ponašanju za upravljačem.

pročitaj još

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Bojan Perić, mladi i talentovani glumac, poznat iz nekih domaćih popularnih TV serija, ali i filmova, nikada nije imao ulogu povezanu direktno sa automobilima, a nije bio ni u ovakvoj situaciji… Tačnije, vozio je po pisti, ali na Vojnom aerodromu “Batajnica” putnički automobil, onako, u pauzi snimanja. A sedeo je i u kokpitu, no u pitanju je bio borbeni avion, kompletna pilotska oprema, spuštena kabina i vreo dan, tako da je na neki način osetio ono kroz šta sve prolaze vozači na trkama. Međutim, do sada još uvek nije imao neku takvu ulogu, mada je razmišljao koliko bi izazovno bilo tumačiti, recimo, lik Senne.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Budući da Bojan nikada pre nije vozio na ovoj stazi, upoznavanje sa idelanim linijama je pažljivo propratio. Doduše, malo je “kočio” nogama na suvozačkom mestu, ali na tako nešto smo već navikli kada Andrej gostima pokazuje stazu. Priznaje da ga je malo zbunilo i to što je ovaj Peugeot 308 Puretech 1.2E 130 potpuno nov, pa mu je nekako bilo žao šta sve mora da istrpi.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Iznenadile su ga performanse motora, koji ima tako malu radnu zapreminu od svega 1.199 ccm, ali se uz pomoć turbo punjača i 130 KS, tako uspešno bori sa masom vozila. No, budući da je ona svega 1.090 kg, te da motor ima i 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta, perfomranse ovog hečbeka su odlične.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  Motor je elastičan i ima dovoljno snage i pri nižim obrtajima, tako da se mogu kompenzovati i neke greške sa šestostepenim manuelnim menjačem. Ipak, osnovni preduslov za postizanje dobrog vremena ovde je ne opuštena gradska vožnja, već korišćenje cele širine staze, od ivice do ivice.

  Foto: Zoran Živkov

  Foto: Zoran Živkov

  I Bojan je to pokušao da uradi, ali usađena vozačka discipilina ga je u tome sputavala. Čak i kada se opustio, na pravcima je bio previše oprezan, ali bi onda u krivinama malo preterivao sa brzinom. Zbog toga postignuto vreme od 1 minut 08,452 sekundi jeste solidno, ali mladi glumac ima potencijal da bude još brži. Da bi to postigao, potrebno je još samo malo vežbe i rutine, ali i da malo popusti ona “vojnička disciplina”. No, budući se ovako nešto radi retko, a da je u saobraćaju svaki dan, najbolje je da ostane oprezan kao i do sad!

  TopSpeed Team

  chats-viber-ts

  Tagovi: ams osiguranje, autokomerc karting centar, bojan perić, nokian, peugeot 308, vip challenge