0

TRKA SE NASTAVLJA: Mercedes-Benz GLB

U SUV ponudi Mercedesa od danas “sija nova zvezda”... Reč je o kompaktnom SUV modelu po imenu GLB, koji “popunjava rupu” između aktuelnog GLA i GLC

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

“Trka u naoružavanju“, odnosno u tome ko će imati više SUV modela u ponudi, nastavlja se bez predaha! Ovaj put, na redu je Mercedes, koji je upravo predstavio svoj kompaktni SUV model GLB. U pitanju je automobil koji „upada“ u segment u kojem se već neko vreme nalaze Audi Q3 i BMW X1.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Novi SUV je baziran na Mercedesovoj MFA II platformi, sa međuosovinskim rastojanjem od 2829 milimetara. Ukupna dužina vozila iznosi 4634 mm, dok je visina 1658 milimetara. Interesantno je i to da će GLB biti ponuđen u verziji sa pet i sedam sedišta, što Q3 i X1 ne nude.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Vizuelno, model GLB praktično nema svog uzora u ostatku SUV „porodice“, što će reći da je izgled kako prednjeg dela, tako i „zadnjice“ prilično originalan, bez vidljivog „pozajmljivanja“ što je inače prilično uobičajena praksa.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  U enterijeru je slična situacija, što će reći i da je tu uvedeno nekoliko novina, uz već standardne elemente kao što je digitalna instrumentacija sa širokim displejem na kojem se u desnom polju nalazi panel MBUX infotejnment sistema.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Kada je reč o pogonskim jedinicama, Mercedes je za GLB spremio dva benzinska i jedan dizel, u nekoliko različitih verzija snage. Model GLB 200 pokreće 1,3-litarski turbo od 162 KS, dok se ispod „haube“ GLB 250 nalazi 2,0-litarski turbo od 220 „konja“.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Dizel modele pokreće 2,0-litarski motor od 150 konjskih snaga u verziji GLB 200d dok se u GLB 220d 4MATIC nalazi ista pogonska jedinica, ali od 190 „konja“. GLB 200 benzinac dolazi sa 7-stepenim DCT menjačem dok ostatak game poseduje 8-stepeni automatik. Inače, osim GLB 220d 4MATIC, svi modeli imaju pogon na prednjim točkovima.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Kako su u Mercedesu najavili, tokom naredne godine možemo očekivati i „sportske“ modele GLB 35 AMG, kao i GLB 45 AMG, koji će najverovatnije dobiti pogonske jedinice koje se nalaze u A35 i A45, odnosno CLA i GLA AMG modelima. Na bazi GLB biće baziran i čisto električnu SUV koji će nositi oznaku EQB, a najavljen je za 2021.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: benz, glb, mercedes, noviteti, suv