0

ČETVRTI MUSKETAR: Hyundai Kona Hybrid

Nakon klasičnog benzinca i dizela, a zatim i čisto električnog modela, Hyundai je ovih dana predstavio i četvrtu, hibridnu verziju krosovera Kona

Foto: Hyundai

Foto: Hyundai

Hyundai je ovih dana „proširio“ porodicu krosover modela Kona, te sada uz klasični benzinac, dizel i čisto električnu verziju, imamo i Kona Hybrid koji je pogonsku jedinicu „pozajmio“ od već postojeće KIA Niro.

pročitaj još

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  To znači da se za pogon koristi 1,6-litarski atmosferski benzinac od 105 konjskih snaga, u kombinaciji sa elektromotorom koji oslobađa dodatnih 44 „konja“. Efektivna snaga ovog sistema deklarisana je na 140 KS, uz 265 Nm obrtnog momenta.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Snaga se preko 6-stepenog menjača sa dvostrukim kvačilom isporučuje na prednje točkove, dok se elektromotor energijom napaja iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 1,56 kWh, koje se dopunjuju prilikom kočenja, bilo motorom ili kočnicom.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Hyundai deklariše vreme potrebno za ubrzanje iz mesta do 100 km/h na 11,2 sekunde dok je maksimalna brzina oko 160 km/h. Prosečna potrošnja prema fabričkim podacima iznosi 3,9 litara, a emisija CO2 svega 90 g/km.

  Foto: Hyundai

  Foto: Hyundai

  Hibridna verzija dobila je i nešto opremljeniji enterijer kada je reč o gedžetima. Tačnije, tu je sada veći displej na kojem se prikazuju podaci hibridnog sistema, a opcioni 10,3-inčni displej nudi i funkciju pomoći pri ekonomičnoj vožnji, koja obaveštava vozača kada je najbolje koristiti koji režim vožnje u cilju što manje potrošnje goriva.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: hibrid, hyundai, kona, noviteti