0

ČEKAJUĆI ČISTOKRVNI “M”: BMW X5 i X7 M50i M Performance

Dok se naredne godine na tržištu ne pojave “prave” M verzije velikih SUV modela X5 i X7, BMW je u međuvremenu predstavio M50i M Performance modele koji idu korak dalje u odnosu na “obične” xDrive50i verzije

Foto: BMW

Foto: BMW

Paralelno sa predstavljanjem nove Serije 1, BMW je „lansirao“ i za sada vrhunske verzije svojih SUV modela X5 i X7. U pitanju su M50i M Performance, koji se pridružuju aktuelnim xDrive50i verzijama, kao i M50d dizelu, dok se „pravi“ M modeli, kako za X5, tako i za X7, očekuju naredne godine.

pročitaj još

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Ispod haube se nalazi unapređeni 4,4-litarski V8 twin-turbo koji sada oslobađa 70 „konja“ više nego u xDrive50i, što će reći da je snaga podignuta na 530 KS dok je obrtni moment porastao za 100 Nm, na ukupnih 750 Nm.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Unapređen je i 8-stepeni automatski menjač kod pomenutih verzija, sa novim softverom kod kojeg je naglasak na performansama, a ne toliko na ekonomičnosti. Tu je i tzv. Launch Control, kao i M Sport diferencijal koji može na zadnje točkove da isporuči i do 100% ukupne snage.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Pomenuti automobili dobili su i unapređen sistem oslanjanja, sa tvrđim oprugama, adaptivnim amortizerima kod X5, dok je X7 zadržao vazdušno oslanjanje, koje se kod X5 može dobiti kao opcija, uz doplatu.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Deklarisano ubrzanje do 100 km/h iznosi 4,1 sekundu za X5, odnosno 4,5 sekundi za X7 dok je maksimalna brzina kod oba elektronski limitirana na 250 km/h.

  Foto: BMW

  Foto: BMW

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: bmw, m peformance, m50i, noviteti, twin turbo, v8, x5, x7