0

NAJBOLJE IZ DVA SVETA: McLaren GT

Britanski sportski proizvođač je predstavio svoj prvi Grand Tourer, model po imenu GT koji kombinuje luksuz i komfor za duga putovanja, ali je ostao dosledan lakoj konstukciji i centralnom motoru zarad maksimalnog sportskog užitka u vožnji

Foto: McLaren

Foto: McLaren

Najekstremnije sportske automobile odlikuje mala masa, idealno raspoređena i zbog toga ih po pravilu pokreću centralno postavljeni motori. Luksuzni sportisti odnosno pripadnici gran turizmo kategorije, pak, imaju motore napred. Međutim, u McLarenu su predstavljanjem modela GT potpuno redefinisali istoimeni segment. U najkraćem, novitet spaja najbolje iz dva sveta – upotrebljivost Grand Tourera i oštrinu supersportskih automobila.

pročitaj još

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  McLaren GT je dug gotovo 4,7 metara i zaista fantastično izgleda. Primetna je kombinacija snažne muskulature i mekih prelivajućih linija koje daju elegantan potpis. McLaren GT koristi novu MonoCell II – T šasiju, gde slovo T ukazuje na Touring. Veliki uticaj na vozna svojstva ima i laka konstrukcija, a fabrika navodi da je sa težinom od 1.530 kg GT lakši od rivala za 130 kilograma i više.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Iako koncipiran kao komforan i luksuzan sportski automobil za duge distance, McLaren GT ostaje dosledan izvornim vrednostima britanske marke. Pokreće ga centralno postavljen, novi 4.0 V8 twin-turbo motor od 620 KS u kombinaciji sa sedmostepenim sekvencijalnim menjačem koji pokreće zadnje točkove.  Odnos snage i mase iznosi čak 405 KS po jednoj toni, što garantuje impresivne performanse. Ubrzanje do 100 km/h postiže za 3,2 sekunde, do 200 km/h potrebno mu je 9,0 sekundi, dok maksimalna brzina dostiže 326 km/h.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Oslanjanje, sa udvojenim trouglastim ramenima napred i nazad, izrađeno je od aluminijuma. Amortizeri su hidraulični, dok proaktivna kontrola oslanjanja predviđa uslove na putu i u svega dve milisekunde menja rad amortizera.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Sa druge strane, kako bi bio podesan za uživanje na dugim distancama, Mclaren GT je dobio prostranu i upotrebljivu unutrašnjost. Ona obiluje najkvalitetnijim materijalima i ističe visok nivo luksuza, ali i komfora. Između motora i zadnjeg stakla ostavljeno je dovoljno prostora da se tu smesti torba za golf ili dva seta skija, dok dodatnih 150 litara napred mogu da posluže za dva manja kofera.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Dakle, u McLarenu su se potrudili da ponude jedinstvenu interpretaciju Grand Tourera, superlaki GT koji nudi kombinaciju komfora i agilnosti kakva dosad nije viđena u ovom segmentu. Sve to dostupno je po ceni koja startuje od 163.000 funti (sa uračunatim porezom), u Velikoj Britaniji.

  Foto: McLaren

  Foto: McLaren

  Uroš Dedić/TopSpeed

  Tagovi: grand tourer, mclaren gt, noviteti, v8