0

U POTPUNOSTI NAPUNJEN: Opel Grandland X Hybrid4

Nemački proizvođač automobila nastavlja da implementira ključni element PACE! strateškog plana predstavljajući novu PHEV (plug-in hibridno električno vozilo) verziju Grandlanda X sa pogonom na svim točkovima

Foto: Opel

Foto: Opel

Dolazeći na vrh Opelove SUV ponude (koja takođe uključuje modele Crossland X i Mokka X), elegantni Grandland X Hybrid4 sa opcionom crnom haubom kombinuje 1,6-litarski turbo benzinski motor sa dva elektromotora, a ukupna izlazna snaga je do 300 KS.

pročitaj još

  Preliminarna WLTP1/NEDC2 potrošnja goriva (prosečna, kombinovana) je 2,2 l/100 km sa 49 g/km CO2. Planirano je da prodaja počne tokom narednih nedelja a prve isporuke kupcima se očekuju početkom 2020. Opelov prvi plug-in hibrid će doprineti elektrifikaciji kompletne game nemačkog brenda do 2024. Takođe je i deo strategije za ispunjenje budućih CO2 normi.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Pogonski sistem modela Grandland X Hybrid 4 uključuje 1,6-litarski turbopunjeni četvorocilindarski benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem sa 147 kW/200 KS koji je adaptiran za hibridnu jedinicu, a uz to i WLTP sertifikovan i u skladu sa Euro 6d-TEMP standardima.

  Uz njega, tu je i električni pogonski sistem koji obuhvata dva elektromotora sa 80 kW/109 KS, pogon na sve točkove i litijum jonsku bateriju sa 13,2 kWh. Prednji električni motor je uparen sa elektrifikovanim osmostepenim automatskim menjačem. Drugi električni motor, inverter i diferencijal su integrisani u električno pokretanu zadnju osovinu kako bi obezbedili pogon na sve točkove po potrebi.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Benzinski motor će uglavnom biti korišćen pri srednjim i većim brzinama vozila, dok će pri nižim brzinama vožnje biti angažovan električni deo pogonske jedinice. Opel Grandland X Hybrid4 može da pređe do 50 kilometara u potpuno električnom modu vožnje po WLTP standardima (60 km prema NEDC). Istraživanja su pokazala da su u Nemačkoj, 80 procenata svih vožnja tokom dana distance manje od 50 kilometara, tako da bi ovi kupci modela Grandland X Hybrid4 mogli potencijalno da voze sa nultom emisijom štetnih gasova sve vreme.

  Grandland X Hybrid4 će ponuditi četiri moda vožnje – električni, hibridni, AWD i Sport – omogućavajući vozačima da prilagode karakteristike automobila svojim željama ili specifičnim uslovima vožnje. Na primer, izbor hibridnog moda dozvoljava automobilu da automatski izabere najefikasniju metodu pogona, sa mogućnošću da se prebaci na električni mod za vožnju sa nultom emisijom kada ulazi u centar grada. Izbor AWD moda aktivira elektrifikovanu zadnju osovinu za maksimalnu trakciju na svim vrstama puteva.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Vreme punjenja baterije zavisi od vrste punjača koji se koristi. Pored kabela koji se dobija u vozilu za punjenje sa utičnice kod kuće, Opel će ponuditi uređaje za brzo punjenje na javnim punjačima i zidnim punjačima kod kuće. Na primer, baterija se u potpunosti napuni za oko sat i 50 minuta sa zidnim punjačem snage 7,4 kW.

  Kako bi punjenje bilo još jednostavnije, Grandland X Hybrid4 će imati koristi od rešenja za elektrifikovana vozila koja obezbeđuje Free2Move Services, brend za mobilnost unutar PSA grupacije. Ova ponuda će uključivati karticu za punjenje, koja će omogućiti korišćenje više od 85.000 punjača u Evropi, i plan putovanja, koji predlaže najbolje rute u zavisnosti od preostalog dometa automobila i lokacija punjača duž rute. Povezana navigacija putem Navi 5.0 IntelliLink infozabavnog sistema je zadužena za pronalazak rute i navođenje do odabrane stanice za punjenje vozila.

  Foto: Opel

  Foto: Opel

  Grandland X Hybrid4 će takođe ponuditi novi telematski sistem Opel Connect. Korisne funkcije, kao što su navigacija uživo sa informacijama o saobraćaju u realnom vremenu, provera ključnih podataka o vozilu putem aplikacije, direktna povezanost sa službama za pomoć na putu i poziv hitnim službama, daju vozaču i putnicima dodatan mir. Pomoć se može dobiti za par sekundi pritiskom na crveno dugme. Ukoliko se aktiviraju zatezači pojaseva ili vazdušni jastuci, poziv u pomoć se automatski aktivira.

  Novi Grandland X Hybrid4 pripada avangardi Opelove sledeće generacije elektrifikovanih vozila. Dok Ampera-e ostaje u prodaji na određenim tržištima, proizvođać će u narednih 20 meseci globalno predstaviti novu Corsu, novu Zafiru Life MPV, novi Vivaro LCV i naslednika modela Mokka X – a svaki od njih će imati potpuno električnu verziju.

  Izvor: PR Opel Srbija

  chats-viber-ts

  Tagovi: grandland x, hybrid4, noviteti, opel, plug-in