0

SPREMAN ZA ZELENI PAKAO: Volkswagen ID. R kreće u pohod na Nurburgring! (VIDEO)

Volkswagenov električni hipersportski automobil ID. R, nakon čuvenog Pikes Peak, kreće u pohod na još jedan rekord, ovaj put na legendarnom Nurburgring Nordschleife

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Volkswagen je ovih dana predstavio evoluciju svog električnog „trkača“ ID. R Pikes Peak, s kojim je „pokorio“ čuvenu brdsku trku u Koloradu, postavivši novi apsolutni rekord, sada u nameri da „osvoji“ i legendarni Nurburgring Nordschleife.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Naime, VW se sprema da postavi aposlutni rekord za električne automobile na ovoj poznatoj stazi, te je u tu svrhu modifikovao ID. R, kojeg i dalje pokreću dva elektromotora, ukupne snage 680 „konja“ koji se napajaju energijom iz litijum-jonskih baterija.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Ono što jeste novina je aerodinamički paket, gde je modifikovano zadnje „krilo“ koje je sada primetno niže nego ranije jer ne mora da se brine za aerodinamički pritisak na podlogu na velikoj nadmorskoj visini poput Pikes Peaka, a uz to, poseduje i DRS sistem kako bi na dugačkim pravcima omogućilo dostizanje maksimalne brzine od 270 km/h.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Podsetimo, aktuelni rekorder u kategoriji električnih automobila na stazi Nurburgring Nordschleife jeste kineski NIO EP9, koji je jedan krug u „Zelenom paklu“ prešao za 6 minuta i 45,9 sekundi.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: id r, nurburgring nordschleife, pikes peak, svet, volkswagen, vw