0

Jaguar I-PACE svetski automobil godine ovenčan sa tri nagrade

Jaguar I-PACE je osvojio nagradu za Svetski automobil godine 2019, Svetski automobilski dizajn godine i Svetski zeleni automobil godine

Foto: Jaguar

Foto: Jaguar

Potpuno električni Jaguar I-PACE osvojio je istorijsku trostruku nagradu za Svetski automobil godine, 2019 World Car Award. Ne samo da je osvojio prestižne nagrade Svetski automobil godine i Svetski automobilski dizajn godine – što je jednako uspehu F-PACE-a u 2017. godini – takođe je dobio i nagradu za Zeleni automobil godine, World Green Car.  I-PACE je prvi model do sada koji je ovenčan sa sve tri nagrade, od njihovog ustanovljavanja pre 15 godina.

pročitaj još

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Ovo je najnovija pobeda za I-PACE, koju je na međunarodnom sajmu automobila u New Yorku dodelio panel od 86 novinara iz 24 zemlje,akoja dolazi samo nekoliko sedmica nakon što je proglašen za Evropski automobil 2019. godine, čime potvrđuje svoj status najpoželjnijeg električnog vozila (EV) u svetu.

  Dizajniran i razvijen u Velikoj Britaniji, I-PACE privlači nove kupce Jaguar brendu, za mnoge od kojih će to biti i njihov prvi EV – do danas, preko 11.000 klijenata je preuzelo vozilo u više od 60 zemalja širom sveta. Njegova kombinacija performansi sportskih automobila, nultih emisija, izuzetne prefinjenosti i prave praktičnosti SUV-a čini I-PACE izvanrednim izborom u svom segmentu.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Dizajniranje Jaguar automobila je verovatno najbolji posao na svetu i mogu iskreno da kažem da nijedan drugi projekat na kome sam radio nije bio tako uspešan kao I-PACE. Električna vozila nude dizajnerima neviđenu slobodu da ponovo razmisle o proporcijama, profilu i pakovanju, a to je prilika koju je moj tim u potpunosti iskoristio. Dobitak nagrade Svetski automobilski dizajn za 2019. godinu, kao i svetski automobil godine i svetski zeleni automobil, pravo je priznanje za Ian Calluma, direktor Jagur dizajna, koji je preuzeo nagradu u Njujorku.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  I-PACE poseduje najsavremeniju litijum-jonsku bateriju od 90 kVh i isporučuje domet do 292 milje ili 470 km (VLTP ciklus). Može se puniti od 0-80% za samo 40 minuta (100kV DC), ili deset sati da bi se postiglo isto stanje napunjenosti kada se koristi kućna zidna kutija (7kV AC) – idealno za punjenje preko noći.

  Foto: Jaguar

  Foto: Jaguar

  Komplet pametnih tehnologija za optimizaciju dometa takođe uključuje sistem za predkondicioniranje baterija: kada se uključi u I-PACE automatski će podići (ili smanjiti) temperaturu baterije kako bi se maksimalno povećao domet vožnje.

  I-PACE je takođe zaradio pet zvezdica Euro NCAP testu. Konstrukcija karoserije obezbeđuje visok nivo zaštite putnika, a dopunjena je tehnologijama dizajniranim da zaštite druge učesnike u saobraćaju i pešake, uključujući i pokretnu haubu i autonomno kočenje u slučaju hitnosti sa detekcijom pešaka i biciklista.

  Izvor: PR British Motors

  chats-viber-ts

  Tagovi: automobil godine, i-pace, jaguar, nagrada, svet