0

NEW YORK AUTO SHOW 2019: Mercedes-Benz GLS

Jedna od najvećih premijera na upravo otvorenom Salonu automobila u Njujorku jeste nova, treća generacija SUV modela Mercedes-Benz GLS

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Uporedo sa Salonom automobila u Šangaju, u Njujorku je otvoren New York International Auto Show 2019, na kojem je jedna od najvećih premijera nova, treća generacija Mercedes-Benz GLS – najvećeg i najluksuznijeg SUV-a u ponudi nemačkog proizvođača.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Vizuelno, novi GLS prati aktuelni dizajnerski pravac demonstriran na novom GLE i restilizovanom GLC, a što se proporcija tiče, veći je od još uvek aktuelnog modela, i to za 77 mm u dužinu i 22 mm u širinu, a za 60 mm je povećano i međuosovinsko rastojanje, na 3135 mm. Inače, novi GLS je baziran na Mercedesovoj modularnoj MHA (Modular High Architecture) platformi, baš kao i GLE.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Za početak, u ponudi će biti četiri pogonske jedinice – dva benzinca i dva dizela. Najinteresantniji je potpuno novi V8 mild-hibrid koji se ugrađuje u verziju GLS 580 4Matic. U pitanju je benzinski motor koji isporučuje 489 konjskih snaga i čak 700 Nm obrtnog momenta, dok ISG (starter generator) od 48 volti obezbeđuje dodatnih 22 KS i 250 Nm.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Ljubitelji dizela moći će da uživaju u GLS 400d verziji koju pokreće 2,9-litarski redni šestocilindraš od 330 „konja“ i 700 Nm, dok će oni nešto umereniji verovatno odabrati taj agregat u slabijoj verziji GLS 350d od 286 KS i 600 Nm. Uz pomenute jedinice isporučuje se 9-stepena 9G-Tronic automatska transmisija.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Kada je reč o enterijeru, vidljiv je napredak na polju digitalizacije u odnosu na aktuelnu generaciju. Tu je digitalna instrumentacija, dijagonale 12,3 inča, na koju se nastavlja još jedan takav displej MBUX infotejnment sistema, kojim je moguće komandovati i putem touchpad površina na centralnoj konzoli, kao i na samom volanu.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Naravno, integrisan je i veliki broj sistema aktivne bezbednosti, između ostalog i Active Tailback Assist koji prati saobraćaj u realnom vremenu i u slučaju potencijalnih zastoja ispred, automatski smanjuje brzinu na oko 100 km/h, a ako do zastoja i dođe, automatski može da drži kolovoznu traku i bezbedno rastojanje do vozila ispred, sve do brzine od 60 km/h.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Kako u Mercedesu najavljuju, pored sportskih AMG verzija GLS 53 i GLS 63, biće proizvedena i luksuzna Maybach varijanta, kao direktni rival Bentley Bentaygi. Novi GLS proizvodiće se u Mercedesovim pogonima u Americi, u saveznoj državi Alabama.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: benz, gls, mercedes, noviteti, saloni, suv