0

POLA VEKA “Z” AUTOMOBILA: Nissan 370Z 50th Anniversary

U čast obeležavanja 50 godina od pojavljivanja prvog sportskog automobila sa “Z” oznakom, Nissan je predstavio aktuelni 370Z u specijalnoj, limitiranoj ediciji

Foto: Nissan

Foto: Nissan

Serija sportskih automobila sa oznakom “Z”, koju je pre tačno pola veka započeo tadašnji Datsun, a kasnije nastavio Nissan, ima posebno mesto ne samo u automobilskoj istoriji, već i u srcima svih ljubitelja sporskih japanskih automobila.

pročitaj još

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  U čast obeležavanja 50 godina “Z” automobila, Nissan je predstavio limitiranu ediciju modela 370Z, koja je inspirisana bogatim nasleđem s kraja ’60-ih i početka ’70-ih godina. Tako je i livreja 370Z inspirisana trkačkim automobilom BRE 240Z kojeg je početkom ’70-ih vozio John Morton.

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  Kupcima su na raspolaganju dve kombinacije boja – srebrno/crna i belo/crvena, koje su identične što se tiče detalja i jedina razlika jeste boja. Ono što karakteriše obe verzije jesu novi naplaci od 19 inča sa crvenim detaljima, kao i natpisi 50th Anniversary na prednjem i zadnjem “braniku”, odnosno lovorov venac i 50th oznaka na prednjim “blatobranima”.

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  Enterijer je obogaćen volanom obloženim alkantarom sa crvenim “centralnim markerom”, velikim oznakama 50th Anniversary na sedištima, kao i crvenim detaljima, ne samo na sedištima, već i na ručici menjača. Naravno, 50th Anniversary oznaka prisutna je i na pragovima vrata.

  Foto: Nissan

  Foto: Nissan

  Pogonska jedinica je nepromenjena, što će reći da se ispod haube nalazi 3,7-litarski atmosferski V6 motor koji oslobađa oko 330 “konja”. Sa njim je “uparen” 6-stepeni manuelni menjač, a opciono se može dobiti i 7-stepena automatska transmisija.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: 370z, 50th anniversary, datsun, nissan, noviteti