0

AUTO SHANGHAI 2019: Mercedes-Benz GLB Concept

Mercedes upotpunjuje svoju ponudu SUV modela predstavljanjem kompaktnog, robustnog krosovera GLB, koji je na Salonu automobila u Šangaju debitovao u formi koncepta

Foto: Mercedes

Foto: Mercedes

Najavljen nedavno, na Salonu automobila u Šangaju debitovao je Mercedesov novi SUV model, doduše, još uvek u formi koncepta, koji nosi naziv GLB.

pročitaj još

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  U pitanju je kompaktni, robustni SUV, inspirisan G-klasom, pozicioniran između najmanjeg GLA i nedavno restilizovanog GLC, a koji “puca” na konkurente kao što su Audi Q3, BMW X1 ili Land Rover Discovery Sport.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  U Mercedesu napominju da će pored ove verzije, sa klasičnim SUS motorima, od 2021. godine na tržištu biti dostupan i model na električni pogon, koji bi trebao da dobije oznaku EQB.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Koncept, baziran na Mercedesovoj MFA platformi, dugačak je 4634 milimetra, što je za gotovo 15 centimetara duže od Audi Q3, dok mu međuosovinsko rastojanje iznosi 2829 milimetara.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Iako najavljen kao kompaktni SUV, GLB predstavljen u Šangaju imao je čak sedam sedišta, s tim da je zadnji red gotovo u potpunosti “oteo” prtljažnik, a sama sedišta definitivno su namenjena najmlađima.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Koncept ispod haube “krije” 2,0-litarski M264 turbo benzinac od 224 konjske snage i 350 Nm obrtnog momenta, koji će se najverovatnije naći u serijskom GLB 250.

  Foto: Mercedes

  Foto: Mercedes

  Najavljene su čak i dve AMG verzije – slabija GLB 35 raspolagaće sa 300 konjskih snaga dok će snažniji GLB 45 AMG oslobađati čak 408 “konja”. Serijski GLB očekuje se ove godine, na Salonu automobila u Frankfurtu, a početna cena osnovnog modela trebala bi da startuje od 35.000 evra.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: benz, glb, krosover, mercedes, noviteti, saloni, suv