0

AUTO SHANGHAI 2019: Volkswagen ID Roomzz

Potvrđujući da mu je kinesko tržište itekako važno, Volkswagen na Salonu automobila u Šangaju predstavlja novi koncept iz električne ID serije vozila, po imenu Roomzz

Foto: Volkswagen

Foto: Volkswagen

Najavljen prošle nedelje, novi Volkswagenov koncept iz serije električnih vozila – ID Roomzz, i zvanično je predstavljen neposredno pred početak Salona automobila u Šangaju, koji startuje sutra (za predstavnike medija), odnosno 18. aprila za posetioce.

pročitaj još

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Koncept ID Roomzz je ujedno i najveći model i ID porodici, sposoban da udobno preveze sedam odraslih osoba (koncept ima samo četiri sedišta), sa prostorom u enterijeru većim i od aktuelnog Touarega. Ukupna dužina vozila iznosi gotovo pet metara (4915 mm), dok je širina jednako impozantna sa 1890 milimetara.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Baziran je na novoj verziji Volkswagenove MEB platforme, namenjene električnim vozilima, sa međuosovinskim rastojanjem od gotovo tri metra (2965 mm), što je za 192 mm duže od koncepta ID Crozz, te je ispred njega jedino ID Buzz, sa 135 mm većim međuosovinskim razmakom.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Iako enterijer kod ovakvih koncept vozila nije previše relevantan, Volkswagen je demonstrirao neke nove elemente, uključujući i digitalizovani volan, koji se automatski uvlači nazad u armaturnu tablu kada vozač odabere autonomni sistem vožnje.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Za pogon se koriste dva elektromotora, jedan na prednjoj osovini, snage 102 KS, dok se pozadi nalazi nešto snažnija jedinica od 203 konjske snage. Ukupna deklarisana snaga iznosi 305 „konja“, uz 450 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Elektromotori se energijom napajaju iz litijum-jonskih baterija, kapaciteta 82 kWh, koje su integrisane u pod vozila, a prema fabričkim podacima, autonomija po WLTP ciklusu iznosi oko 450 kilometara. Ubrzanje do 100 km/h traje 6,6 sekundi dok je maksimalna brzina limitirana na 180 km/h.

  Foto: Volkswagen

  Foto: Volkswagen

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ev, id roomzz, noviteti, saloni, volkswagen, vw