0

Za kvalitetniju životnu sredinu zaposleni u OMV Srbija pošumljavali Čestobrodicu

OMV zaposleni zasadili smrču na površini od jednog hektara u okolini Čestobrodice

Foto: OMV Srbija

Foto: OMV Srbija

Zaposleni u kompaniji OMV Srbija, u saradnji sa JP „Srbijašume“, zasadili su 2000 sadnica smrče na površini od jednog hektara na području Čestobrodice, u istočnoj Srbiji. Ovom akcijom su simbolično dali svoj doprinos u borbi protiv klimatskih promena i potrebi da se intenzivnijim pošumljavanjem dostigne željena šumovitost Srbije od 41,4%. Ova aktivnost zaposlenih u OMV samo je jedna u nizu kojom kompanija želi da da svoj doprinos u podizanju kvaliteta životne sredine.

pročitaj još

  Foto: OMV Srbija

  Foto: OMV Srbija

  Prema zvaničnim podacima područje jugoistočne Evrope, u kom se nalazi i Srbija, jedno je od najugroženijih globalnim klimatskim promenama, pre svega zbog povećanja srednje godišnje temperature vazduha i neujednačene količine padavina. U poslednjih desetak godina proces sušenja vegetacije je u konstantnom porastu a sve je učestalija pojava prirodnih nepogoda koje nanose ogromne štete šumama širom Srbije, pričinjavajući ekološku štetu celoj zemlji. Simbolično ovom akcijom sanirana je šuma crnog bora koju je u potpunosti uništio jedan od ledoloma 2014. godine, koji su bili najveća katastrofa za šume Srbije u njenoj istoriji.

  Foto: OMV Srbija

  Foto: OMV Srbija

  „Društveno odgovorno poslovanje kompanije OMV Srbija podrazumeva i odgovoran odnos prema prirodi.Pošumljavanje i očuvanje šumskog potencijala Srbije daju nam mogućnost da pomognemo u borbi protiv klimatskih promena. Sadnja ovog drveća je najbolji način da damo lični doprinos životnoj sredini. Naš opstanak zavisi od toga da svaki čovek u toku svog životnog veka posadi makar jedno stablo. Srećan sam zato što su se zaposleni u kompaniji sa velikim oduševljenjem odazvali pozivu na današnju akciju pošumljavanja“, rekao je ovim povodom generalni direktor OMV Srbija, Narcis Popescu.

  Foto: OMV Srbija

  Foto: OMV Srbija

  Inače, smrča (Picea abies) je zimzeleno drvo, visoko preko 40 m, sa prečnikom preko 1 m, sa pravilno piramidalnom krošnjom. U Srbiji je najzastupljenija na Tari, Goliji, Zlataru i Kopaoniku. U kombinaciji sa jelom i bukvom čini najvrednije šume Srbiji u ekološkom i privrednom smislu, a ujedno je najvažnija komercijalna četinarska vrsta. Pod šumama smrče u Srbiji se nalazi površina od 86.000 ha, ili 3,6 %. Šume smrče i pored relativno skromne zastupljenosti oplemenjuju šumski fond i predstavljaju jedan od najznačajnih elemenata visokoplaninskih predela.

  Foto: OMV Srbija

  Foto: OMV Srbija

  Veštački podignuta šuma smrče, površine od 1ha, preradi oko 180 tona ugljen-dioksida pa je stoga uloga šuma u prečišćavanju zagađene atmosfere važnija od njene uloge u proizvodnji kiseonika. Poznato je da šume imaju važnu ulogu i u sprečavanju nastajanja bujica, erozije zemljišta a šume su najbolji i najjeftiniji filter za dobijanje pitke vode. Ova novopodignuta šuma koja se nalazi uz samu saobraćajnicu magistralnog puta Paraćin – Zaječar će smanjiti buku, sedimentirati prašinu, povećati tišinu ipozitivno uticati na zdravlje ljudi.

  Izvor: PR OMV Srbija

  chats-viber-ts

  Tagovi: domaće, ekologija, omv srbija, šuma