0

SVE ZBOG EKOLOGIJE: Tesla vozila postaju deo FIAT flote!?

U cilju ispunjenja strogih evropskih ekoloških normi, FCA korporacija bi u svoj portfolio trebalo da uvrsti vozila američkog proizvođača Tesla

Foto: Mitsubishi

Foto: Mitsubishi

Udruživanje FCA (FIAT Chrysler Automobiles) i kompanije Tesla možda zvuči senzacionalno, ali je zapravo mnogo više reč o „zaobilaženju“ propisa na evropskom tržištu i, ruku na srce, nema baš velike veze sa ekologijom koliko sa EU birokratijom.

pročitaj još

  Naime, FIAT, odnosno FCA će kompaniji Tesla platiti stotine miliona dolara kako bi se vozila američke kompanije „računala“ kao deo proizvodnog programa FCA, što će direktno uticati na prosek emisije CO2 FCA korporacije i samim tim omogućiti da se lakše prevaziđu stroge evropske norme po pitanju zagađenja.

  Foto: Tesla Motors

  Foto: Tesla Motors

  Prema pisanju Financial Times, Tesla Model 3, Model S i Model X postaće deo FCA flote vozila čime će se prosek emisije CO2 svesti ispod zahtevanih 95 g/km, koliko EU zahteva od proizvođača da ispune do 2021. godine.

  Prošle godine, prosek FCA korporacije na EU tržištu (FIAT, Alfa Romeo, Ferrari, Maserati i Jeep) dostigao je 123 g/km, te je dogovor sa Teslom bio logično rešenje kako bi se izbeglo plaćanje „penala“ u iznosu od preko 2 milijarde dolara ukoliko se ne ispune pomenuti propisi.

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: ekološke norme, fca, fiat, flota, svet, tesla