0

STIGLA TREĆA GENERACIJA: Predstavljena Ford Kuga

Nova, treća generacija Fordovog SUV modela Kuga predstavljena je sinoć, a pored značajno drugačijeg izgleda, nudi i nove pogonske jedinice, uključujući i tri hibridne

Foto: Ford

Foto: Ford

Iako se očekivala još na Salonu automobila u Ženevi, nova Ford Kuga zvanično je predstavljena sinoć, a pored potpuno novog izgleda u odnosu na odlazeći model, donosi i nove pogonske jedinice, pre svega plug-in hibrid, kao i tzv. mild-hibrid verziju.

pročitaj još

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Već je na prvi pogled jasno da nova generacija nema previše sličnosti sa prethodnikom. Šta više, vizuelno gotovo da nema detalja koji bi nagovestio da je u pitanju nova Kuga. Automobil je baziran na novoj C2 platformi koja omogućava upotrebu već pomenutih hibridnih pogonskih jedinica.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  U odnosu na prethodnika, nova Kuga je za 89 mm duža, ali i 44 mm šita, a produženo je i međuosovinsko rastojanje za 20 milimetara što nagoveštava da putnici, kako napred, tako i oni pozadi, zaista neće imati zamerke kada je reč o prostoru u enterijeru.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Kada već pričamo o enterijeru, treba reći da je izgled kokpita umnogome baziran na onom iz Focusa, s tim da nova Kuga poseduje i digitalnu instrumentaciju, dijagonale 12,3 inča, dostupnu u višim paketima opreme. Na centralnoj konzoli nalazi se i 8-inčni ekran, osetljiv na dodir, „uvezan“ sa SYNC 3 infotejnment sistemom, koji podržava Apple CarPlay i Android Auto.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Ford je u startu spremio čak šest pogonskih jedinica – jednu benzinsku i dve dizel i čak tri hibridne. Osnovnu ponudu čini benzinski 1,5-litarski EcoBoost od 120 i 150 konjskih snaga, koji se nalaze i u Focusu. Ljubitelji dizela moći će da biraju između 1,5-litarskog EcoBlue od 120 KS ili 2,0-litarskog EcoBlue od 180 „konja“.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Što se tiče hibrida, prvi je tzv. mild hibrid koji koristi 48-voltni električni sistem, uparen sa 2,0-litarskim EcoBlue dizelom od 150 konjskih snaga. Drugi hibrid u ponudi jeste Kuga Hybrid koji poseduje 2,5-litarski benzinac i elektromotor, koji se energijom snabdeva iz litijum-jonskih baterija.

  Foto: Ford

  Foto: Ford

  Vrh ponude rezervisan je za Kuga Plug-in Hybrid verziju koja takođe poseduje 2,5-litarski benzinac, potpomognut elektromotorom i litijum-jonskim baterijama, kapaciteta 10,3 kWh. Prodaja nove Kuge zakazana je za decembar ove godine…

  Đorđe Pavićević/TopSpeed

  chats-viber-ts

  Tagovi: focus, ford, hibrid, kuga, noviteti, suv